Advertentie
carrière / Nieuws

Huis voor Klokkenluiders opent deuren

Het Huis voor Klokkenluiders is vandaag geopend in Utrecht.

04 juli 2016

Klokkenluiders hoeven er niet meer alleen voor te staan als ze een werkgerelateerde misstand binnen een bedrijf of overheidsorganisatie aan de kaak willen stellen. Werknemers kunnen vanaf maandag voor vertrouwelijk advies, vragen en steun terecht bij het Huis voor Klokkenluiders in Utrecht. 

Arbeidsconflict
Klokkenluiders belanden vaak in een lastige situatie. ,,Ze lopen vaak tegen muren op. Hierdoor wordt het vertrouwen bij een klokkenluider steeds kleiner. Ze durven geen externe hulp in te schakelen. We willen proberen te voorkomen dat mensen vastlopen en te lang met problemen doorlopen. In die gevallen komen ze vaak in een arbeidsconflict terecht. Ze kunnen nu al in vroeg stadium bij ons terecht voor advies'', aldus woordvoerder Arjen Wilbers.


Psychische steun

Bij het huis kunnen klokkenluiders inzicht krijgen in welke stappen ze moeten nemen of ze kunnen hulp krijgen bij schrijven van een brief. Binnen het huis is er ook expertise aanwezig voor klokkenluiders die psychisch vastlopen. ,,Veel mensen gaan hieronder gebukt. Medewerkers bij het huis zijn erop getraind om die signalen op te pikken en ook op dit vlak te adviseren.'' Klokkenluiders kunnen telefonisch en per mail met hun vragen terecht. Ook kunnen ze op afspraak langskomen. Daarnaast geeft het Huis voor de Klokkenluiders advies over klokkenluiden en integriteit aan werknemers en werkgevers. (ANP)

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Paul Vreeke / directeur/eigenaar van APAPS
Ik ben een rasoptimist. Alleen heb ik zo mijn twijfels of het huis voor klokkenluiders een einde maakt aan de breed bestaande vrees de klok te luiden. Zoals de vrolijke burger Hannes Haganum al opmerkt, is al menige klokkenluider aan de bedelstaf geraakt. Eerst zien, dan geloven.
Martin
Ik heb alle waardering voor klokkenluiders sinds de decentralisatie helemaal.
Hannes Haganum / kritisch lezer
De meeste klokkenluiders krijgen figuurlijk de zware klepel op hun schedel. Menige klokkenluiders is aan de bedelstaf geraakt.
Joost
Dat is de reden dat het anders moet.

Klokkenluiders horen beloond te worden voor hun dapperheid.

De overheid zou ze eigenlijk als helden moeten neerzetten want die status verdienen ze.

Het is goed dat er zulke mensen bestaan omdat de integriteit anders in zijn geheel verdwijnt.

Sinds 2015 is er zo veel onecht en zoveel weggestopt.

Advertentie