Advertentie
carrière / Nieuws

Hoogleraar: 'Stress? Heerlijk!'

Is stress een probleem? Niet volgens Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie verbonden aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. ‘Stress is fantastisch! Stress is levensreddend!’ zo tekent VU-magazine uit zijn mond op.

12 januari 2018
stress.jpg

Net een beetje uitgerust in de kerstvakantie. Iedereen op kantoor een gelukkig nieuwjaar gewenst. Mail geopend. En daar slaat de stress je al weer om de oren. Vergaderingen, planningen en deadlines dansen voor je ogen en de onthaasting van de vakantie lijkt alweer verdwenen. Stress! 

Maar is dat een probleem? Niet volgens Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie verbonden aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. ‘Stress is fantastisch! Stress is levensreddend!’ zo tekent VU-magazine uit zijn mond op. Mensen die met pensioen gaan verouderen snel. Dat komt volgens de hoogleraar door te veel ontspanning. Ook als je nog lang niet met pensioen bent, ligt het gevaar op de loer. ‘Je hersencellen zijn verbonden via hubs, die moet je in goede conditie houden. Als je straks oud bent, ben je daardoor vijf tot zes jaar langer beschermd tegen dementie.’

Scherder vindt daarom dat je op je 55ste nog prima kunt beginnen aan een spannende nieuwe baan en dat je je niet van de wijs moet laten brengen door spoedklussen. ‘Als je niet uitkijkt, nemen de hubs al na je dertigste af in aantal. Gebruik die prefrontale cortex, in feite je werkgeheugen. Telkens éven die stress voelen, dat is goed. Dus als er wat vervelends aan de hand is in je organisatie, denk dan niet hè, maar hé! Goed voor m’n hubs!’

Wel hebben de hersenen voldoende rust en hersteltijd nodig. ‘Er komt tegenwoordig meer op ons af dan vroeger, maar we hebben nog het stressysteem van een vis.’ Hij propageert daarom naast veel activiteit het nietsdoen. ‘Elke medewerker zou van zijn baas de opdracht moeten krijgen wekelijks een uur alleen maar uit het raam te kijken.’

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Piet Rommers / Controlemedewerker
Duidelijk een gevalletje van:

"te diep in de chipszak gekeken"

Misschien dan wel 5 tot 6 jaar eerder dement, maar wel 20 jaar of meer zelf geleefd.

Investeren moet wel renderen.....
Dré Reinders / business controller
ik (63 jaar) ben het helemaal eens met dhr.Scherder zolang er een balans is tussen stress en hersteltijd. Maar dat schrijft hij ook. En belangrijk ook om deadlines etc. als uitdagingen te zien en als ze (net) gehaald zijn ook om te zetten naar positieve energie voor de volgende klus. Met die ervaring wil ik nog een paar jaartjes fulltime doorgaan.
Piet Rommers / Controlemedewerker
@Dré



Zo zie je maar weer: gun iedereen zijn hobby.

Ik hou het liever wat minder (in)spannend en ben liever voor mezelf bezig dan voor de baas. Zijn bij mij, helaas, 2 dingen.
Manu / Beleidsadviseur
Ik herken me helemaal in het artikel. Een goede balans tussen stresspieken en mailbox opruimen (mijn 'uur uit het raam kijken') is heerlijk.

Nu de economie weer volop draait, zijn de echte stresspieken terug. En niet alleen dat. Mijn geheugen is beter dan ooit en de energie die je krijgt als je het onmogelijke toch voor elkaar hebt gekregen: Heerlijk!



Er wordt ook vaak over "stress" gesproken, als er sprake is van emoties als bijvoorbeeld boosheid en frustraties. Daar moet je niet teveel van hebben.

Wijsheid komt met de jaren en inmiddels heb ik eindelijk geleerd om dat verschil te voelen. Eerder liepen boosheid en werkstress door elkaar en kon ik die voor mezelf niet apart benoemen.

Als ik nu opeens een berg werk met (tegen die tijd) onhaalbare deadline op mijn bureau krijg omdat

anderen iets verknald hebben (en ik heb het dan niet over een menselijk foutje), dan word ik eerst eens boos en tegenwoordig spreek ik die boosheid en teleurstelling dan ook meteen uit.

Daarna zet ik de boosheid (en de bijbehorende onwil om te gaan presteren) van me af en krijgen de stresshormonen (gericht op de taakvervulling) vrij baan. Deur dicht, muziek aan, volle concentratie, gloeiend toetsenbord, tussendoor even wandelen om de spanning eruit te lopen en dan VICTORIE!

Maar zoals ook Dré Reinders en Piet aangeven: je moet wel op de balans letten, investeren moet wel renderen.

Als ik continu in de stressmodus zou moeten presteren, zou ik zeker een andere baan zoeken.

Ria Huisman / directeur
Ja, gewoon doorgaan met de dingen die je energie geven.

Een goed dagelijks patroon als dat mogelijk is is ook wenselijk. En neem op tijd je rust. Men slaapt veel teweinig en dat ga je voelen.

Laat je hersens werken als je stil gaat zitten wachten tot er wat komt kun je lang wachten.

Ik denk dat daarom ook de eenzaamheid toeneemt.
Norman Waalre
Ambtenaren en politici zouden veel minder stress hebben, als ze veel overleg via internet zouden doen, met vergadersoftware. Daarbij kunnen ze thuis blijven, en raken de gemoederen minder verhit. Ook geeft het veel meer overzicht, en mogelijkheden om gemakkelijk video's en weblinks te delen, ter illustratie en onderbouwing van standpunten. En burgers kunnen dan makkelijker meedoen, met het uitwisselen van nieuwe ideeën en inzichten. Ook moeten gemeenten véél meer gaan samenwerken via internetcommunicatie, ook internationaal, voor efficiëntere inzet van tijd en middelen.
Advertentie