Advertentie
carrière / Nieuws

Grote verschillen in ziekteverzuim provincieambtenaren

Op het provinciehuis in Drenthe melden de ambtenaren zich het minst vaak ziek van alle provincies. Dat concludeert het A+O-fonds in de provinciemonitor 2013. Het ziekteverzuimpercentage onder de ambtenaren van Zuid-Holland is het hoogst.

10 juli 2014

In Drenthe zijn er veel gezonde ambtenaren aan het werk in het provinciehuis. Met een ziekteverzuimpercentage van slechts 2,9 procent zijn zij het minst vaak ziek van alle provincies. En alhoewel ambtenaren in het algemeen zich minder ziek melden dan voorheen, is het ziekteverzuim in de provincie Zuid-Holland erg hoog. Het ziekteverzuimpercentage is er maar liefst 4,6 procent. Dat blijkt uit de Provinciemonitor van het A+O-fonds.

Sociaaldemografische kenmerken
De hoogte van het ziekteverzuim blijkt onder andere samen te hangen met geslacht, leeftijd en opleidingsniveau van de werknemer. Daarnaast zijn er sociaaldemografische kenmerken. Het ziekteverzuim is over het algemeen hoger onder verweduwde of gescheiden werknemers, onder werknemers van niet-westerse afkomst, en onder werknemers in lagere inkomensgroepen. Ook is het ziekteverzuim over het algemeen hoger naarmate de organisatie meer werknemers telt.


Compliment

Of het nu aan de schonere lucht of een nuchtere noordelijke mentaliteit ligt,de provincie Drenthe springt positief uit het onderzoek. Gedeputeerde Henk Brink van Drenthe is ‘hartstikke trots’ op de kwalificatie. Hij heeft geen formele verklaring voor het lage ziekteverzuim, maar wel zo zijn vermoedens. ‘Het is toch een compliment, als werkgever hoop je dat je ziekteverzuimpercentage laag is. Dat betekent in mijn ogen toch dat er een goede werksfeer op het provincie huis is en dat het klimaat en de arbo-voorwaarden in orde zijn.’

Fitnesszaal
De gedeputeerde benadrukt dat de provincie geen extra moeite hoeft te doen om het aantal zieken laag te houden. ‘Als je je werk leuk vindt om te doen, melden mensen zich minder snel ziek. Het verschil zit hem in: als je ’s ochtends met hoofdpijn opstaat en ervoor kiest om toch naar je werk te gaan. Overigens hebben we wel een fitnesszaal in het provinciehuis waar de ambtenaren gebruik van kunnen maken.’

Langdurig zieken
Zuid-Holland heeft te maken met veel ziekte onder de ambtenaren. Een woordvoerder van de provincie Zuid-Holland laat weten: ‘Het is moeilijk aan te geven waardoor het ziekteverzuim bij ons anders is dan bij andere provincies. Wel weten we dat een aantal langdurig zieken bijdraagt aan het ziekteverzuimpercentage.


Terugdringen

Zuid-Holland probeert dat tij wel te keren, en met succes. ‘Dat heeft in 2013 al de eerste resultaten opgeleverd. In 2014 verwachten we dat die resultaten doorzetten en een positief effect hebben op het terugdringen van verzuim,’ vertelt de woordvoerder. ‘Daarnaast zijn we eind eerste kwartaal 2014 gestart met een pakket aan maatregelen waarmee we de individuele aandacht bij ziekteverzuim intensiveren.’

Friese ambtenaren het vaakst
Overigens scoren Gelderland en Flevoland met 4,5 procent ook niet goed, het scheelt 0,1 procent met Zuid-Holland. In de provincie Friesland melden de ambtenaren zich per persoon het vaakste ziek: 2 keer per jaar, gevolgd door Noord-Brabant, Groningen en Flevoland met 1,5
keer per fte.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Dit lage ziekteverzuim heeft vast te maken met de lage werkdruk.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Wat een inhoudsloos geleuter allemaal. Ik denk dat er in Zuid-Holland watjes werken.... het allerbelangrijkste is gewoon dat ambtenaren zich nuttig voelen en betrokken zijn bij beleid en uitvoering. Elke bureaucratie creëert haar eigen ziekteverzuim. De remedie : zet de deuren open en laat de ambtenaren lekker de provincie ingaan om te zien wat ze doen of aanrichten. Kom achter die computertjes vandaag en uit de duffe vergaderkamers. Hoeveel procent van de Nederlanders zou inmiddels een inkomen verdienen met zinloos en inhoudsloos leuteren ? Zoek lekker de burger op en maak er een fijne dag van !
5678 / Ambtenaar
Zal vast iets met de mate aan organisatieperikelen te maken hebben.

ZH gaat al jaren stevig op de schop onder leiding van de strakke regie van de geliefde VvD-ged. Op elke € wordt de tent ononderbouwd afgeknepen. En dat blijft niet enkel bij euro's zo blijkt.
Advertentie