Advertentie
carrière / Nieuws

‘Goudomrand’ pluspakket gemeenteambtenaren te duur

De gemeenteambtenaren moeten afscheid nemen van riante regelingen in hun pluspakket bovenop hun cao. Als het aan wethouder Ton Schroor ligt wordt op die aanvullende arbeidsvoorwaarden flink bezuinigd.

17 oktober 2013

De Groninger wethouder Ton Schroor (D66) en de vakbonden slijpen binnenkort opnieuw de messen over de aanvullende arbeidsvoorwaarden voor de gemeenteambtenaren in Groningen. Een impasse dreigt. ‘We willen een moderniseringsslag maken, daar past onbeperkte ontslagbescherming en een automatische uitloopschaal niet bij,’ zegt Schroor. De Abvakabo/FNV wil echter over alles praten, behalve over de werkgelegenheid en het bezoldigingssysteem. 

Ontslagbescherming
Jan Grobben van de Abvakabo/FNV zegt dat er heus wel wat te bespreken valt. ‘Over het inleveren van extraatjes, zoals lokale vrije dagen, valt te praten. Maar niet over de inschaling en de werkgelegenheid. Wanneer ambtenaren niet meer door kunnen stromen naar een uitloopschaal, verliezen ze het perspectief.’ Ook over ontslagbescherming is de vakbondsman duidelijk: ‘Die willen we houden. Bovendien heeft de gemeente geen goedwerkend mobiliteitsbureau, dus herplaatsing van ambtenaren wordt dan ook moeilijk.


Tekort op bergoting

Het venijn zit hem in het convenant dat door het vorige, inmiddels afgetreden, college met de gemeenteambtenaren is gesloten. Er is toen onder meer afgesproken dat er tot 2017 een werkgelegenheidsgarantie zou zijn. Er werd toen wel een voorbehoud gemaakt voor het geval de gemeente in zwaar weer terecht zou komen. Die situatie is nu realiteit. Voor 2014 is er 50 miljoen tekort op de begroting, in 2015 maar liefst 28 miljoen. 


Ambtenaren Groningen riant
Voor dat laatste heeft wethouder Ton Schroor van Financiën een kant-en-klare oplossing.  ‘Dat goedwerkende mobiliteitsbureau is er inmiddels, alle faciliteiten zijn er om te helpen.’ Schroor benadrukt vervolgens de uitzonderlijke positie van de gemeenteambtenaren in Groningen. ‘ Bovenop hun cao is er hier in Groningen een riant pluspakket, goudomrand mag ik wel zeggen. In vergelijking met collega’s in het land komen ze er heel goed vanaf.’
 
Rode colleges 

De wethouder verklaart deze positie door een lange geschiedenis van ‘rode colleges’, waarbij vakbonden vaak en gemakkelijk hun zin krijgen. Maar die tijden zijn volgens hem voorbij. ‘We houden ons gewoon aan het VNG-model, dus we begeleiden boventallige ambtenaren twee jaar naar ander werk. Ben je daarna nog niet plaatsbaar, dan moet het in mijn ogen mogelijk zijn om afscheid van elkaar te nemen.’

Reacties: 10

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

faber
Schroor opereert volledig in lijn met de opvattingen van d66. Die vindt al heel lang dat de ambtelijke rechtspositie afgeschaft moet worden. In de TK hebben ze daartoe een initiatiefwet ingediend. Daarmee wordt door d66 domweg ontkent dat her uiteindelijk de politiek ia die bepaalt hoe de arbeidsvoorwaarden er uit zien. Niks niet vrije onderhandelingen; hij levert met zijn tirade zelf het bewijs dat werknemers bij de overheid, m.n. rijk, provincies en gemeenten dus vooral speelbal zijn van politici die zo hun eigen, politiek-ideologisch gemotiveerde opvattingen hebben over wat redelijke arbeidsvoorwaarden zijn. Dus: als weg met de Balkenendenorm als we dan 'gewone' werknemers zijn. En tenslotte: als een wethouder het heeft over 'afscheid van elkaar nemen' bedoelt hij: ik blijf en jij moet weg. Zeg toch gewoon wat het is: gedwongen ontslag.
O. ten Hove
Ik snap nog steeds niet waarom er mensen op de vvd/d'66 stemmen.
marcel
Jammer dat er door de ambtenaren in Groningen en zeker niet door de personen die hier een negatieve reactie geven, eens goed wordt gekeken naar alle andere werknemers. Groningen heeft een veel beter salaris niveau, betere afvloeiingsregels en ga zo maar door. Dit is echt niet van deze tijd en verdient een aanpassing. Jammer dat er meteen naar de politiek wordt gewezen. Kijk eens eerlijk in de spiegel en spreek dan eens met al de werklozen die weg worden bezuinigd en zonder ontslagvergoeding weg moeten. Draag zelf een steentje bij en praat dan met anderen die ook wat weg moeten geven.
Pierre
Dus ook Groningen gaat voor cao eenheidsworst. In niets onderscheiden gemeenten zich nog van elkaar. Dat maakt mobiliteit ook niet aantrekkelijk. Als er bezuinigd moet worden om dat er te weinig binnen komt, dan moeten er mensen uit, maar verzin dan in arbeidsvoorwaarden een paar pleisters op de wonden.
Mobiliteitsbureaus werken bijna nergens op dit moment goed. Er is immers onvoldoende werk, met name in stedelijke ontwikkeling, daarmee verbandhoudend vergunningenwerk en grondbedrijven.
Pipadekloon / Voorlichter
Gelukkig heeft burgemeester Reiswinkel z'n schaapjes op het droge. Van een procentje cao min of meer heeft deze faal meneer geen last.
K. de Beer / organisatie adviseur
Ik ben altijd erg nieuwsgierig als een wethouder brult dat zijn personeel prima voorwaarden heeft in vergelijking met andere gemeenten. Dat mag BB wel eens in een matrixje met puntenwaardering samenbrengen, dan weten we waar we het over hebben. Een ding lijkt iedereen zo langzamerhand te vergeten. De ambtenaren zijn in de loop der jaren vrijwel alle typische overheidsvoordeeltjes kwijt geraakt. Maar hebben in ruil daarvoor niets teruggekregen (b.v. auto van de zaak, winstdelingsregelingen, riante bedrijfsuitjes en bonusregelingen). Wat wel gebeurd is, is dat bestuurders zich tegelijk rianter zijn gaan belonen. Qua salariering, onkostenvergoeding en riante wachtgeldbepalingen. Ook duikt met enige regelmaat een buitensporig declaratiegedrag op wat vaak een topje van de ijsberg is. Deze wethouder moet zich schamen om zijn personeel de dupe te laten worden van b.v. falend grondbeleid.
Flipper / The Highly Skilled & Nyenrode Crackin' Dolphin
Ben zeer blij met de reacties van: Pierre, Pippadekloon en vooral Nobby ! En, eh, neen. Ik ben geen ambtenaar. Ik sta zelfs zó in het leven, dat ik juist en specifief alle credits heb om juist ambtenaren te haten. Maar gelukkig beschik ik ook nog over een stukje realiteitszin- en kennis betreffende hoe het al decennia-lang, vergeleken met het bedrijfsleven, met de arbeidsvoorwaarden van ambtenaren zit.

De grote vraag is dan ook waarom het nog geaccepteerd wordt dat deze wethouder er nog steeds zit, na dit geventileerd te hebben ???????

Dat is met name nog de grootste vraag .

Flipper
Henk Pot / ZP-er
De pot verwijt de ketel. Hoe gaan ambtenaren om met arbeidsvoorwaarden van derden? De Volkskrant is met nieuwe onthullingen rond de zaak Sensire gekomen. Deze grote thuiszorgorganisatie in de Achterhoek ontslaat 1.100 medewerkers, terwijl het geld en werk komend jaar gewoon blijven. Eerder bleek al dat Sensire de Achterhoekse gemeenten een voorstel had gedaan: Sensire zou al haar thuiszorgmedewerkers ontslaan, een alfabureau oprichten waar de thuiszorgmedewerkers vervolgens het werk konden voortzetten (maar dan zonder sociale rechten) en dit zou de gemeenten een kwart miljoen euro per maand besparen.

Als je dit leest, hoe kun je je dan nog hard maken voor werkgelegenheid en uitloopschalen van ambtenaren?
Ed / adviseur
Wanneer wordt die mooie eindloon regeling, die alleen nog bij APPA bestuurders van toepassing is, eens de helling op. Nee, Dat is in eigen vlees snijden (over goudenrandje gesproken) maar landelijk gezien levert dat heel veel op.
criticus
@ Henk Pot:

U bedioelt geen ambtenaren, maar politici. Zij bepalen en besluiten namelijk, veelal conform de wil van de burgers. En in die zin zijn politici consequent en representatief, zowel voor intern personeel als extern verwachten ze voor een stuiver op de eerste rang te zitten, zonder verlies van kwaliteit.

Politici kun je niet verwijten dat ze een gebrek aan kortzichtigheid, naiviteit en domheid hebben...
Advertentie