Advertentie
carrière / Nieuws

Gedupeerde ambtenaren hoeven IKB niet op te geven

Geen aanpassing aan de wet, maar geen verplichting meer om gereserveerde rechten op te geven is de oplossing van onterechte kortingen. Ambtenaren met een WW, ZW- of WIA-uitkering werden onterecht gekort bij het ontvangen van de IKB.

05 september 2017

Ambtenaren die naast hun loon een uitkering ontvangen hoeven niet langer aangifte te doen van de opgebouwde reserveringen in hun Individueel Keuzebudget (IKB). De groep medewerkers werden door de invoering van de IKB namelijk gekort op hun WW, ZW- of WIA-uitkering. De VNG en het IPO opperden eerder een aanpassing in de wet. 

Zelf kiezen
Het IKB is op 1 januari van dit jaar ingegaan voor alle gemeenteambtenaren. Het wordt gevormd door een aantal elementen van de jaarlijkse beloning samen te voegen. Vervolgens wordt daarvan elke maand een twaalfde deel aan de medewerker toegekend. Die kan maandelijks de keuze maken wat hij wil doen met het bedrag waar hij recht op heeft. Het is mogelijk het opgebouwde IKB-budget uit te laten keren in geld, om te zetten in vakantie-uren of te reserveren voor uitbetaling op een later moment in het jaar. Bij gemeenten bestaat het IKB onder meer uit de eindejaarsuitkering, de vakantietoelage en de levenslooptoelage.

Jubileumgratificatie

Maar, naar nu blijkt, zaten er enkele kinderziektes in het systeem. Behalve inhouding op de uitkering werden sommige ambtenaren ook nog op een andere manier getroffen. Namelijk bij de ambtsjubileumgratificatie door de Belastingdienst, een toelage bij 25, 40 of 50 jaar in dienst van de overheid. ‘Dit is teleurstellend omdat de IKB-regeling uitvoerig door de Belastingdienst is beoordeeld en getoetst en de nadelige effecten juist kwetsbare groepen treft’, aldus de VNG.

 
Geen aanpassing wet

Een oplossing om deze nadelige effecten te beperken zou een aanpassing van de wetgeving kunnen zijn, aldus de VNG en IPO eerder dit jaar. De koepelorganisaties hebben daarom in april de verantwoordelijke ministers van SZW en Financiën opgeroepen om tot oplossingen te komen. Die lijkt nu gekomen. De wet hoeft niet aangepast te worden, maar werkgevers die werken met een IKB, geen aangifte hoeven te doen van de opgebouwde of gereserveerde rechten in het IKB om ongewenste kortingen op uitkeringen te voorkomen.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bernard / Trainer / coach
Ik neem aan dat dit nu niet alleen geldt voor ambtenaren maar ook werknemers die vallen onder andere cao's zoals welzijn WMD en provincieambtenaren en andere werknemers die belast zijn met nog meer keuzevrijheid dankzij ikb, Hopelijk werkt het UWV mee om eerdere, onterechte kortingen op vakantiegeld terug te draaien.
Evelien de Bruijn / Gemeenteambtenaar
En wat als mensen door invoering IKB gekort worden op toeslagen of die geheel moet terugbetalen? Dit jaar is vakantiegeld juli-december 2016 bij de eerste uitbetaling IKB gevoegd waardoor belastbaar inkomen flink is gestegen. Bovendien een toelage gekregen voor lang moeten wachten op correctie inschaling. Helaas betekent dit netto een flinke achteruitgang.
L.Bakker / Rotterdamse Ambtenaar.
Eindelijk terechte aandacht voor deze zaak.Na mijn 40-jarig Ambtsjubileum gratificatie door de UWV verrekend en gekort.Na uitbetaling achterstallige Prestatietoelage, door UWV verrekend en gekort, het nieuwe IKB verhaal, zal ik ook wel verrekend en gekort gaan worden.En dat allemaal na een erkend dienst/verkeersongeval, sinds 1996 geen enkele loonsverbetering mogen ontvangen.Van schaal 7,naar schaal 5, en nu schaal 3! Geeft te denken. En als klap op de vuurpijl; UWV verrekend per 7e maand in julie van het voorgaande jaar, de Belastingdienst echter per Kalenderjaar waardoor alles door elkaar loopt en een groot financieel nadeel ontstaat! De Belastingdienst weet dus niet wat ik allemaal terug moest betalen.
Herman de Jong / Gemeenteambtenaar
Is het mogelijk het reeds ingehouden bedrag terug te krijgen.

Onze gemeente was namelijk vorig jaar (2016) al pilot met gebruik van IKB en dat heeft tot inhouding geleid.
Advertentie