Advertentie
carrière / Nieuws

Fouten bij vertrekregeling fiscus

Er meldden zich veel meer medewerkers voor vertrek dan verwacht. Daardoor moest ook de aanmeldingstermijn eerder worden gesloten. Er werd zelfs voor leegloop op bepaalde afdelingen gevreesd. De kosten van de regeling in verband met een reorganisatie, waren aanvankelijk geschat op 648 miljoen euro.

04 oktober 2016

Het rammelde aan alle kanten bij de vrijwillige vertrekregeling van de Belastingdienst. De besluitvorming over de regeling was te haastig en onzorgvuldig. Dat stelt staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. Hij reageert op vragen van Kamerleden over onverwachte problemen bij de vertrekregeling, waardoor die waarschijnlijk 70 miljoen euro extra gaat kosten.

Vrijwillig vertrek
Er meldden zich veel meer medewerkers voor vertrek dan verwacht. Daardoor moest ook de aanmeldingstermijn eerder worden gesloten. Er werd zelfs voor leegloop op bepaalde afdelingen gevreesd. De kosten van de regeling in verband met een reorganisatie, waren aanvankelijk geschat op 648 miljoen euro.

Onjuiste veronderstellingen

De ramingen over onder meer het aantal werknemers dat vrijwillig zou willen vertrekken waren gebaseerd op onjuiste veronderstellingen, aldus Wiebes nu. 'Dit soort besluitvorming is niet acceptabel en mag niet meer voorkomen.' De Belastingdienst verwachtte dat het vrijwillige vertrek van medewerkers op zo'n 5000 functies niet eenvoudig haalbaar was. Ook werd geen maximumaantal vrijwilligers vastgelegd. In korte tijd meldden zich echter ruim 7800 personen.

Gesloten cultuur

Bij de Belastingdienst bestond een cultuur om zaken die allereerst de Belastingdienst aangingen, 'dicht bij zichzelf te houden', constateert Wiebes. Andere betrokken partijen zijn daardoor soms niet of pas achteraf betrokken bij de besluitvorming. Om de gemaakte fouten in de toekomst te voorkomen, is actie ondernomen, aldus de staatssecretaris. Zo is bij de fiscus de interne controle versterkt. Ook de gesloten cultuur binnen de dienst moet veranderen. (ANP)

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K. de Beer / Adviseur
De Politiek en het Management van de Belastingdienst huilen nu met de wolven in het bos mee. Maar hebben toch echt zelf het probleem veroorzaakt. De Belastingdienst is geen leuke werkgever (meer). Vrijwel alle politieke partijen hebben meegeholpen de Belastingdienst en haar medewerkers de grond in te trappen. Maar de afgelopen 10 jaar kon je niet zomaar een andere baan vinden. De vertrekregeling is daarom voor velen een soort van reddingsboei. Ik vind het daarom niet zo gek dat er veel animo is en meer dan het Management op logische berekeningen heeft voorspeld. Maar de Belastingdienst is niet de enige. De ABNAMRO heeft dit in de jaren 90 volgens mij ook al eens meegemaakt. Vele jonge talenten liepen toen met een jaarsalaris op zak de wijde wereld in. Maar goed, er zijn meer inschrijvingen dan verwacht maar nog niet zeker is of alle inschrijvers de daad bij het woord voegen. Dat komt ook door de onzekerheid van het voorwaardelijk pensioen dat je waarschijnlijk verspeelt door op te stappen. Ik vermoed dat het allemaal wel meevalt uiteindelijk.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Dat gebeurt toch overal waar managers aan het hoofd staan. Zij zien mensen slechts als kostenposten en maken met een Excelprogramma een theoretisch besparingsprogramma... We hebben straks ook banken zonder mensen... In ieder zullen die computers de Belastingdienst niet leuker maken en de overheid raakt zo verworden tot een anonieme moloch.... Het wachten is nu op de omslag, wanneer kiezers en consumenten de managers overbodig maken en naar huis sturen... Het is de moderne variant van Animal Farm.
Rex Rotary / Coördinator
Zolang je mensen niet ziet als kapitaal, dat je moet koesteren, maar als kostenpost krijg dit soort foutieve oplossingen En inderdaad Jonkheer van A ... het gros van de mensen zit personeel als kostenpost en niet als werkkapitaal.
H. Wiersma / gepens.
Het blijft maar doorblunderen in dit Kabinet.
Advertentie