of 59250 LinkedIn

FNV verliest zaak tegen loonvoorstel ambtenaren

De vakbond FNV Overheid verliest, CNV wint het kort geding dat die eerste had aangespannen wegens onvrede over het loonvoorstel voor ambtenaren.

FNV Overheid heeft het kort geding verloren dat de vakbond had aangespannen tegen de werkgevers en de andere collega-vakbonden. De inzet was het loonruimtevoorstel dat in juli is afgesproken. Hierbij gaan ambtenaren er in de eerste instantie ruim 5 procent op vooruit, onder meer bekostigd uit eigen pensioen. Volgens de FNV kost deze constructie de ambtenaar op lange termijn veel meer dan het oplevert. De FNV tekende als enige vakbond niet en hoopte dat de rechter er ook zo over zou denken. Dat bleek niet het geval. FNV Overheid laat het er echter niet bij zitten

Hoger beroep
De bond heeft aangekondigd het er niet bij te laten zitten. 'Wij gaan in hoger beroep, en willen daar de grootst mogelijke spoed op zetten, omdat de rechter met deze uitspraak achteraf de spelregels van ons overlegsysteem verandert. Dit heeft grote gevolgen voor 2,8 miljoen mensen, dat kan niet de uitkomst zijn.’, aldus Ruud Kuin, vicevoorzitter van de FNV, ‘We blijven strijdbaar en voeren samen met onze leden actie tegen dit voorstel en we gaan door met ons referendum. Feit blijft dat 1 op de 5 mensen tot 15% inlevert op zijn pensioen.’ FNV Overheid houdt een referendum voor alle 2,8 miljoen mensen die een pensioen hebben of opbouwen bij het ABP, lid of geen lid van een vakbond, mogen hun mening geven over dit voorstel. Het referendum vindt plaats van 14 tot en met 19 oktober.


Loonakkoord geldig

De CNV, de grootste ambtenarenbond die het loonvoorstel wèl heeft ondertekend, is blij met de uitspraak. ‘Het is goed dat de rechter heeft bevestigd dat het loonakkoord geldig is,’ aldus een woordvoerder. ‘Wij hebben altijd de overtuiging gehad dat er sprake is van geweest open een reëel overleg. Er is wekenlang door werkgevers en alle vakbonden onderhandeld over het loonakkoord. Nu is het de hoogste tijd dat de salarisverhoging eindelijk wordt uitbetaald.’ De CNV-woordvoerder vervolgt: ‘De eerste CAO’s zijn al afgesloten. Werknemers bij Rijk en Defensie krijgen deze maand een eenmalige uitkering van 500 euro bruto en een loonsverhoging van 1,25 procent. Dit loopt volgend jaar op tot 5,05 procent. Dit is het einde van nullijn en een goed begin van het koopkrachtherstel. Hopelijk volgen er snel meer CAO’s.’

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door henk op
Ik raad het FNV aan een crowdfund op te richten om al het gestolen geld terug te halen. Ik doe mee!
Door Peter-Paul op
Eerder heeft FNV zitten vaker slapen en heb ik ook overwogen om mijn lidmaatschap op te zeggen maar ik vind het prima dat ze nu de poot stijf houden. Tot aan de hoogste rechter. De ambtenarenpensioenen zijn voor degene die ze opgebouwd hebben, de overheid kan dit kapitaal niet maar naar believen gebruiken om er nu loonverhogingen mee te betalen. Genoeg is genoeg. (ABP affaire, toen werd ook al een grote greep in onze pensioenpotten gedaan. Geef dat geld ook maar eens terug)
In de laatste nieuwsbrief van ABP staat dat FNV een punt heeft.
Door Edmond van Ooijen (emeritus docent staats- en bestuursrecht en kaderlid FNV) op
@ Cornelis

Aan een rechterlijke uitspraak is niets democratisch aan, hoogstens is sprake van rechtsvinding en dat is heel wat anders. Maar deze lagere rechter heeft in onze "rechtsstaat" gelukkig niet het laatste woord, er is altijd nog hoger beroep en beroep in cassatie mogelijk tegen deze zoveelste pensioenroof. U verkoopt dus met uw argumenten klinkklare onzin!
Door Marjo van den Broeck (projectmedewerker gemeente) op
Hoezo loonsverhoging? Het wordt vanuit het eigen pensioen betaald. Het lijkt een mooie oplossing maar uiteindelijk hou je aan jet einde van de rit minder pensioen over. Dus niks verhoging gewoon gebakken lucht.Jammer dat het zo wordt opgelost.
Door Johan (Consulent ) op
Vreemd genoeg hoor ik zo weinig mensen over het feit dat de niet Rijksambtenaren meebetalen aan de salarisverhoging van de Rijksambtenaren.
Jongere gemeente ambtenaren 11% - 14% minder pensioen) en voor 55-plussers tot 6% minder pensioen. Dat zijn toch substantiële bedragen.
Meer en meer ziet de regering de ABP gelden als een soort van eigen spaarpot waar men naar believen en uit hartenlust uit kan graaien.
Heren Kok en Lubbers, kom nu eindelijk eens over de brug met die 15 miljard geleende gulden uit de ABP kas. Hoger beroep zal weinig uithalen.
Ik raad het Europese hof van de rechten van de mens aan.

Door henk op
@Cornelis: jij behoort blijkbaar tot de groep gepensioneerden die het erg goed heeft. Er is echter ook een groep die het minder heeft: geen caravan, geen camper, geen eigen huis, etc. Voor hen telt elk (pro)cent. Enige solidariteit is je helaas vreemd.
Door Cornelis de graaf (gepensioneerd) op
De rechter heeft gesproken en die dient in een democratie als de onze dan het laatste woord te hebben. Ook als straks het hoger beroep heeft gediend, dan zal de FNV daar dan maar genoegen mee moeten nemen. En de FNV blaast nu toch wel erg hoog van de toren; ze vertegenwoordigen slechts een minderheid. Want wie wil er tegenwoordig nog lid van een vakbond zijn? Dat is slechts een oorverdovende minderheid. Dus FNV, hou je aan de uitspraak van de rechter en blaas wat minder hoog van de toren! Of zoekt de FNV nieuwe leden? Daar lijkt het verdacht veel op.
Door H. Wiersma (gepens.) op
Het is natuurlijk te gek voor woorden dat dit Kabinet een CAO kan afsluiten waar een overgrote meerderheid van vakbondsleden niet achter staat. De huidige afspraken zijn slecht:
a. voor jongeren (vanaf 25 jaar 11% - 14% minder pensioen)
b. voor 55-plussers ( tot 6% minder pensioen)
c. voor gepensioneerden (tot ca. 1% minder pensioen).
De recent gepubliceerde berekeningen van het ABP spreken boekdelen!
Het kan natuurlijk niet zo zijn dat CAO's worden afgesloten, die negatief werken voor de huidige en toekomstige pensioenen zonder dat de werkelijk belanghebbenden daarbij worden betrokken (een deel van de loonkostenstijging wordt bekostigd via de pensioenregeling). Het is korte termijn denken van sommige vakbonden die daaraan meewerken. Op langere termijn gaan veel werknemers en gepensioneerden er in pensioen fors op achteruit. Na een eerdere plundering (omgerekend naar huidige maatstaven ca. 30 miljard euro) uit het ABP (Lubbers/Kok) opnieuw een aanslag op het pensioenfonds van het huidige Kabinet (ik heb nog steeds geen berekening gezien die het tegendeel bewijst). Dit terwijl het dekkingspercentage deze maand nog slechts 99% aanwijst.

Maar er is nog niets verloren:
1. het FNV gaat natuurlijk in beroep.
2. afgezien van de vraag of de bestaande regeling juist worden geïnterpreteerd het verdient bovendien aanbeveling om de huidige procedureregeling voor het maken van CAO afspraken aan te passen aan de moderne eisen (daar zou door de vakbonden toch al enige jaren geleden aan worden gewerkt?).
3. verstandige ambtenaren en ambtenaren/gepensioneerden volgen het FNV standpunt en gaan de straat op.
Het belooft een roerig 4e kwartaal 2015 te worden en misschien ook nog wel daarna.
Door robert (adviseur) op
Gelukkig is de FNV goed vertegenwoordigd in de reacties op dit artikel. Maar het kan heel goed dat de rechter gelijk heeft. Los daarvan heb ik geen medelijden met mijzelf en andere ambtenaren. We hebben het best goed en weten dit zelf ook. In een artikel van BB eerder deze week (?) was te lezen dat de meeste ambtenaren die een ander baan willen deze baan binnen de overheid zoeken. Zij kiezen eieren voor hun geld. De overheid is namelijk een van de gulste werkgevers in Nederland. Dus niet meer zeuren en aan het werk!
Door Karel op
@Wouter. Ja hoor, jij bent weer zo iemand die geen contributie wil betalen maar wel wil profiteren van de inspanningen van een vakbond.