Advertentie
carrière / Nieuws

Flexibel werk maakt ambtenaar gelukkig

Ambtenaren zijn er bovengemiddeld op gesteld om flexibel met hun werktijden om te kunnen gaan. 53,1 procent van de overheidsmedewerkers geeft aan dit belangrijk te vinden. Van de hele beroepsbevolking vindt 47,6 dit van belang. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van TNO.

12 augustus 2016

Ambtenaren zijn er meer dan gemiddeld op gesteld om flexibel met hun werktijden om te kunnen gaan. 53,1 procent van de overheidsmedewerkers geeft aan dit belangrijk te vinden. Van de hele beroepsbevolking vindt 47,6 dit van belang.

Thuiswerkregeling

Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van TNO. Zo’n 46.000 werknemers werden hiervoor ondervraagd. Overheidsmedewerkers vinden het in het algemeen prettig om tijd- en plaatsonafhankelijk te opereren. Ook als het gaat om het belang van een thuiswerkregeling zitten de overheidsmedewerkers in de top 3 van de beroepsgroepen. 


Coulante werkgever

Vrijheid is belangrijk, ook als het gaat om de manier waarop de ambtenaar zijn werk uitvoert. Zo geeft 80,8 procent aan zelf regelmatig oplossingen in hun dagelijks werk aan te dragen. Geen andere beroepsgroep scoort zo hoog, het gemiddelde is 67,7. De overheid is een coulante werkgever als het gaat om vrije dagen. Tweederde van de ambtenaren geeft aan regelmatig vrijheid te hebben om verlof te nemen. 48,6 procent van de totale beroepsbevolking zegt die ruimte te hebben. Opvallend is wel dat het aantal uren (5,8) dat de gemiddelde ambtenaar wekelijks thuiswerkt minder dan de gemiddelde 6,1 uur per week.


Productiever

Uit eerder wereldwijd onderzoek van de International Facility Management Association blijkt dat ambtenaren die zelf mogen bepalen waar zij hun werk uitvoeren, gelukkiger en ook veel productiever zijn. Medewerkers die activiteit-gerelateerd werken zijn ook trotser op hun werk dan collega’s die dat voor 100 procent vanaf een vast honk doen. Toch blijkt uit het TNO-onderzoek dat meer dan driekwart van de ambtenaren, ondanks de keuzevrijheid, toch op hun eigen vaste, vertrouwde plek werken. 

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan
Okee, van vrijheid bij je werk word je gelukkiger, maar dan niet in de vorm van veel te weinig flexplekken. Gemiddeld mag dan 70 procent van de ambtenaren tegelijk aanwezig zijn, maar in de praktijk komt het vaak genoeg voor dat er veel meer zijn en dat je moet vechten voor een plekje of genoegen moet nemen met een plek in de kantine of een andere plaats die er niet voor bedoeld is dan wel noodgedwongen weer naar huis moet om daar te werken. Daar word je weer niet gelukkig van. En wat een tijdverlies al dat gezoek naar een plekje.
Gerard
DE ambtenaren, en DE niet-ambtenaren ? maakt niet uit welke ?
Gerrit / Rotterdammer
Helemaal eens met Jan, de gemeente Rotterdam heeft een ordinaire bezuiniging op de huisvesting in een" nieuw werken" jasje gestoken. Er gaat nu veel tijd zitten in het zoeken naar een werkplek!
Heike / ambtenaar
Als je deze editie van Binnenlands Bestuur leest, is 'de ambtenaar' wel heel erg gelukkig, qua werk én werkplek. We hebben een slechte zomer, maar deze roze wolk had ik nog niet gezien.

Flexibel werken is mooi, als je zelf je flexibiliteit in kunt vullen. Noodgedwongen op andere dagen en tijden moeten gaan werken, omdat er anders geen (flex)plek is in het kantoor, draagt niet bij aan een positief arbeidsethos. En thuiswerken is niet voor iedereen een optie, nog afgezien van de vraag of het thuis Arbo-technisch allemaal in orde is. Maar daar maalt het management niet om: wat te denken van een grote verbouwing waarbij alle muren (letterlijk) geslecht gaan worden, omdat er door een gemeentelijke herindeling meer collega's bijkomen. Op zich misschien logisch, maar hoe dan te verklaren, dat er ná de verbouwing minder werkplekken terugkomen? Dat gaat echt de productiviteit ten goede komen: NOT !

Advertentie