Advertentie
carrière / Nieuws

Eerste Kamer akkoord met soberder wachtgeld

Door de wetswijziging verliezen 275 wethouders de helft van hun recht op wachtgeld. Het overgangsrecht waarop zij zich meenden te beroepen is in ingetrokken.

11 september 2012

De Eerste Kamer steunt op hoofdlijnen het voorstel tot verdere versobering van het wachtgeld voor politieke ambtsdragers. Dat meldt directeur Ton Roerig van de Wethoudersvereniging dinsdagavond vanuit de Eerste Kamer, waar hij het debat volgt.

Overgangsrecht

De vereniging hoopte dat de Senaat gevoelig zou zijn voor bezwaren die zij uitte in een brandbrief. Door de wetswijziging verliezen 275 politieke ambtsdragers (onder wie volgens Roerig hoofdzakelijk wethouders) de helft van hun recht op wachtgeld. Het overgangsrecht waarop zij zich meenden te kunnen beroepen is in het voorstel deels ingetrokken.

Juridische houdbaarheid

De Eerste Kamer heeft vanwege die inbreuk op bestaande rechten twijfel over de juridische houdbaarheid van de nieuwe wet, meldt Roerig. Maar minister Spies is ervan overtuigd dat de wijziging een eventuele rechtszaak zal doorstaan.  Het gaat volgens haar om een relatief kleine groep wethouders die relatief zwaar kan worden getroffen. ‘Klopt’, reageert een teleurgestelde Roerig cynisch. ‘Twintig procent van het totaal.’

Genuanceerder

Het ministerie van Binnenlandse Zaken vindt dat de kwestie genuanceerder ligt, omdat een ander deel van het overgangsrecht uit 2010 voor de betreffende ambtsdragers wel overeind is gehouden. Als deze bestuurders - de 50- tot 55-jarigen uit 2010 - het ambt tien jaar vervullen, houden zij recht op wachtgeld tot aan hun pensioen, aldus een woordvoerder van het ministerie. De wetswijziging geldt ook voor gedeputeerden, Kamerleden en waterschapsbestuurders. Hoe groot het aandeel van de wethouders is in de groep van 275, weet de woordvoerder niet.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

hans wieser / senior project/programmamanager
Een paar klinkende voorbeelden:

Apeldoorns college wordt naar huis gestuurd wegens financieel wanbeleid. De gemeente verkeert op de afgrond en moet nu abnormaal bezuinigen. 250 ambtenaren krijgen ontslag en van de subsidies aan verenigingen blijft niks over. Moet dat wanbeleid worden beloond? Nee verhaal die miljoenen op dat volk.

Deventer: wethouder vindt baan van wethouder toch best zwaar en stopt, maar krijgt wel 4 jaar wachtgeld. Terecht? Nee kom op zeg, wat een flauwekul.

Bij welke andere baas in Nederland krijg je dat? Nergens bij oneervol ontslag krijg je zelfs geen WW en in Apeldoorn en Deventer ook nog een afscheidsreceptie op kosten van de burgers.

Gekker kunnen wij het niet maken.
Jan
"De Eerste Kamer heeft vanwege die inbreuk op bestaande rechten twijfel over de juridische houdbaarheid van de nieuwe wet"



Uh, wacht even, als het gaat om de bestaande rechten van wethouders hebben we twijfel over de juridische houdbaarheid, maar als het gaat om bijstandsgerechtigden kon (met de inmiddels om andere redenen geschrapte huishoudtoets) het inkomen van een gezin binnen enkele maanden tot ver onder het eerder geldende minimum zakken zonder dat deze vraag gesteld werd?
Nellie / H.H.Medewerkster/interieurverzorgster/Fractiemedewerker
Ik vind het goed dat er nu actie ondernomen wordt door het versoberen van het wachtgeld het beste was nog een uitkering wat iedere werknemer krijgt van 1 jaar.
Advertentie