Advertentie
carrière / Nieuws

Een op zes ambtenaren aangezet tot niet-integer werken

Een op de zes rijksambtenaren is weleens onder druk gezet iets te doen wat eigenlijk niet hoort, vaak (in 68 procent van de gevallen) in opdracht van een leidinggevende.

21 november 2018
integer-integriteit.jpg

Een op de zes rijksambtenaren is weleens onder druk gezet iets te doen wat eigenlijk niet hoort, vaak (in 68 procent van de gevallen) in opdracht van een leidinggevende.

Uitkomsten aanpassen
In de meeste gevallen, 34 procent, werd gevraagd informatie achter te houden of uitkomsten van rapporten aan te passen (25 procent). Dat meldt FNV Overheid na een online onderzoek dat 1368 rijksambtenaren hebben ingevuld. Het niet-integer handelen heeft volgens een grote meerderheid (85 procent) gevolgen voor het publieke en maatschappelijke belang. Zo kan er beleid komen op basis van onjuiste informatie of kan geld verkeerd worden besteed. Ruim de helft van de ambtenaren ervaart erdoor klachten als stress, angst of schuldgevoelens.

Justitie en BZK

Integriteitsproblemen komen volgens het onderzoek het meest voor bij de ministeries van Justitie en Veiligheid (22 procent), Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (22 procent) en Volksgezondheid Welzijn en Sport (20 procent). Bij het ministerie van Financiën, waar volgens de meeste deelnemers aan het onderzoek veel aandacht is voor integer handelen, voelt 9 procent zich weleens onder druk gezet.

Klokkenluiders

FNV Overheid roept minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) op maatregelen te nemen. 'Rijksambtenaren moeten hun werk zo zorgvuldig mogelijk kunnen blijven doen en ze moeten ook in alle veiligheid misstanden kunnen melden. Dit kan alleen als er bijvoorbeeld onafhankelijke vertrouwenspersonen komen en door een verdere versterking van het Huis voor Klokkenluiders', zegt FNV-bestuurder Mick Bleijerveld.

Verontrustend

Ollongrens ministerie noemt de cijfers 'verontrustend'. Het is ook verrast, omdat eigen periodiek onderzoek van het departement onder alle rijksambtenaren niet aan het licht bracht dat de misstanden zo groot zijn. 'We moeten daar iets mee. We gaan de inhoud van dit rapport dan ook verder beoordelen en kijken wat we hieraan kunnen doen.' Binnenlandse Zaken herinnert ambtenaren eraan dat ze 'bij twijfel altijd hun verhaal kunnen melden'. Dat kan ook anoniem of vertrouwelijk. (ANP)

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Voor de rechter met zwijgende ambtenaren
verdomme! burgers betalen daar geen belasting voor. het is een boevenbende met liegende en frauderende ambtenaren. ze hebben een wettelijke meldingsplicht maar houden de mond voor huis, hypotheek en bloedjes van kinderen. die van de burger kunnen verrekken , het tuig.
Jos
Nou nou, voor de rechter, voel je je wel helemaal goed? Of zijn je verstandelijke vermogens (tijdelijk) zo beperkt dat je niet tot een normale reactie in staat bent. Het feit dat je zo'n vreemde naam gebruikt, lijkt er op te duiden dat je zelf ook niet geheel achter je reactie durft te staan. Toch?
Henk Donkers / medewerker
Het artikel spreekt over 1.368 rijksambtenaren die het formulier hebben ingevuld. Hieruit begrijp ik dat het geen a-selecte steekproef is geweest. Grote kans dus dat ambtenaren die het probleem herkennen eerder geneigd zijn om het formulier in te vullen.
Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Daarom is het ook goed dat de rechtspositie van ambtenaren en niet-ambtenaren per 1-1-2020 gelijkgeschakeld wordt, waardoor corrupte ambtenaren sneller hierop afgerekend kunnen worden. 9 tot 22% van de huidige ambtenaren zou gevoelig zijn voor niet-integer handelen, juist omdat ze al decennia onschendbaar waren en hen 'toch niets zou kunnen gebeuren'. Na 30 jaar vergaderen en stemmen hierover op allerlei bestuurlijke niveaus is hier dan wellicht een einde gekomen.
Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Dat eigen onderzoek door minister Ollengren en haar eigen departement weinig tot niets aantoonde is begrijpelijk en dan verwijs ik 'naar de slager die zijn eigen vlees keurt' dus nooit echt serieus genomen kan worden.
René / bel.adv.
De reactie van dhr. Vreeswijk geeft al aan dat hij totaal niet weet waar hij het over heeft. De teneur van het artikel is juist dat 68% van de ambtenaren door zijn leidinggevende, c.q. de ambtelijke en/of politieke top wordt aangezet tot niet-integer handelen. Het afschaffen van de ambtelijke status in combinatie met een zeer slechte "klokkenluidersregeling" zal er toe leiden dat er alleen nog maar politiek welgevallig beleid zal worden gemaakt.
De Majjem
Simpele oplossing: handhaven bij ambtsmisdrijven wat nu nauwelijks voorkomt (wettelijke aangifteplicht). Uiteraard door externe want intern houden niet-integere topambtenaren en bestuurders elkaar de hand boven het hoofd en verdwijnt alles in de doofpot ten koste van o.a. klokkenluiders.



Het OM speelt in dat (niet) handhaven tot op heden ook een dubieuze rol (te weinig ingrijpen)..
Advertentie