Advertentie
carrière / Nieuws

Duidelijkheid over lot boventallige rijksambtenaar

Er is eindelijk duidelijkheid over de regelingen voor rijksambtenaren wanneer zij bij een organisatie boventallig worden verklaard. Minister Plasterk en de vakbonden hebben een akkoord bereikt over het Van-werk-naar-werkbeleid (VWNW) en de WW voor ambtenaren. Een van de afspraken is dat bij overtolligheid de ambtenaren die al een AOW-uitkering genieten als eerste moeten vertrekken.

29 juni 2017

Plaats maken

Verder komt er een rijksbrede pilot, waarbij een zogenoemde remplaçantenmakelaar medewerkers gaat helpen als zij plaats willen maken voor iemand die overtollig is geworden. Het plafond in de stimuleringspremie wordt verhoogd tot het plafondbedrag van de transitievergoeding (momenteel 77.000 euro) en ieder jaar geïndexeerd.

38 maanden WW
Over de WW is onder meer afgesproken die qua opbouw en duur wordt gerepareerd en op maximaal 38 maanden uitkomt. Voor de medewerker die meer dan 10 jaar bij het Rijk heeft gewerkt en nog maximaal 8 jaar heeft tot aan de AOW-leeftijd wordt de duur van de uitkering verlengd tot aan de AOW-leeftijd. De uitkering bedraagt in de eerste twee maanden 75% en daarna 70% van het laatstverdiende salaris.  De bovenwettelijke WW-regeling wordt echter versoberd, zodra de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren van kracht wordt voor rijksambtenaren.


Zekerheid

‘De leden van de FNV hebben zich hier in grote meerderheid achter geschaard. Het is een evenwichtige afspraak die de mensen zekerheid biedt. We hebben er lang over onderhandeld, maar we zijn trots op het resultaat,’ aldus Marco Ouwehand van FNV Overheid.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Marco
Dat de bonden hier al blij mee zijn, is maar voor de komende 2 jaar: "De bovenwettelijke WW-regeling wordt echter versoberd, zodra de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren van kracht wordt voor rijksambtenaren."
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Geldt dit nu straks ook voor gemeenteambtenaren of zorgt het rijk weer alleen voor zichzelf?
Monique
Ik vind zo'n alles of niet regeling met die ww eigenlijk niet kunnen. Als je 9 jaar voor je aow wordt ontslagen loop je 5 jaar ww mis ten opzichte van iemand die 1 jaar ouder is en onstlagen wordt. Hier zou veel meer een afbouwsysteem in moeten zitten.
Renate / beleidsadviseur
@Broadcaster: Als er een (cao-) afspraak gemaakt wordt voor de vleessector, gaat de supermarktsector dan ook klagen dat die afspraak niet voor hen geldt? Eerst denken, dan broadcasten!
karel
@ Broadcaster: in de 'CAO' voor de gemeenten is het derde WW-jaar al lang gerepareerd. Arbeidsvoorwaardenvorming vindt per sector plaats, zoals Mariken terecht stelt, en de sector Gemeenten is een andere dan de sector Rijk.
Advertentie