Advertentie
carrière / Nieuws

Deze kamerleden kwamen in aanraking met justitie

Tweede Kamerleden als Henk Krol, Geert Wilders, Hendrik Koekoek, Hans Janmaat kwamen tijdens hun kamerlid-periode in aanraking met justitie.

04 december 2012

Het aantal Tweede Kamerleden dat door justitie is vervolgd, is op twee handen te tellen. Dinsdag werd fractievoorzitter Henk Krol van 50PLUS aan het rijtje toegevoegd. Hij wordt vervolgd voor het hacken van medische dossiers. Andere politici moesten zich in het verleden vooral wegens belediging voor de rechter verantwoorden. 
 

Afbeelding

Henk Krol

De Eindhovense parlementariër zou via internet bij het Brabantse laboratorium 'Diagnostiek voor U' medische dossiers boven water hebben gehaald. Zo wilde hij aantonen dat de beveiliging van de website van het bedrijf erg slecht is. De hack had plaats in april toen Krol nog Statenlid was. Een lid van 50PLUS die Krol wees op de slechte beveiliging zal ook vervolgd worden.
 

Afbeelding

Lou de Visser 
Tweede Kamerlid voor de Communistische Partij Holland (CPH). Het gerechtshof in Arnhem sprak hem op 12 juli 1933 vrij voor belediging van de Duitse president Von Hindenburg.


AfbeeldingHendrik Koekoek
Tweede Kamerlid voor de Boerenpartij. Zijn VVD-collega Haya van Someren-Downer spande in 1966 een kort geding tegen hem aan, nadat hij had beweerd dat zij deel had uitgemaakt van een nationaalsocialistische organisatie. De rechter verbood Koekoek die beschuldiging in het openbaar te herhalen.

AfbeeldingHans Janmaat
De oprichter en leider van de extreemrechtse partijen Centrum Partij en Centrum-Democraten werd drie keer wegens belediging en discriminatie van buitenlanders veroordeeld. Hij werd meerdere malen veroordeeld tot een boete. De laatste veroordeling sprak het gerechtshof in Arnhem op 29 december 1997 uit: 2 weken voorwaardelijke celstraf en een boete van 7500 gulden (ruim 3400 euro).
 

AfbeeldingLeen van Dijke

De voorman van de Reformatorische Politieke Federatie (RPF) en ChristenUnie, waarin de RPF was opgegaan, moest zich eind jaren 90 voor de rechter verantwoorden voor uitspraken over homoseksuelen die hij in Nieuwe Revu had gedaan. Hij stelde homoseksuelen op één lijn met dieven en fraudeurs. Het gerechtshof in Den Haag sprak hem in mei 1999 vrij. De Hoge Raad bevestigde in januari 2001 die uitspraak.
 

AfbeeldingGeert Wilders
 De PVV-leider werd vervolgd voor het aanzetten tot haat en discriminatie van moslims en niet-westerse allochtonen en belediging van moslims. De rechtbank in Amsterdam sprak hem op 23 juni 2011 op alle punten vrij.

NB: Overigens zijn er meer kamerleden met de politie in aanraking geweest, maar zonder gevolgen. Zo is Diederik Samsom tijdens zijn activistische verleden meerdere malen opgepakt, maar kon na het betalen van een boete zijn weg vervolgen. Ook zijn er meerdere kamerleden met een strafblad, maar die begingen het delict voordat zij parlementariër waren.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Joop / zwartepiet
Merkwaardige selectie; een hacker, een belediging en voor de rest vermeende opiniedelicten.
Andreas Dijk / directiesecretaris Congres- en Studiecentrum VNG
Het kort geding tegen Hendrik Koekoek was een zaak bij de civiele rechter, niet bij de strafrechter. Dus in het conflict Haya van Someren-boer Koekoek was geen sprake van een strafzaak.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Het is toch te zot voor woorden. De overheid probeert ons het elektronisch patientendossier door de strot te duwen terwijl een meerderheid van de bevolking daar niet voor is en als dan een kamerlid de beveiliging van medische dossiers controleert is het OM zo flink om de boodschapper van het slechte nieuws aan de schandpaal te nagelen. Laat ze boeven gaan vangen.
JHAGM Sneuf van Toetellaere / BD
Soms zitten de duyven onder een ander dakje, soms wordt schoorsteentoerisme afgekocht door de postcodeloterij
alexander / ambtenaar
Henk Krol heeft zich als een ware klokkenluider gemanifesteerd. En gezien eerdere incidenten (bouwfraude etc.) zijn die niet geliefd in Nederland. Ook sommige televisieprogramma's waar onderzoeksjournalistiek en/of undercover acties aan bod komen worden door de gevestigde orde met afgrijzen bekeken.
Peter
Volgens mij is Christa van Velzen (SP) in Schotland veroordeelt op het moment dat zij al kamerlid was. Als lid van de 'plowshares' hakte ze in Farslane de besturing van kernoderzeeers in mootjes. Ze is in Nederland hier nooit mee geconfronteerd.
Advertentie