Advertentie
carrière / Nieuws

Vaders moeten ook lang kraamverlof krijgen

De acht weken bevallingsverlof waarop moeders recht hebben na de geboorte van hun kind, houdt de traditionele rolverdeling tussen vaders en moeders in stand. Tijdens hun verlof bouwen moeders routine en vaardigheden op in de omgang met de nieuwe baby en die achterstand lopen vaders niet meer in. Gevolg: moeders blijven "als vanzelfsprekend" meer voor de kinderen zorgen.

31 augustus 2010

Feminisme
Dat concludeert psychologe Steffi Wiesmann van de Universiteit Utrecht in een rapport, waarop zij vrijdag promoveert. Wiesman stelt vast dat in de meeste jonge gezinnen nog steeds een min of meer traditionele rolverdeling geldt ondanks emancipatie en feminisme. De psychologe pleit voor een bevallingsverlof voor vaders, maar zolang dat niet is geregeld, vindt ze dat jonge vaders in elk geval enkele weken vakantie moeten nemen na de geboorte van hun kind.

Klassiek rollenpatroon
Volgens Wiesmann vallen jonge ouders na de geboorte van hun eerste kind snel terug in een klassiek rollenpatroon, waarbij vader zorgt voor het inkomen en moeder voor de kinderen. Ze voelen zich ook het meest verantwoordelijk voor die rol, al zouden ze de taken wel gelijk willen verdelen. De Nederlandse oplossing van een deeltijdzorgverlof voor vaders werkt niet, aldus Wiesmann, omdat de jonge vaders hun achterstand op de moeder niet kunnen inhalen door een of twee dagen per week voor de baby te zorgen.

Taakverdeling
De psychologe adviseert jonge ouders om aan de keukentafel serieus te onderhandelen over de verdeling van de taken. Weliswaar bederft zo'n gesprek ,,de mythe van de romantische relatie", zoals Wiesmann het uitdrukt, maar goede afspraken zijn nodig om tot een gelijke verdeling te komen. De gemaakte afspraken moeten regelmatig tegen het licht worden gehouden, zegt de promovenda.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Carola
Graag ook aandacht voor de medische situatie van de moeder. Mijn vrouw kon de eerste zes weken zo ongeveer niets, mocht zelfs ons kind niet oppakken. Dan is het best prettig om daar vaderschapsverlof voor te krijgen (dan hoef je niet het calamiteitenverlof/buitengewoon zorgverlofpotje aan te spreken).
Advertentie