Advertentie
carrière / Nieuws

Ergste achter de rug voor interimmers

Volgens detacheerders hebben interimmers het ergste achter de rug wat betreft de crisis. De impact van crisis is niet bij alle detacheerders en in alle branches even groot. Zo bleef de vraag bij de overheid goed, maar liep die binnen de bouw sterk terug.

28 oktober 2009

Er was beduidend minder vraag naar management- en office-supportfuncties, maar was er wel voldoende belangstelling voor civiele technici.

 

Lage tarieven
De teruglopende vraag en de lagere tarieven hadden veel invloed op de interimmers: velen hadden nog nooit meegemaakt dat ze overbodig waren of hun eisen moesten bijstellen. De reacties op de crisis lopen uiteen: sommige interimmers ontwikkelen zich versneld doordat ze werken aan hun eigen inzetbaarheid, andere zoeken vastigheid en gaan bij de opdrachtgever in dienst, sommigen vertrekken en andere melden zich weer aan - die willen juist in deze tijd gebruikmaken van de dynamiek van opdrachten bij opdrachtgevers in zwaar weer.

Armen uit de mouwen
Anders dan de projectgerelateerde interimmers hadden zelfstandige interimmers hier het meest van te lijden, zij werden het eerst wegbezuinigd vanwege hun hoge tarieven. Het overschot aan interimmers zet de tarieven onder druk - opdrachtgevers zijn kritischer en de concurrentie is sterk. Detacheerders moeten dan ook flink de armen uit de mouwen steken.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Schmeitz / Directeur
Het klopt dat met name naar civieltechnici vraag blijft. De conjunctuur voor de overige functie trek ook langzaam aan. Dat merken wij bij Baken Interim zeker.
Henk Schepers rm / interim-manager
De vraag naar interim-managers is inderdaad gedaald naar een dieptepunt binnen de publieke sector. Of dit ooit weer goed komt betwijfel ik omdat elk ministerie moet voldoen aan de doelstelling om veel minder gebruik te maken van interimmers. Daarbij ook de nieuwe taakstelling dat er nog een groot aantal ambtenaren moeten afvloeien. Binnen de lagere overheid liggen meer kansen omdat deze veel taken toebedeeld krijgen vanuit de centrale overheid waarvoor mening gemeente nog niet klaar is. Echter, binnen de gemeenten is het moeilijk binnenkomen omdat veelal de eis wordt gesteld dat men ervaring moet hebben opgedaan binnen de gemeenten. Juist omdat er nieuwe taken door de gemeente gedaan moet worden, zou deze voorwaarde niet zo expliciet gesteld moeten worden. Succes is immers niet gebonden aan de sector maar aan de persoon.
Mieke van Elk / interim projectmanager
@Henk Schepers: er is nog een andere reden om niet altijd 'proven trackrecord' te vragen: je mist de frisse blik en blijft soms in een bijna incestueuze cirkel van 'bekende aanpak' die echter lang niet altijd de BESTE aanpak is. Juist een buitenstaander met voldoende analytisch én netwerkend vermogen kan met een frisse blik een nieuwe werkwijze voorstellen, die wél succesvol is. Reden waarom ik nog wel eens een BAG project zou willen doen (na de tig succesvolle niet-BAG projecten die ik intussen heb gedaan)!
Advertentie