Advertentie
carrière / Nieuws

Achtergrondmuziek is slecht voor arbeidsprestatie

Werknemers hebben vaak graag een achtergrondmuziek om de verveling tegen te gaan en de creativiteit te stimuleren, maar in werkelijkheid zorgt die muziek voor afleiding en productie-vertragingen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Wales Institute uit Cardiff.

02 augustus 2010
Stil
Uit het onderzoek bleek dat proefpersonen beter presteerden wanneer ze constant met dezelfde achtergrondgeluid worden geconfronteerd dan wanneer ze afwisselende nummers van bekende popsterren te horen kregen. Het beste werd echter gepresteerd in een stille omgeving.
Memoriseren
Verschillende geluiden verstoren volgens de onderzoeker de concentratie. Veel werknemers vergeten bij het horen van hun favoriete muziek volgens hen zelfs spontaan waar ze mee bezig waren. Onder meer heeft de achtergrondmuziek volgens de onderzoekers een negatieve impact op het vermogen om dingen te memoriseren en informatie opnieuw op te roepen.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

HMC van Heusen-Smulders / Managementondersteuner Algemeen & Communicatie
Helemaal mee eens, MAAR!, het is nog steeds not done om dit aan de orde te brengen in bijvoorbeeld kantoortuinen. De meerderheid regeert en dat is vaak MET muziek, terwijl degenen die juist hierdoor niet geconcentreerd kunnen werken bij het aangeven voor aanstellers worden uitgemaakt. Ook wordt door menig manager niet het onderscheid gemaakt tussen degenen die invoer(klop)werk doen en degenen die voor de uitvoering van hun werk wel degelijk hun concentratie nodig hebben. Ook is menig "manager" niet in staat om "ballen" te tonen ingeval een impopulaire maatregel, bevorderlijk voor het werk, moet worden genomen. Zij verliezen hierdoor "vriendjes". Muziek op kantoren zou gewoonweg verboden moeten worden, het is zelfs soms zo onprofessioneel dat je iemand aan de telefoon hebt die vanwege het geluid, tweemaal moet vragen wat je zegt. Behoefte aan muziek, net als roken, een apart hok waar je jezelf weer kunt opladen. Het "ik kan me beter concentreren wanneer er muziek op de achtergrond hoorbaar is" grote onzin! Nu tenminste ook onderbouwt!
Advertentie