Advertentie
carrière / Nieuws

Cao voor rijksambtenaren

Het kabinet heeft een akkoord gesloten met vakbonden over een loonstijging voor de 120.000 rijksambtenaren. Leraren, politieagenten, personeel van de douane en de Belastingdienst en ander overheidspersoneel gaan er daarmee op vooruit. Dat heeft premier Rutte vrijdag bekend gemaakt.

10 juli 2015
Het kabinet heeft een akkoord gesloten met vakbonden over een loonstijging voor de 120.000 rijksambtenaren. Leraren, politieagenten, personeel van de douane en de Belastingdienst en ander overheidspersoneel gaan er daarmee op vooruit.
Loonsverhoging Premier Mark Rutte maakte dat vrijdag bekend. De uitwerking van het akkoord zal plaatsvinden aan de cao-tafels, aldus de premier. Het gaat om een loonsverhoging van 5,05 procent over dit en volgend jaar. Daarnaast krijgen de rijksambtenaren in september dit jaar eenmalig een extra uitkering van 500 euro. De uitwerking van het akkoord zal plaatsvinden aan de cao-tafels, aldus de premier.
Extra geld Het kabinet heeft extra geld vrijgemaakt voor de loonstijging en ook een andere indexering van het ambtenarenpensioenfonds ABP levert extra financiële ruimte op.

De rijksambtenaren hebben al vier jaar geen nieuwe cao en jaren zonder loonstijging achter de rug. Sinds eind april lagen de onderhandelingen stil. De Tweede Kamer eiste onlangs dat het kabinet de gesprekken weer zou hervatten. (ANP)

Reacties: 13

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

George / Pensionado
Rijksambtenaren meer geld gemeente en provincie ambtenaren krijgen minder en zij zijn ook bij het ABP en krijgen straks minder pensioen. Sigaar uit eigen doos.
doeterniettoe / -
Volgens de nieuwsbrief van het CMHF:

in 2015:

0,8% (maar uit minder pensioen, dus zelf betalen, niets verhoging)

1,25% verhoging (da's wel meer)

€ 500,= eenmalig (da's ook meer)



in 2016:

1,4% (maar uit minder pensioen, dus zelf betalen, niets verhoging)

1,6% verhoging (da's wel meer)

€ 500,= eenmalig (da's ook meer)



Maar:

die 0,8 en 1,4 krijg je later fors minder uit je pensioen, dus dat is geen verbetering

dan hou je opeens nog maar 1,25% en 1,6% over.

En dat na 4 jaar de nullijn. Of het al 10 jaar achterlopen op het bedrijfsleven. Terwijl het Rijk dit jaar wel 5 miljard overhoudt, de economie aantrekt en Nederland concurerender is dan ooit.



Kortom: het kabinet doet samen met een paar vakbonden een greep in de pensioenkas en presenteert dit als 'een nieuw en goed akkoord'. Wat een goede werkgever en wat een verantwoorde vakbonden...
doeterweltoe
Doeterniettoe, die 500 euro is alleen over 2015.

F. / Orthopedagoog
Ik kan nergens terugvinden of deze verhoging en eenmalige 500 EUR ook voor OOP/directieschalen geldt. Weet hier iemand het antwoord op?
henk
De dekkingsgraad van het ABP is structureel te laag. Er is geen geld voor indexering. En toch heeft deze regering het lef om in de abp pot te graaien. Het is verdorie mijn geld, waar zij met hun tengeld vanaf moeten blijven. Wanneer wordt dit soort diefstal nu eens strafbaar??!!!
Huilen met de pet op
Ben benieuwd hoe het zit met de "uitzendkrachten". Vallen wij ook onder de nieuwe CAO, inclusief de 500 euro bruto, of wordt er nog extra tweespalt gecreerd door middel van dit halfbakken akkoord?
Bas / Ambtenaar
Mooi resultaat. Daar kan die bertje de haas een punt aan zuigen met zijn beroerde resultaten voor de gemeentenambtenaren. Wij komen er weer bekaaid af met 1%.....
Jan Willem / Ambtenaar
@1 eens. de Haas heeft het te druk met zich zelf ipv een goede cao voor de gemeenten af te sluiten.
Criticus - NL
Benieuwd wat de CAO voor gemeenteambtenaren gaat opleveren. Die verloopt over 5 maanden.



Aangezien onze eigen sigarendoos al leeg is (geplukt), zullen ze dit keer toch met een échte loonsverhoging moeten komen. Procentje of 5 lijkt mij reëel.
T van Beelen / Gepensioneerd klantmanager sociale zaken
Met alle respect voor de loonsverhoging voor de werkende . Hoezo nu wel ineens geld via het ABP, terwijl de 65 plussers ongeveer 10 % achterlopen met indexatie. En laten we het niet hebben over de belastingmaatregelen voor de 65 plussers door dit kabinet. Sorry maar dit moest ik even kwijt.
Amt en aar / Ambtenaar
Vorig jaar al gezegd: zul je zien dat het rijk qua salarisschalen uit gaan lopen. Tot 2006 liep het gelijk op en inmiddels is het verschil in salaris dus fors groter geworden...ook met andere sectoren lopen we flink achter....
A.E. Jesterhoudt / Gepensioneerd militair
Wederom staat de premier met dikke borst mooie sier te maken over de rug van ons. 5.05% lijkt veel maar dient in feite gedeeld te worden door 6 (2015, 2016 en de afgelopen 4 jaar waarin niet te praten viel over een cao). blijft over 0,84% per jaar. Hierbij ga ik er nog positief van uit dat de 0,8% pensioenpremie teruggaaf die we dit jaar gekregen hebben niet ook nog in die 5,05% zit anders blijft er nog minder over. De afgelopen 4 jaar zonder cao koopt dit kabinet af met wel € 500,- bruto in september, met belasting eraf en gedeeld door 48 maanden is dit iets meer dan € 6,- p.m. Dit rekensommetje geeft aan dat de 10% die we inmiddels ingeboet hebben aan koopkracht, bij lange na niet gecompenseerd wordt laat staan de verhogingen die er in 2016 nog bijkomen. M.a.w. dit is dus weer een akkoord van niks!
dieudonnee
@ T van Beelen: de dekkingsgraad van het ABP is structureel te laag. Ze zijn niet zulke goede beleggers daar bij APG. Indexatie zit er daarom niet in. Bovendien hebben de pensionado's van nu in het verleden veel te weinig premie ingelegd. De levensverwachting is immers gestegen en daarmee is bij de hoogte van de premie geen rekening gehouden.
Advertentie