of 59221 LinkedIn

Cao-onderhandelingen rijk vlot getrokken

Rijksambtenaren krijgen toch de pensioenvrijval van 0,8 procent, en met terugwerkende kracht per 1 januari 2015, bij hun salaris. Dat zijn minister Blok (Rijksdienst) en de bonden vrijdagmiddag overeengekomen. Deze afspraak heeft de weg vrijgemaakt voor hervatting van de cao-onderhandelingen. Die worden dinsdag voortgezet.

Rijksambtenaren krijgen de pensioenvrijval van 0,8 procent toch, en met terugwerkende kracht per 1 januari 2015, bij hun salaris. Dat zijn minister Blok (Rijksdienst) en de bonden vrijdagmiddag overeengekomen. Deze afspraak heeft de weg vrijgemaakt voor hervatting van de cao-onderhandelingen.

Loonsverhoging

De onderhandelingen worden dinsdag voortgezet. Een compensatie voor vier jaar nullijn, een loonsverhoging van 3 procent over 2015 en afspraken over werkzekerheid is onder meer de inzet van de vakbonden FNV Overheid, Ambtenarencentrum, CNV Overheid en CMHF. De afbouw van de zogeheten seniorenregeling en de invoering van een individueel keuzepakket heeft Blok op tafel gelegd.

 

Uitvoeringsakkoord

In het nu gesloten ‘Uitvoeringsakkoord Sectoroverleg Rijk’ – op basis waarvan de cao-onderhandelingen worden voortgezet – zijn afspraken gemaakt over de compensatieregeling voor werknemers die minder dan 35 procent arbeidsongeschikt zijn en de opbouw van vakantie bij langdurige ziekte.

 

Gerechtigheid

‘Eindelijk gerechtigheid’, zegt Marco Ouwehand, cao-onderhandelaar FNV Overheid over de uitbetaling van de vrijgevallen pensioenpremie van de rijksambtenaren. Blok wilde dit geld onderdeel maken van de cao-onderhandelingen. ‘Wij zijn hier altijd faliekant tegen geweest, want dit geld kwam de rijksambtenaren per direct toe. Er was al een keer over onderhandeld. Ik ben blij dat wij onze poot stijf hebben gehouden en dat de minister nu overstag is gegaan’, aldus Ouwehand op de site van de vakbond.

 

Werkzekerheid

Eenzelfde geluid komt van de CNV Overheid, die het nu de hoogste tijd vindt dat Blok met een ‘echte loonsverhoging over de brug komt’, stelt voorzitter Patrick Fey in een schriftelijke reactie. ‘Want deze loonstijging van 0,8 procent was al van de werknemers en Blok komt hiermee slechts een bestaande afspraak na. Onder meer gevangenisbewaarders, douaniers en wegwerkers zitten al vier jaar lang op de nullijn en verdienen een fatsoenlijke CAO met een echte loonstijging en afspraken over de werkzekerheid.’

 

Pittige onderhandelingen

De inhoudelijke onderhandelingen over een nieuwe cao rijk zal een moeilijk traject worden, voorspelt vakbondsvoorzitter Fey. ‘Ondanks dat willen wij snel resultaat laten zien vanwege 4 jaar nullijn, met goede afspraken over loonontwikkeling en van-werk-naar-werk-beleid.’ Ook Ouwehand verwacht dat het ‘pittige gesprekken gaan worden. Zeker gezien hetgeen waar minister Blok op inzet. Daar gaan rijksambtenaren niet beter van worden.’ De nood voor een nieuwe cao is groot, benadrukt Ouwehand. ‘We hebben het heel duidelijk gemaakt dat rijksambtenaren na vier jaar lang nul nu een serieuze loonsverhoging willen zien. Ik ga ervan uit dat Blok dit in zijn oren heeft geknoopt.’

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door rijksambtenaar (rijksambtenaar) op
Als de PAS-regeling (pasregeling) maar blijft bestaan.
Door Fritz A. von Geusau op
Ik zou willen roepen 'kom d'r maar in, Bert de Haas van Abvakabo FNV' maar ach, als De Haas en zijn bond de media nodig denken te hebben, dan zie je artikel na artikel verschijnen. Als aan hen echter kritische vragen worden gesteld over behaald resultaat of acties, dan volgt een absolute radiostilte. Het is een beetje laf van zowel de heer De Haas als Abvakabo.
Door Steven op
nu de VNG nog
Door JAC van Gils (Rijksambtenaar) op
Door volhardendheid van de gezamenlijke vakbonden en rijksambtenaren is dit resultaat bereikt!! Advies aan gemeente-ambtenaren: bundel de krachten, dien bezwaarschriften in tegen het niet uitbetalen, bewerk de politieke partijen in de tweede kamer, maak gebruik van moderne media zoals twitter #caogemeente, maak een intern informatie netwerk ( binnen de Belastingdienst ook gedaan met nu ruim 10.000 deelnemers) etc. Etc. Samen Sta je Sterk! Enne.... Die oproep van de Vakbonden voor stemadvies is er wél geweest! Door Ton Heerts (FNV) is op 3 maart jl in De Volkskrant opgeroepen tot een kiesersopstand.
Door opmerker op
opmerkelijk! hoe gaan de bonden dit uitleggen aan de gemeenteambtenarten?
Door Henk op
Gemeente ambtenaren zijn al jaren de klos. Ik roep op tot aktie. Van de bonden hoef je het niet te hebben. Welke ideeen hebben jullie?
- ict plat
- massaal ziek melden
- geen vergunningen
- geen paspoorten
- ............."
- geen paspoorten, geen woz
Door Arie op
Het is een grote schande hoe de overheid met haar werknemers omgaat. De vakbonden hadden bij de laatste landelijke verkiezingen best mogen oproepen om niet op de partj van de betreffende minister te stemmen, de vvd, dus. In weerwil van jarenlang VVD te stemmen, heb ik nu op aan andere, niet regerende partij gestemd.
Door Fritz A. von Geusau op
Beste Henk,
Bert de Haas, onderhandelaar voor de gemeentelijke CAO, merkte in januari van dit jaar al op dat het onthouden van die 0,8% (zelf sprak hij van 0,75%) aan gemeenteambtenaren in strijd met de afspraken was. Hij was daar 'boos' over. Sindsdien hebben we van de boze De Haas en zijn Abvakabo niets meer vernomen. De Haas en zijn Abvakabo hebben destijds een superslechte CAO afgesloten en het vervolgens verkocht alsof men de zilvervloot had binnengehaald. Nu blijkt het ongeveer de slechtste CAO in overheidsland. En als men dan vervolgens niet verder komt dan 'boos zijn', zullen de werkgevers nu niet bepaald onder de indruk zijn. Weg met het monopolie van de bonden. Hoog tijd voor een eigentijdse wijze van vertegenwoordiging bij CAO-onderhandelingen. Maar ja, met een machtshongerige bond en de opstelling als een keffend hondje dat zich telkens als schoothondje gedraagt, zullen werkgevers en bonden niet geneigd zijn tot een meer democratische wijze van vertegenwoordiging bij CAO-onderhandelingen.
Door Jan 334 ( wsw mederwerker) op
En wat dachten jullie van werknemers. Met een beperking die elke dag werken in de WSW.die hebben helemaal geen uitzicht op een vatzoenlijke CAO die lui van de VNG moet zich dood samen zelf een dik inkomen en een ander niets gunnen.
Door Henk op
Gemeente ambtenaren hebben ook recht op 0,8% per 1-1-2015. Politie agenten tonen aan dat harde aktie nodig is om je recht (geld) te halen. Dus per 1-7-2015 geen paspoorten meer verstrekken!