Advertentie
carrière / Nieuws

Cao-akkoord provincie-ambtenaren: 2 procent erbij

Aan de 2-jarige cao-loze periode van provincie-ambtenaren is een einde gekomen. Werkgevers en vakbonden hebben een akkoord bereikt, meldde Abvakabo FNV dinsdag.  

14 oktober 2014
2 procent erbij

De provincie-ambtenaren krijgen er met ingang van volgend jaar 2 procent loon erbij en per 1 juli 2015 worden de lonen verhoogd met nog eens 1 procent. De afspraken voorzien ook in eenmalige uitkering, die voor voltijders 450 euro bruto bedraagt.De cao loopt met terugwerkende kracht van 1 juni 2012 tot en met 31 december 2015.

Reacties: 25

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

henk
Het is herfst. Snoeien, korten..... Netzolang tot er geen groei meer is.

Het abp meldt weer een tekort. We hebben zojuist de premies gekort. En de koopkracht ook.

We worden bestuurd door niet capabele bestuurders.



Fritz
Het gegeven dat een grote meerderheid aan gedwongen winkelnering moet doen bij Abva Kabo, zou juist Abva Kabo er toe moeten zetten om zorgvuldig met haar positie om te gaan. Als je weet dat je afspraken maakt voor een groep waarvan het merendeel je niet gekozen heeft of geen mandaat heeft gegeven om die afspraken te maken, zou het de bond gesierd hebben om, desnoods via de OR's van de gemeenten, bij de ambtenaren te peilen wat de mening is over het bereikte onderhandelingsresultaat. Dat had Abva Kabo bijna niets hoeven kosten, maar zoals altijd hangt zij erg aan haar machtspositie, dus dit soort democratische overwegingen zijn de bond geheel vreemd. Met het 'geweldige' onderhandelingsresultaat, zowel bij de CAO-onderhandelingen als rondom de pensioenen, vraag je je af aan wiens zijde de bond eigenlijk staat en waarom je de moeite zou moeten nemen om lid te worden van zulk een wanpresterende bond. Het is, met dit soort arrogant machtsgedrag en het leveren van wanprestaties geen wonder dat de bond steeds meer van haar geloofwaardigheid (en steeds meer leden) verliest. Hoog tijd voor een meer eigentijdse en meer democratische wijze van vertegenwoordiging bij onderhandelingen.
Mathijs / Rijksambtenaar
Volgens mij heeft de provincie altijd al een achtergestelde salaristabel t.o.v. de gemeente- en rijksambtenaren en lijkt dat met deze CAO-uitkomst enigszins bij te trekken.
faber
Dit onderstreept nog eens wat voor belachelijk slechte CAO voor gemeenteambtenaren is afgesloten. Wie het maar horen wil krijgt het van te horen: als het even kan: blijf bij gemeenten uit de buurt als je werk zoekt. De werkgevende wethouders zijn te zuinig, zien ambtenaren louter en alleen als kostenpost en zien derhalve de ambtenaren als sluitpost vd begroting.
bartje / ambtenaar
Verschil mag er dus wederom wezen: betere cao bij de provincie dan bij gemeenten... blijkbaar zijn er ambtenaren en andere ambtenaren. Triest
Criticus - NL
Dus behalve dat er binnen gemeenteambtenaren verschil moet zijn tussen hogere en lagere schalen, is er ook nog verschil tussen gemeente- en provinciale ambtenaren...



All animals are equal...

but some animals are more equal than others.
Dave / beleidsambtenaar
Twee jaar "maar" geen nullijn, en dan dit prachtige CAO resultaat. Van harte voor de provincie ambtenaren. Mede met dank aan de vakbonden, ontstaat er nu wel een polarisatie tussen ambtenaren. Een bijzonder magere CAO voor gemeenteambtentenaren, uitblijven fatsoenlijke CAO voor defensiepersoneel enz, en dan dit t.o.v. de gemeente CAO prima resultaat voor de provinciale CAO. Ik vraag mij af wat een vakbond nog betekent voor de gemeenteambtenaren. En waarom met een hoop bling bling wel een karige nominale (inkomenspolitiek) verhoging voor de gemeenteambtenaren, die al jaren op een nullijn zitten, en een prachtige procentuele verhoging voor provinciale ambtenaren? Ik ga mijn FNV lidmaatschap beëindigen; dit doet de deur dicht. Ze konden beter voor één CAO pleiten voor alle ambtenaren. Het meten met deze twee maten doet zulk een onrecht aan alle ambtenaren.
True
Wel, als het je niet bevalt bij de overheid zoek je toch gewoon een echte baan.
ambtenaar / gemeenteambtenaar
Wederom verraden door de abvakabo bewijs weer geleverd gemeente ambtenaren over de looptijd 0.8% erbij provincie ambtenaren 3% . Meerderheid ambtenaren gemeente tegen de cao maar toch bij wonder er doorheen gekomen . Wil je maandelijks wat geld erbij zeg dan jelidmaatschap op
ambtenaar / gemeenteambtenaar
Wederom verraden door de abvakabo bewijs weer geleverd gemeente ambtenaren over de looptijd 0.8% erbij provincie ambtenaren 3% . Meerderheid ambtenaren gemeente tegen de cao maar toch bij wonder er doorheen gekomen . Wil je maandelijks wat geld erbij zeg dan je lidmaatschap op . Wil je zekerheid bij een geschil sluit rechtsbijstand verzekering af heb je die bondook niet nodig .
Gemeenteambtenaar / gemeentambtenaar
Vooral de lang looptijd, nl. tot eind 2015 viel mij op bij gemeente-CAO. Looptijd had tot max juli 2015 moeten lopen o.i.d. Vooral wat dat betreft heft de bond steken laten vallen. Maar ach, VNG en de Bonden, ook dat is tegenwoordig gewoon een onderonsje.
henk
Verraden door de vakbonden! Gemeente ambtenaren zeg je lidmaatschap op!!!!!!!
Cary van de Burgt / adviseur
Voor onderstaande criticasters het volgende:

Ik weet niet waar jullie hebben leren rekenen, maar als je goed telt krijgen de provincie-ambtenaren er 3 procent bij over een looptijd van 3,5 jaar plus € 450 eenmalig en de gemeente-ambtenaren gemiddeld 2,5 procent over een looptijd van 3 jaar en € 350 eenmalig. Wat nou verraad?
Gerrit
Cary,



Wat vooral zeer doet is het Herhaalde Eenmalige bij de gemeenteambtenaren (waar geen ambtenaar goed beschouwd iets aan heeft).



Daar komt nog eens bij dat het gemiddelde van maar liefst 2,5% bij de gemeenteambtenaren (dat voor schaalniveau 8 en hoger al lager ligt) op het schaalniveau van de gemiddelde provincieambtenaar nog geen 2% zou betekenen en dat over een looptijd van dik 3 jaar.



Verder is de 2% bij de provincie per 1 januari al een feit in plaats van 1 april bij de gemeenteambtenaren.



Dus wel degelijk weer een verschil. En ook dat is - opnieuw - een grofschandaal.
Criticus - NL
@ Cary

Het woord 'gemiddeld' is één van de zaken die de gemoederen hoog doet oplaaien. Waarom mag het personeel in de hogere schalen niet (gelijk aan de provinciale ambtenaren) er evenveel op vooruit gaan als de lagere schalen?

Jouw gemiddelde gaat in mijn geval dus niet op. Het komt neer op krap 2%, wat wederom lager is dan de CAO van de provincie. Keer op keer is het minder, dat noemen ze een scheve groei en vandaar kritiek... Gek hé!
Hennie Toonen / teamleider vth
Let op! Dan moet de CAO voor de rijksambtenaren (die zijn er namelijk ook nog) nog komen. Die gaan nog over de CAO van de provincieambtenaren heen.
Jan
Laat de wethouders en burgemeesters ook onder de gemeente CAO vallen en je zult zien dat de onderhandelingsresultaten beter uitvallen....
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
De grote verschillen tussen de CAO's van de diverse Overheden zijn frappant. De resultaten voor gemeenteambtenaren pakken al jaren negatief uit t.o.v. de de provinciale- en rijksambtenaren. Hoogste tijd om de vakbonden eens flink aan de tand te voelen over:

1. het niet raadplegen van veel leden (bijv. bij de gemeente).

2. een verklaring voor de grote verschillen tussen de diverse bestuurslagen.

3. de slechte (rechts)positie van de pensioengerechtigden.

Zonder resultaat geeft ik na ca. 50 jaar lidmaatschap de brui aan mijn lidmaatschap bij de ABVA/KABO. Wie volgt?



johanna / ambtenaar en vakbondslid
veel reacties uit de gemeentehoek, misschien terecht, maar hoe zit het met het instemmen van het akkoord bij de gemeente-cao. De leden hebben toch ingestemd en de niet-leden moeten gewoon hun mond houden, deze laatste houden blijkbaar niet van het collectief, dus regel je zaken dan anders.
ongeloof / gemeenteambtenaar
Ik ben het helemaal eens met de reacties. Waarom moeten er verschillen zijn. We zijn allemaal hardwerkende medewerkers van de overheid. Ik vond de vakbonden al heel zwak in hun onderhandelingen voor de gemeente-cao. Maar hiermee slaan ze weer alle planken mis. Niet dat ik de collega's van de provincie het niet gun. Ik vind het fijn voor hen dat zij wel in salaris (meer) gewaardeerd worden.

Maar snap echt niet waarom er elke keer weer meer bij provincies en rijk mogelijk is en niet bij gemeenten.

Ik ben erg teleurgesteld in onze vertegenwoordigers!
hans wieser / senior project/programmamanager
ABVA/KABO reageer hier op!! Waarom zouden de provincieambtenaren een beter accoord moeten krijgen dan hun collega's bij gemeenten? En hoe zit dat met Rijkswambtenaren????
Gerrit
Een poll over wie van de provincieambtenaren voortaan zou willen ruilen met de eenmalige fooi van de gemeenteambtenaren zou een leuke zijn.
Fritz
Beste Johanna,

Uw opmerking zou hout snijden, als niet-leden hier iets te kiezen hadden. Dat is echter niet het geval. De overgrote meerderheid van de gemeenteambtenaren is geen lid van de vakbond. Hoe kan die grote meerderheid "de zaken dan anders" regelen, als die meerderheid geconfronteerd wordt met een vertegenwoordiger die zij niet heeft gekozen en die zij niet ter verantwoording kan roepen bij wanprestatie? Nogmaals, het wordt tijd voor een meer democratische wijze van vertegenwoordiging bij CAO-onderhandelingen. Een vertegenwoordiging via de gekozen OR's van de gemeenten zou in de rede liggen. De vakbond heeft absoluut prutswerk afgeleverd, waarvan de gevolgen tot in de pensioenopbouw merkzaam zullen zijn. U stelt simpelweg dat iedereen maar lid moet worden van de vakbond en wanneer men dat niet doet, men de mond maar moet houden. Hoe ondemocratisch en dictatoriaal.
Criticus - NL
@Fritz,



Fantastisch verwoord en uit mijn hart gegrepen.

Gedwongen winkelnering bij een vakbond die mij al jaren meer frustratie dan voordeel levert. Ben ik wel aan hen gebonden? Wie weet het antwoord?
A.J.DE G / ambtenaar
de rijksambtenaren staan nog langer op de Nullijn!!!

Wellicht minstens de cao van de provincie.

Afwachten of Hr Blok de pensioenopbrengsten/verlagingen als wisselgeld gaat gebruiken!!Veel sterkte aan de bonden!!!

hopelijk dit jaar nog?????
Advertentie