of 59250 LinkedIn

Burgemeester Van der Laan kaart kanker bij brandweer aan

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat brandweerlieden een verhoogd risico lopen op kanker. Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam gaat bij de regering pleiten voor de erkenning van kanker als beroepsziekte bij de brandweer.
Reageer

Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam gaat bij de regering pleiten voor de erkenning van kanker als beroepsziekte bij de brandweer. Hij denkt dat hiervoor meer aandacht op landelijk niveau nodig is, schrijft hij in een brief aan de gemeenteraad. Het journalistieke tv-programma De Monitor (KRO-NCRV) had deze brief onder ogen gekregen.

Verhoogd risico

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat brandweerlieden een verhoogd risico lopen op kanker. Door rook kunnen via de huid kankerverwekkende stoffen het lichaam binnenkomen, ondanks de bescherming van helm, pak, handschoenen en ademluchtmasker. 'Een zorgwekkende constatering', aldus de burgemeester.

Maatregelen

Dit jaar heeft de Amsterdamse brandweer al tien maatregelen genomen om de blootstellingsrisico's te verminderen. Zo worden pakken en materieel ter plaatse afgespoeld, zodat kankerverwekkende stoffen niet in de auto's of op de kazerne komen. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.