Advertentie
carrière / Nieuws

Bond wil Plasterk dwingen tot overleg over ambtenarenstatus

De AbvaKabo dreigt minister Plasterk voor de rechter te slepen om hem te dwingen tot overleg over de ambtenarenstatus.

05 februari 2014

De AbvaKabo FNV wil minister Plasterk van Binnenlandse Zaken door middel van een kort geding dwingen tot overleg over de afschaffing van het ambtenarenrecht. Nu de Tweede Kamer dinsdag instemde met het initiatiefwetsvoorstel hierover, is de maat voor de bond vol. Plasterk weigert volgens de bond te overleggen en wil de gang naar de Eerste Kamer met de wet doorzetten.

Initiatiefwetsvoorstel
Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken kan Plasterk geen overleg voeren omdat het om een initiatiefwetsvoorstel van D66 en CDA gaat. Er is in een eerder stadium al met de bonden gepraat, hetgeen leidde tot aanpassingen in het voorstel.

Dubbelrol
,,Plasterk misbruikt zijn dubbelrol als wetgever en werkgever. Maar iedereen in Nederland moet zich aan de wet houden, dus ook minister Plasterk", aldus de bond. Ambtenaren hebben recht op open en reëel overleg als het aankomt op de arbeidsvoorwaarden. Hiervoor moet er overleg en instemming met de bonden zijn. Ambtenaren hebben niet voor niets een bijzondere rechtspositie, omdat de overheid een bijzondere werkgever is, meent de AbvaKabo. Deze rechtspositie beschermt ze tegen politieke willekeur.

Half miljoen ambtenaren
De bond zamelde intussen al ruim 11.000 handtekeningen in voor een petitie die zich tegen de afschaffing van het ambtenarenrecht uitspreekt. Volgens het wetsvoorstel raken met uitzondering van het personeel van politie en Defensie bijna een half miljoen ambtenaren hun rechtspositie kwijt.

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Pierre / ambtenaar
Ook al lid van een vakbond?
Jack
Toch van de zotte dat vakbonden gerechtelijk moeten afdwingen dat een minister van PvdA-huize met hen gaat overleggen!!!
pieter / wegkijker
D66 en CDA, proficiat (mede namens Plassterk die nu niet aan de bak hoeft). Welk probleem is er nu opgelost?
Hannes Haganum / kritisch lezer
Dit boekhouderskabinet denkt dat ze voor € 12,50 een driegangenmaaltijd met een goede fles wijn in een viersterrenrestaurant kunnen bestellen !

Deskundige ambtenaren moeten goed beloond worden en via de ambtelijke status bescherming genieten tegen willekeur. Wat in Rotterdam is gebeurd met een bouwinspecteur hoort thuis in een land als Oekraïne. Het college moet zich ten diepste schamen en de wethouder had moeten aftreden.
Johan / consulent
Kan Plasterk niet genormaliseerd worden?



Een ambtenaar zonder beschermde rechtspositie, zal in bepaalde situaties niet integer kunnen handelen, tenzij baanverlies wordt geambieerd.



De successen van Pechold op een rijtje:

Versoepeling van het ontslagrecht.

Verkorting WW

Binnenhalen van Polen, Bulgaren en Roemenen voor verdringing onderkant arbeidsmarkt en

onder druk zetten WML

Uitholling Soc. Voorzieningen

Wegsluizen miljarden naar Europese Unie.

Verkondigen dat Europa veel belangrijker is dan het Land waarvoor hij Volksvertegenwoordiger is.



En nu wil hij aan dit rijtje toevoegen: het chantabel gevoelig maken van de ambtenaar.



Een vraag aan de heren Kok en Lubbers: waar blijft die 15 miljard gulden + rente?
Ed van Ooijen / stafmedewerker en vakbondsconsulent
Wanneer worden de ambtenaren nu écht wakker? Massaal lid worden van een vakbond en het hele land plat!
henk
Ook al lidmaatschap pvda opgezegd?
Martijn
De aparte ambenarenstatus is impliciet eigenlijk een erkenning van de relatieve onkunde van (al dan niet gekozen) bestuurders en volksvertegenwoordigers. Begrijpelijk dat die laatsten daar van af willen. Ambtenaren zijn degenen die die onkunde het beste zien.
Advertentie