Advertentie
carrière / Nieuws

Bod loonsverhoging inderdaad dure fopspeen

Volgens de berekeningen van het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP) leiden de aanpassingen aan de indexatie van de pensioenen tot een terugval voor de ambtenaren.

25 augustus 2015

Vakbond FNV waarschuwde er al voor, het Algemeen Burgerlijk Pensioenfond (ABP) bevestigt het nu. Als de bonden akkoord gaan met het huidige werkgeversbod, zullen de ambtenaren het na hun pensioen moeten bezuren. Trouw kreeg cijfers van het ABP in handen die uitwijzen dat de loonsverhoging bij een modaal salaris zo’n 60 euro per maand is. Maar door een andere opbouw van het pensioen schieten ze er na hun pensionering vervolgens 200 euro bij in.

Andere indexatie

Er is in het onderhandelaarsakkoord voor gekozen per 1 januari 2016 het ouderdomspensioen van de ABP-regeling te indexeren op basis van prijsinflatie in plaats van de looninflatie. Dat leidt tot een lagere pensioenpremie. Tegenover een iets lagere pensioenambitie staat een loonstijging van 5,05 procent over 2015 en 2016. 


Verbaasd

Het FNV toonde zich eerder al zeer verbaasd over een aantal zaken waar de andere bonden mee akkoord zijn gegaan. ‘Die 5 procent verhoging klopt ten eerste niet. Daar zit al de 0,8 procent pensioencompensatie in die we eerder hadden gekregen. Dat is dus gewoon dubbel tellen,’ aldus de vakbond. ‘Verder zijn er in het uiteindelijke akkoord een aantal vitale punten verdwenen die er eerder wel afgesproken waren. Minder flexbanen bijvoorbeeld en alle verslechteringen van tafel.’


Klopt niet

Vakbond CNV, die wel het onderhandelaarsakkoord heeft getekend, betwijfelt of de cijfers van het ABP kloppen. ‘Ons zijn geen ABP-berekeningen over het loonakkoord bekend,' zegt Jorick de Bruin, onderhandelaar CNV Overheid. 'Ten onrechte worden deze berekeningen toegepast op de resultaten uit het loonakkoord. Deze berekeningen zijn gemaakt al voordat het loonakkoord werd gesloten, zodat de loonsverhoging van 5,05 procent niet is meegenomen.’


Acties

De politiebonden voeren samen met FNV Overheid met name actie om het gesleutel aan de pensioenen. Agenten hebben al aangekondigd op Prinsjesdag van zich te laten horen. Ook douaniers, onderwijzers en buschauffeurs denken aan acties.


Waarschuwing minister

Minister Plasterk waarschuwde al eerder dat rijksambtenaren op de langere termijn rekening houden met een iets lager pensioen als gevolg van het cao-onderhandelingsakkoord met de vakbonden. Voor reeds gepensioneerde  ambtenaren zijn de gevolgen van de loonovereenkomst ‘zeer klein.’ Die inschatting staat in schril contrast met de voorspelling die het ABP doet. Die komt zelfs tot scenario's waarbij ambtenaren 16 procent van hun pensioen inleveren.


Meerder factoren

Hoe groot de pensioendaling exact uitpakt is volgens de minister van Binnenlandse Zaken moeilijk te zeggen, zo antwoordde hij eerder  op vragen van de vaste Kamercommissies van Binnenlandse Zaken en Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De ontwikkeling is volgens hem afhankelijk van meerdere factoren, zoals de inflatie.

Reacties: 38

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

roelof bosma / griffier
laten we daar niet gecompliceerd over doe n: over een aantal jaren zijn de gepensioeneerden een heel grote groep, waar heel veel te halen is, dus simpel

Of het terecht is , is een heel andere vraag . Daarop is het antwoord NEE. Vakbonden let op uw zaak !!!
gctwnl
Soms is het niet eens een sigaar uit eigen doos. Soms wordt de sigaar uit eigen doos gewoon gestolen. De Academische Ziekenhuizen hebben besloten dat de premieverlaging niet leidt tot loonsverhoging, maar die steken het geld in eigen zak. Daar zit je dan als medewerker. Je pensioen wordt uitgehold, maar wat dat oplevert gaat niet naar jou toe. Dat is dus geen sigaaruit eigen doos maar pure diefstal.
Hijmen de Kuiper / Ministerie van Defensie
Ja Marcel dat is juist. Om 600.000 ambtenaren een sigaar uit eigen doos te kunnen verkopen steelt onze werkgever tot 16% van het pensioen van 2,8 miljoen ABP deelnemers.
M. van der Stelt / adviseur
Mijnheer De Jong is zeker nog jong of van het CDA ?

KVP en CDA waren de graaiers en gaven er destijds bij de omzetting van overheid naar private partij met overheid en vakbonden in het bestuur, helemaal niets voor terug maar hebben wel een groot gedeelte van het geld van ABP ingepikt, dat wordt wel eens vergeten

daardoor was o.a. het pensioenvermogen te laag waardoor gepensioneerden minder pensioen kregen.

Ook een reactie op anderen:

En dan maar afgeven op de regering.

U ambtenaren hebt het zo slecht nog niet, werkers in het vrije bedrijf hebben ook een aantal jaren stil gestaan. Ambtenaren hebben een hogere rechtszekerheid t.o.v. niet ambtenaren en laten we maar ophouden over het bedrijfsleven de ondernemers zelf. 80 uur in de week is heel normaal, waar de ambtenaren niet verder komen dan 36 of 40 uur met heel veel vrije tijd.......Pak toch dat bod van een reële overheid, ga vooral niet zitten kniezen. Het is heel gebruikelijk als 3 van de 4 partijen akkoord gaan is er een akkoord. Dat is niet nieuw, maar al diverse decennia.

Juist ik ben 36 jaar lang ambtenaar geweest, nu ondernemer ik klaag niet heb er zelf voor gekozen

Als je dienstmateriaal misbruikt en dat hebben de agenten gedaan behoort je maar 1 ding te krijgen onmiddellijk een schop onder de kont. Met 600000 werkelozen zijn er een aantal van hen blij als ze politieambtenaar kunnen worden.
faber
mag ik iedereen verwijzen naar de nrc van woensdag 26 augustus pagina 16
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Ik weet niet voor wie van der Stelt adviseert maar vermoedelijk voor de Partij van de Arbeid. Hij doet in ieder geval aan geschiedvervalsing. Het was PvdA-minister Dales die destijds een greep in de kassen van de pensioenfondsen deed. De KVP bestond toe allang niet meer. Dat geld is nimmer teruggestort net als het kwartje van Kok (ook PvdA) overigens.
F. Griek / Bewa
Hoezo integer??
Ellen
http://www.vngsint.com/abp_mysterie_van_de_verdw …

Het was het Derde kabinet Lubbers. Zie link hierboven.

“In het begin van de jaren 90 van de vorige eeuw is er ruim 30 miljard gulden, zo’n 15 miljard euro, ‘verdwenen’ bij het ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland. Alle betrokkenen, zoals overheid, werkgevers en vakbonden, hielden jarenlang de kaken stijf op elkaar en suggereerden dat er niets aan de hand was. Hennie Kemner kreeg ondanks veel tegenwerking, het verhaal uiteindelijk boven tafel en schreef ‘Het ABP en het mysterie van de verdwenen miljarden’. Nu verklaart oud-financieeltopman van het ABP, Jan van de Poel, in een interview met Het Parool: “Toen ik financieel directeur werd lag een rapport van de Algemene Rekenkamer op mijn bureau. Daarin stond dat de regering 30 miljard gulden uit het fonds had gesloopt”, verklaart de oud-topman tegen de middagkrant. “De Rekenkamer was daar ziedend over. Maar niemand las dat rapport en geen journalist schreef erover.” Ook Jean Frijns, oud-directeur beleggingen bij ABP, uitte al zijn ongenoegen over de roofbouw die de overheid pleegde bij het pensioenfonds. “Als het ABP toen een dekkingsgraad had gehad van 160 of 170 procent, wat na zo’n lange tijd van economische voorspoed redelijk zou zijn geweest, dan had het fonds er nu heel wat beter voor gestaan”, verklaarde Frijns. “
anoniem
In aanvulling op o.m. Ellen's bijdrage verwijs ik graag voor meer achtergrondinformatie naar het volledige artikel uit de Volkskrant van YVONNE HOFS van 19 januari 2012 : ABP kreunt onder last van verleden. Beknopte inleiding: "Vandaag maken de meeste pensioenfondsen nieuwe dekkingsgraden bekend. Die zijn ongetwijfeld zeer slecht. Werkenden en gepensioneerden krijgen nu deels de rekening gepresenteerd voor politiek opportunisme in de jaren tachtig."





anoniem
I

Als je het geringe aantal leden van het CNV ten opzichte van het FNV ziet, dan zou je verwachten dat er heden bij de onderhandelingen beter naar laatstgenoemde bond wordt geluisterd en niet dat ze buitenspel worden gezet.. Een bescheidener rol zou de andere bonden sieren die nu al akkoord zijn gegaan.

Het door Ellen genoemde artikel: " het ABP en het mysterie van de verdwenen miljarden" van de overleden econoom Drs. Hennie Kemner met interesse gelezen. Het geeft een goed beeld en ook zijn inzet bij o.m. de Nederlandse Bond voor Pensioenbelangen (NBP) en als voorzitter van de NVOG (Nederlandse Vereniging van Organisaties van Gepensioneerden

Zie o.m. zijn " Slotconclusie" van het artikel.

"Lezing van het dossier geeft een beeld van wat zich in de aanloop naar het convenant rond het ABP heeft afgespeeld. Opvallende rollen zijn weggelegd voor het Rijk en de centrales.

Dat het Rijk de hand heeft gelegd op 15 miljard euro van het ABP is van een ongehoorde schaamteloosheid geweest. Dat geld, bestemd voor de pensioenvoorziening van ambtenaren, is gebruikt om de budgettaire nood van het Rijk te lenigen. Behalve dat het Rijk de achterstallige pensioenpremies niet betaalde, heeft het zich nog eens 70% van het vermogen voor het bovenwettelijke deel van het invaliditeitspensioen toegeëigend. Door ambtenaren betaalde premies werden hierbij eveneens rechtstreeks in de schatkist gestort. De strooptocht die het Rijk heeft ondernomen in de kas van het ABP en het vooruitschuiven van de problemen onder het motto ‘na ons de zondvloed’ illustreren de bestaande stereotypering dat het Rijk noch over een geweten noch over fatsoen beschikt.

De centrales hebben in een lastige positie verkeerd. Wat echter onbegrijpelijk blijft, is waarom zij ingestemd hebben met het schrappen van de schuld van 15 miljard en het afromen van vermogen bestemd voor de bovenwettelijke invaliditeitsuitkeringen. Vijftien jaar na dato vraag ik me af waarom de centrales destijds niet een geweldig maatschappelijk verzet hebben gemobiliseerd en waarom ze niet naar de rechter zijn gestapt. Het is ongelooflijk dat organisaties wier doelstelling het behartigen van belangen van ambtenaren is, bijna stilzwijgend hebben geaccepteerd dat 15 miljard aan het ABP toekomend vermogen is verdwenen in de schatkist. Even onbegrijpelijk is het instemmen door de centrales met het schrappen van de welvaartsvastheid. Zonder enig protest of compensatie is het kroonjuweel van de pensioenregeling prijs gegeven. Met zulke belangenbehartigers als vrienden heb je geen vijanden meer nodig."

Ik kan wel nijdig worden als ik de heer Lubbers desgevraagd over deze kwestie enkel hoor zeggen : "kijk niet terug, maar vooruit".







K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
@ Ellen: je link werk niet.

Het was inderdaad het derde kabinet Lubbers en de direct verantwoordelijke ministers waren Dales en Kok. Ik hoefde het niet op te zoeken.
M. van der Stelt / adviseur
Reactie op Broadcaster u moet verder terug in de geschiedenis. U bent zeker een CDA lid?

Ik doe geenszins aan geschiedvervalsing

De laatste grote klap was het kabinet Lubbers. Met dank aan Ellen, maar eerder in de geschiedenis zijn er ook nare zaken gebeurd met het ABP ik geloof dat dat was bij het kabinet De Jong KVP.

Ik ben geen socialist, maar liberaal.

In de tweede kamer zitten meerdere partijen die liberaal zijn en dat is niet de PvdA.



Toch wel heel erg jammer dat met name de ambtenaren het verhaal wat Ellen vertelde niet kennen Het gaat om een huidige oppositiepartij.

Roberto / salarisadministrateur onderwijs
Het is inderdaad een dure fopspeen, maar het valt mij op die niemand blijkbaar kan rekenen. Loonsverhoging 1-1-2015 0,8%, per 1-9-2015 1,25 % = gemiddeld 1,22% over heel 2015 en dan 3% per 1-1- 2016 is totaal over 2 jaar dus 2,11% en geen 5,25%. En dat mag je allemaal nog zelf betalen ook.
Leendert / Bankdirecteur
Begrijp ik het goed dat dit akkoord betekent dat ambtenaren er nu € 60,- per maand op vooruit gaan, maar tijdens het pensioen € 200,- per maand inleveren?
Piet Jansen
Het kan aan mij liggen, maar hetgeen nu maandelijks extra wordt uitbetaald, in plaats van aan pensioenpremie wordt opgebouwd, kan je toch zelf in een eigen pensioenpot stoppen? Dan ga je er geen 5,05% op vooruit, maar 3,25%. Aangezien de huidige opbouw gelijk is aan de maximale belastingvrije opbouw, kan ook 1,8% belastingvrij worden opgebouwd, maar dan in de persoonlijke pensioenpot. Bijkomend voordeel is dan ook nog eens dat je zelf kan bepalen waar je dit opbouwt, in plaats van verplicht bij het ABP pensioen op te bouwen.

Of zie ik iets over het hoofd?
Marcel / Griffier
Het loonbod betreft rijksambtenaren; het ABP betreft alle ambtenaren. Worden nu gemeenteambtenaren de dupe van het bod aan rijksambtenaren?
Dirk / Ambtenaar
Als ABP pensioen opbouwt, betaal je daar geen belasting over. Als je dat zelf doet wel! Een dure sigaar uit eigen doos! @piet Jansen
henk
Wat een schandalige truc. Misleiding en bedrog viert hoogtij bij deze regering
faber
Ik had gedacht dat onze werkgever zijn dieptepunt had bereikt maar het kan blijkbaar nog gekker. Het is hem nu gelukt om ons blij te maken met onze eigen financiële ondergaan. Voor wie het aan gaat: GA NOOIT MAAR DAN OOK HELEMAAL NOOIT BIJ DE OVERHEID WERKEN ...
Dieuwe / adviseur
Piet je gaat ook voorbij aan het feit dat loonsverhoging is bedoelt voor prijscompensatie nu! Je daalt immers a.g.v. inflatie in koopkracht. Als je de compensatie hiervoor in je pensioenpot stopt waar betaal je dan je koopkrachtverlies uit?
Dieuwe / adviseur
is bedoeld / is bedacht
ambtenaar / gemeenteambtenaar
Wanneer worden we nu eens wakker zowel de rijks als gemeente ambtenaren het wordt tijd om massaal het werk neer te gaan leggen en niet langer alles te pikken wat ons allemaal wordt voorgeschoteld , aangedaan en aangepraat door die zakkenvullers uit den haag en de werkgevers organisaties. Tevens wordt het tijd dat het abp ook op de schop gaat en zorgen voor betere beleggingen met ONS geld en eens gaan zorgen dat het afgeroomde geld dat de regering zich heeft toegeeigend terug komt in de pensioenpot. Laten we eens stoppen met klagen en daden bij al die loze woorden gaan voegen en laten zien dat we het niet langer pikken . Vergeet niet dat alles wat in de regering zit en de hoge ambtenaren het wel voor zichzelf steeds regelen in positieve zin
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Misschien kan die toekomstige achteruitgang in pensioen worden gecompenseerd doordat het rijk (overigens ook een PvdA-minister) het geld terug stort dat ze jaren geleden uit de kas van het ABP hebben gepakt.
Ed / Ambtenaar
Met uitzondering van het FNV, hebben alle bonden boter op hun hoofd
henk bongers / burger
Mee eens broadcaster laat ze dan ook het kwartje van Kok gelijk meenemen en terugbetalen.

Onbetrouwbare regering. Conclusie: Ongeschikt en doen niet meer mee!
M. van der Stelt / adviseur
Mijnheer Piet Jansen ziet het allemaal heel erg helder. Daar komt ook nog eens bij dat het ABP al jaar in jaar uit als zeer onbetrouwbaar is te beschouwen. Beste mensen laat u niet bedotten door het FNV lees ABVAKABO en de andere bonden, sluit een goede rechtsbijstandverzekering af voor werk en inkomen en u kunt ook nog eens besparen op het maandelijks bedrag wat de bonden u kosten, stop ook dat in uw eigen pensioenpot. Ook de bonden en ook het ABP vertellen u niet het echte verhaal. Jaren geleden met een premier van de KVP aan het hoofd en later het CDA werd een enorme greep in de pensioenkas van het ABP gedaan, toen was het ABP nog niet een zelfstandig instituut maar was deels nog overheid, de greep betrof een bedrag omgerekend nu van een gemiddeld goede 22% te rekenen over iedere salarisschaal. Dat gebeurde toen met instemming al morrend van alle bonden, waarom praten de bonden niet over het graaigedrag van de overheid toen?

Waarom zwijgen de bonden?
Anoniem / Bezorgde burger
De rijksoverheid speelt het spel slim. "Verdeel en heers".



De bonden moeten weer 1 vuist vormen, anders gaan we/ze de boot in.



Oproep aan CNV / FNV en anderen: spreek met elkaar, maak het goed, en vorm 1 strategie en 1 mond.
Rex Rotary / Coördinator
Omdat ik bij een semi-overheidsbedrijf werk loopt mijn pensioen ook via het ABP. Ons bedrijf heeft echter een eigen CAO. Onderhandelingen daarover hebben geen invloed op je pensioenopbouw. Als deze fopspeen dus doorzet wordt mijn pensioen verneukt door de salarisverhoging van de Rijksambtenaren. Een rare vorm van solidariteit vindt u niet?
Hennie Toonen / teamleider vth
En nu maar hopen dat de FNV zich de volgende keer ook zo druk gaat maken voor de CAO van de gemeenteambtenaren..... Dat was de vorige keer namelijk niet bepaald het geval.
Piet Jansen
@D.

Het argument van koopkrachtverlies is er alleen voor medewerkers aan de onderkant van het loongebouw (gevangenisbewaarders, secretaresses etc.).



Hoger opgeleide medewerkers hebben al een prima salaris en kunnen er zelf voor zorgen dat dit nog hoger wordt, namelijk door je te ontwikkelen en verder te groeien. Medewerkers die dit niet willen, tonen gebrek aan ambitie. Voor medewerkers die zijn uitgegroeid, is het goed om elders hun heil te zoeken. Het principe van "up or out" dat in het bedrijfsleven veel van toepassing is, zou ook bij de Rijksoverheid ingevoerd moeten worden. Dan zijn we af van medewerkers die een vakbond nodig denken te hebben om een hoger salaris te krijgen.

Het argument van koopkrachtverlies is er alleen voor medewerkers aan de onderkant van het loongebouw (gevangenisbewaarders, secretaresses etc.).



Hoger opgeleide medewerkers hebben al een prima salaris en kunnen er zelf voor zorgen dat dit nog hoger wordt, namelijk door je te ontwikkelen en verder te groeien. Medewerkers die dit niet willen, tonen gebrek aan ambitie. Voor medewerkers die zijn uitgegroeid, is het goed om elders hun heil te zoeken. Het principe van "up or out" dat in het bedrijfsleven veel van toepassing is, zou ook bij de Rijksoverheid ingevoerd moeten worden. Dan zijn we af van medewerkers die een vakbond nodig denken te hebben om een hoger salaris te krijgen.

40+ militair / Militair
Gegoochel met percentages en cijfers. Dreigementen van minister Plasterk. Waar is onze militaire top om voor ons op te komen? Hoezo democratie? De kleinste bonden stemmen in, maar gaat het niet om het aantal stemmen/leden?
Rolf Simons / communicatieadviseur
In mijn optiek schetst deze situatie ook een ander probleem. Die van de verschillende bonden. Daarmee maak je het werkgevers wel heel gemakkelijk. Ik zie het in mijn eigen organisatie waar OR en GO totaal niet samenwerken tijdens de meest ingrijpende reorganisatie...

Al die verschillende bonden, met hun verschillende belangen en achterbannen en omvang. Dit conflict is ook slecht voor het imago van de bonden. Vertegenwoordigen zij nog wel de medewerkers? De organisatiegraad - zeker bij gemeenten - is laag.

En onze werkgevers? Die leunen rustig achterover, zien dat dat de bonden onderling het niet eens worden en denken na over nieuwe voorstellen die verdelen. Je weet wie dan heerst.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Als Plasterk zo goed denkt te kunnen rekenen moet hij maar eens met zijn billen bloot en met exacte rekensommetjes op tafel komen. Op voorhand is al wel duidelijk dat er geweldig in negatieve zin met de pensioenen wordt gegoocheld.
Steven de Jong / Salarisadminstrateur
het gaat het kabinet niet om de arbeidsvoorwaarde of inkomensposities, maar om inkomsten voor de Staat op korte termijn. O.a. het terugschroeven van de gaswinning moet op een ander punt worden teruggewonnen. Hoewel deze directe relatie misschien niet aanwezig is, maar deze gelden wel deels worden gebruikt voor de ‘verzorgingsstaat’.



Bruto 60,- loon betekent hogere inkomsten uit de loonbelasting. Hiernaast leidt het verlagen van de pensioenpremie tot een hogere grondslag voor de inkomstenbelasting. Win-win voor de belastinginkomsten, vervolgens kan het Kabinet in de cijfers van Prinsjesdag presenteren dat de werkenden er volgend jaar op vooruit gaan...... Hiernaast heeft dit ook een positief effect (voor de Staat) op het verzamelinkomen waarop een aantal toeslagen, maar bv ook de aflossing studieschuld wordt gebaseerd.



Wat men vervolgens vergeet is dat in de toekomst de belastinginkomsten fors zullen dalen agv verminderde pensioenopbouw los van de nadelige financiering AOW. Het blijft koffiedik kijken, maar verslechtering ambitie en uitstellen van indexatie heeft m.i. een veel groter effect op de lange termijn dan de korte termijn.



@Stelt: de graai in de kas is voor een groot deel omgezet in arbeidsvoorwaarden en pensioengevend geworden.
Ad van Zundert / zelfstandig adviseur
@ Piet Jansen. Koopkracht verlies geldt voor iedereen die geen salarisverhoging heeft en wel wordt geconfronteerd met inflatie. Dat het voor een bepaalde groep meer voelbaar is, doet daaraan niet af.

Feit is dat de ambtenaren een onbetrouwbare werkgever hebben. Dat is de afgelopen decennia wel gebleken. Maar wat wil je ook, politici, op welk niveau ze ook zitten, denken in de eerste plaats aan zichzelf en hoe ze hun pluche zetel kunnen behouden. Daarbij schromen ze niet om het vertrouwen van het electoraat met voeten te treden.

Het afsluiten van een rechtsbijstandsverzekering lijkt aardig, maar is dat niet. Dergelijke verzekeraars, vaak gelieerd aan banken, hebben vaak de neiging eerst te kijken of ze een claim kunnen afwijzen. En in procedures zie ik zelden dat de juristen van rechtsbijstand hun cliënten bijstaan in hoorzittingen.

Bovendien is het niet juist als je een salarisverhoging moet aanwenden om je eigen pensioentekort op te heffen. Dan kun je de verhoging niet kwalificeren als 'salarisverhoging', die in eerste instantie bedoeld is om het koopkrachtverlies, na jaren de nullijn te hebben gezien, te compenseren.

Tot slot, uit alle (enigszins emotionele) reacties mag duidelijk zijn dat naast de materiele component er ook immateriële aspecten spelen. Zaken als erkenning en waardering voor het werk, niet alleen in woord maar met name in daad betrouwbaar handelen als werkgever en ook nog wat 'oud zeer', zoals de greep in de pensioenpot van ambtenaren. Dat wordt niet ongedaan gemaakt door nieuwe onderhandelingen, die er m.i. wel moeten komen. Ik loop over het algemeen niet snel warm voor acties, maar ben het er nu wel mee eens. Zeker die van politie en ambulance medewerkers. Die zitten veelal in de hoek waar de klappen letterlijk vallen.
Hannes Haganum / kritisch lezer
De FNV presenteert het nu alsof zij de absolute waarheid in pacht hebben. De pensioenmaterie is erg complex en het ABP wekt niet al te veel vertrouwen. Verder is het zo dat voor wie een hypotheek heeft lopen, het ruime geldbeleid van de Europese Bank erg leuk is, maar voor pensioenfondsen en daarmee ook voor gepensioneerden, is het financieel zwartscenario. Als op obligaties maar 0,8 % rente krijgt, terwijl de opgelegde rekenrente 4% bedraagt, dan heb je een groot probleem. Andere beleggingen compenseren dat deels. Verder moet je vanzelfsprekend toe naar een beleid waarbij jonge werknemers veel meer invloed krijgen op de pensioenbeleid met meer individuele keuzes. Hert huidige stelsel is nog gebaseerd op de alleenverdienende Jan Modaal uit de jaren '70. Niemand beheerst de waarheid en de andere bonden hebben op praktische gronden een knoop doorgehakt. Ik begrijp wel de emotie bij de politie, want zij missen elke vorm van erkenning uit de korpsleiding en de politiek voor hun complexe werkomstandigheden. Je wil je als politieman of -vrouw niet laten doodschieten voor een onduidelijk en halfzacht drugsbeleid en de onduidelijke prioriteiten die de politiek stelt.
P. van den Berg / geen
Vier jaar stonden ambtenaren en leraren op de nullijn en krijgen er nu vijf procent salaris bij. Wat ik mis is het besef dat zij het op de nullijn veel beter hebben dan de mensen die er in dezelfde periode flink op achteruit gegaan zijn. Het geroep om meer doet onwerkelijk aan.

Een kwart van de Nederlanders is de laatste jaren er flink op achteruit gegaan. De belangrijkste reden voor de -soms extreme- daling in inkomen is werkloos raken (35%), arbeidsongeschiktheid/langdurige ziekte (18%), accepteren- bij gebrek aan beter- van een andere baan met lager salaris (16%), middenstanders die in de crisisjaren hun spaargeld zagen verdampen en/of hun winkel sloten en/of failliet gingen. Bijstandsgerechtigden gingen er flink op achteruit. Freelancers en interimmanagers zaten tijden zonder werk/opdracht/inkomen en gingen in grote aantallen onderuit, konden met verlies hun huis verkopen, e,d. Postbodes mochten na hun ontslag terug komen als slecht betaalde parttime werkende zelfstandigen. En alle ‘nieuwe gevallen’ die niet meer vallen onder de regelingen die zorgden voor een bescheiden inkomen, zoals jongeren met een beperking, de verkorte WW, etc.

De afgelopen jaren is geen beleidsenergie gestoken in het organiseren van een vangnet voor degenen die de crisis aan den lijve hebben mogen ondervinden. Er is een beetje gesputterd over topinkomens, er is veel gesproken over -maar niets gedaan aan- de perverse werkwijze van de banken en …….. er is niet gewerkt aan oplossingen voor de mensen op de onderste helft van de economische ladder. Daar gaat het óók om -een steeds kleiner wordend aantal, want afgestoten- ambtenaren. Het is goed dat er extra loonruimte komt voor met name deze ambtenaren, de uitvoerende medewerkers in de publieke sector, zoals agenten. Echter: vanaf schaal 11 of 12 moeten ambtenaren eerst eens laten zien dat hun werk in publieke dienst ook bijdraagt aan het welzijn van de mensen die hun salaris betalen en niet miepen over salarisverhoging terwijl er om hen heen, in de vrije markt, kaalslag heeft plaatsgevonden en er mensen zijn die echt alles zijn kwijt geraakt.
Anoniem / Bezorgde burger
@P van den Berg.



Veel zaken die je noemt zijn ook bij ambtenaren aan de orde. Ook hun woning is bv. in waarde gedaald. Ook hier zijn ontslagen gevallen etc.



Daarbij vind ik het raar dat je noemt dat de lage schalen echt werk verzetten en de hoge schalen dit eerst maar eens moeten aantonen (profiteurs?). Te kort door de bocht. Zonder coordinatie / regievoering / planvorming etc. gebeurt er op straat niets.



Het is goed dat de ambtenaren weer eens iets meer salaris krijgen. Dankzij hun (enigszins) baanvastheid durft er tenminste nog een groep wat financiele risico's te nemen (huis kopen e.d.) en is er een groep die belasting betaalt en niet afhankelijk wordt van moedertje staat (belastingbetaler). Daar profiteert iedereen van.



De ondernemers die je schetst (interimmers) hebben zelf gekozen voor veel winst in goede tijden en minder tot geen winst in slechte tijden. Ambtenaren hebben gekozen voor middelmatigheid te allen tijde. Kwestie van keuze dus niet zielig doen.



Kortom, iets meer respect graag. Wees blij met deze groep (ook hardwerkende) Nederlanders. De ruggengraat van de maatschappij. Zonder hen geen belastinginkomsten en dus ook geen uitkeringen.
Advertentie