of 59232 LinkedIn

Blok krijgt ultimatum voor 'reëel' voorstel cao

Minister Blok krijgt een ultimatum om met een beter voorstel te komen voor een cao voor rijksambtenaren. De onderhandelingen liepen vorige week stuk. Rijksambtenaren zitten al sinds 2010 zonder nieuwe cao.
4 reacties

De vakbonden eisen dat minister Stef Blok (Rijksdienst) uiterlijk volgende week woensdag voor 12.00 uur over de brug komt met ,,een reëel voorstel'' voor een nieuwe cao voor rijksambtenaren. ,,Wanneer de minister met een goed voorstel komt, dan kunnen we verder praten. Zo niet, dan rest ons niets anders dan samen met onze leden tot acties over te gaan'', aldus onderhandelaar Marco Ouwehand van FNV Overheid over het gestelde ultimatum.

Teleurstelling

Het ultimatum kwam nadat het overleg vorige week dinsdag tussen de vakbonden en Blok op niets was uitgelopen. De bonden stelden toen tot teleurstelling van de minister vast dat verder praten geen zin had omdat de bewindsman in hun ogen de ambtenaren op geen enkele manier tegemoet wilde komen. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Stefan op
De vakbonden mogen zichzelf ook wel weer eens afvragen waar zij zelf fouten hebben gemaakt. Als je onderhandelt dan moet je je ook bewust zijn van waar je tegenonderhandelaar gevoelig voor is. Argumenten als "we moeten gecompenseerd worden" en "we hebben recht op loonsverhoging" (gechargeerd) zijn geen argumenten waar je Blok mee overtuigt.
Waar je hem wel mee kan overtuigen zijn zaken als het kwaliteitsniveau van de overheid. Wil je dat hoog houden of naar een hoger niveau tillen, dan heb je capabele mensen nodig. Om capabele mensen aan te trekken, moet je als overheid concurrerend blijven ten opzichte van het bedrijfsleven. Daarvoor is het nodig dat de lonen meestijgen. En ja, voor die kwaliteit is het ook nodig dat de afrekenbaarheid van ambtenaren verhoogd wordt. Dat zijn punten waarop je Blok ook aan je zijde kan vinden en er een gezamenlijk belang is.
Ik heb echter niet de illusie dat de babybomers van de vakbonden het zich nog eigen zullen maken om veel verder te komen dan de woorden "Wat we hebben, willen we houden en we willen meer!".
Jammer, een nieuwe CAO gaat nog lang duren door deze totaal niet flexibele houding van de vakbonden.
Door doeterniettoe (-) op
@Klein (maar ook anderen)
Blok is geen autist. Blok is een persoon die gewoon doet waar hij voor getekend heeft toen hij dit baantje aannam, namelijk dat ambtenaren er niets bij mogen krijgen.
Hetzelfde speelt bij defensie, bij de politie, de brandweer, de GGD enz. De VNG heeft dit 1-op-1 overgenomen met als resultaat een schofterige cao voor de gemeenteambtenaren. Alleen de provincies komen er nog redelijk vanaf, maar de rest kan het wat dit kabinet wel schudden.
Wellicht iets om over na te denken bij volgende verkiezingen.
Door jhr. Van Avezathe en Zottegem (vrolijke burger) op
Boekhoudertje Blok ziet zijn ambtenaren alleen maar als kostenpost. Een visie waar hij als minister heen wil, ontbreekt bij hem. Hij is daarin niet bepaald de enige in deze regering van ego's en boekhouders.
Door Klein op
Deze autist-minister gaat echt niet bewegen. Laten de vakbonden maar alvast acties voorbereiden. Te beginnen op het departement van Blok. Geen brieven meer schrijven, geen kamervragen beantwoorden, geen dossiers van kamerdebatten maken enz. Zet de bewindsman maar droog. Dan is hij snel gezien.