Advertentie
carrière / Nieuws

Bijna 2 jaar cel voor frauderend ex-Statenlid

Het ex-Statenlid Berthold Ziengs is veroordeel tot 22 maanden celstraf wegens fraude Hij deed aan onterecht innen van inkomsten belasting en het witwassen van geld.

24 september 2013

Oud-VVD-Statenlid Berthold Ziengs (45) uit Assen moet 22 maanden de cel in voor belastingfraude en witwaspraktijken. Dit heeft de rechtbank dinsdag beslist. Ziengs heeft vanaf 2006 5 jaar lang de belastingdienst getild en ruim 660.000 euro opgestreken. Dat geld werd vervolgens witgewassen.

Omzetbelasting innen

Via zijn bedrijf Tecumseh verhandelde Ziengs onder meer zonnepanelen voor de Duitse markt. Door facturen te vervalsen inde Ziengs te veel omzetbelasting. Tijdens het onderzoek van de fiscale opsporingsdienst (FIOD) in juli 2011 kwamen tientallen valse facturen boven water.


Fictief persoon

Tijdens het onderzoek van de fiscale opsporingsdienst (FIOD) in juli 2011 kwamen tientallen valse facturen boven water. Ziengs voerde een fictief persoon op als de vervalser. De rechtbank wees dit verhaal naar het land der fabelen. De rechter sprak van een omvangrijke fraudezaak en legde een zwaardere straf op dan door de officier was voorgesteld. Die eiste twee weken geleden 24 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk.
 
Publiek ambt 

De rechter wees er in het bijzonder op dat Ziengs tijdens de fraudehandelingen als provinciaal statenlid een publiek ambt bekleedde. Hoewel Ziengs niet in die functie deze feiten heeft begaan mag van publieke ambtsdragers absolute integriteit worden verwacht. Zeker als het gaat om het frauderen met overheidsgeld, wordt dit als strafverzwarend meegewogen.


Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Maarten
Weer een VVD'er, om moedeloos van te worden. Hoe komt dat toch, dat vooral leden van deze partij zich niet altijd fatsoenlijk gedragen? Langzamerhand moet binnen die club toch eens een belletje gaan rinkelen.
Andries van den Berg / gemeenteraadslid Leidschendam-Voorburg, SP-fractie
Het is er weer eentje van de partij van de vrije jongens. Kleine overheid initiatief bij de burger. Daar zijn zij zo'n duidelijke voorstander van.Daar heb je echter wel integere burgers voor nodig. Die zitten blijbaar niet bij de VVD.

hans wieser / senior project/programmamanager
Hou zou het toch komen dat verhoudingsgewijs veel VVD-ers in grote huizen wonen en in dure auto's rijden? Hoe komen die mensen aan al dat geld?????
Advertentie