Advertentie
carrière / Nieuws

'Beter sokken dan dure Uggs voor ambtenarenvoeten'

De SP Vlaardingen vraagt zich af waarom ambtenaren met koude voeten in een tochtende publiekshal per se Uggs moeten krijgen. Goedkopere en dikke sokken zijn volgens de socialisten een prima alternatief.

02 december 2016

Hippe bontlaarzen voor koude ambtenaarvoeten. Sommigen noemen het meegaan in ‘first-world-problems’ anderen noemen het een pragmatische oplossing voor een vervelend probleem. Feit is dat tien balieambtenaren bij de gemeente Vlaardingen er deze winter zowel warmpjes als modieus bijzitten dankzij hun gemeente-Uggs. Door koude luchtstromen in de publiekshal van het gemeentehuis hadden ze permanent koude voeten. 

Goede zorg
De gemeente zegt zelf goed te willen zorgen voor haar medewerkers. ‘De aanschaf van warme vachtschoenen in aanvulling op de bedrijfskleding van tien medewerkers die in de publiekshal werken, is een praktische en tijdelijke tussenoplossing in afwachting van resultaten van een nader onderzoek,’ aldus de gemeente.


Goedkope sokken

De SP is not amused met het uitdelen van de luxe laarzen die rond de 170 euro per paar kosten. SP-raadslid Ingrid Wijker vraagt het college om met een persbericht aan de bevolking uit te leggen waarom voor ‘peperdure’ Uggs is gekozen, aldus de lokale website Vlaardingen24. ‘Wij begrijpen dat mensen in de publiekshal last kunnen hebben van koude voeten maar waarom heeft u niet gekozen voor een betaalbare optie, namelijk dikkere sokken?’ Vraagt raadslid Wijker aan het college. De socialisten vragen zich af waarom de koude ambtenarenvoeten voor de volle 100 procent de verantwoordelijkheid zijn van de belastingbetaler. ‘Is dat niet, net als in het bedrijfsleven gewoon een verantwoordelijkheid van de werknemer zelf?’


Arbowet

De gemeente reageert: ‘Vanuit de Arbowetgeving is het onze plicht als werkgever om onze werknemers een goede werkomgeving en beschermingsmiddelen te bieden. We voeren onderzoek uit naar het binnenklimaat en de warmte- en koudestromen in het stadkantoor,’ aldus de gemeente Vlaardingen.

Reacties: 23

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

meneer grap
Sorry hoor maar daar is het gemeentegeld toch echt niet voor.......en de ambtenaar kan ook zelf sokjes kopen in een kleurtje die je zelf leuk vindt Uggs zijn niet bepaald goedkoop ik vind het ronduit schandalig wat hier allemaal voor verhalen de ronde doen over de gemeenten het is gewoon een geldwalhalla daar ze kunnen er dankzij de decentralisatie mee doen wat ze willen.
faber
De SP heeft soms onnavolgbare redeneringen. Socialistische Partij, dan zou je verwachten dat ze opkomen voor de arbeidende medemens die niet hoogste loonschalen zitten; baliepersoneel bijvoorbeeld. Dat geldt kennelijk alleen voor blauwbekkende bouwvakkers die overigens 1,5 keer zoveel verdienen als de baliemedewerkers. Die blauwbekkende bouwvakkers krijgen (!) van de werkgever alle vormen van werkkleding. Dat de kachel nog aan mag in Vlaardingen want eigenlijk kunnen ambtenaren ook wel gewoon zelf hun kacheltje meenemen en dikke sokken. Tragische gemeente politiek.
Kal van Oosten
Dit soort excessen krijg je als de burgemeester (Blase) zelden op het gemeentehuis te vinden is. Want druk met zijn eigen toekomst via het project Code Oranje.
Ruud
Je leest allerlei verhalen over onderzoeken onder ambtenaren ze zijn erg goed voor anderen denken meer aan de ander dan zichzelf oh ja ?

Waarom geven jullie de heerlijke mooie uggs die wel erg warm zijn dan niet aan de daklozen of verwarden die daar niets aan kunnen doen en die daar toch blij mee zijn ?Zij hebben echt koude voeten soms niet eens sokken en bijna geen zolen onder de schoenen.Sommigen slapen nu nog op straat en eten soms dagelijks niets en krijgen geen vitaminen binnen.Als het geld daar naar toe was gegaan dan had niemand in Nederland moeite mee gehad al waren ze nog zo duur. Wat gaat onze maatschappij er toch op vooruit zeg.Er moet meer aandacht gaan naar de mensen op de straat vind ik zij hebben geleefd,een geschiedenis veel goeds te vertellen en waarderen dit soort dingen des te meer.Niet lastig vallen omdat dat zo makkelijk kan maar onbaatzuchtig iets schenken.
Esseline
Ambtenaren hebben een goed loon.
Stichting Gedonder Groep / voorzitter
Hoeveel mensen binnen de gemeente Vlaardingen zijn afgesloten van GWL, en hoeveel daarvan zijn er afgesloten omdat ze gekort zijn op hun uitkering om een of andere schimmige reden?



Denkt u dat zij geen koude voeten hebben?



Als men zich nu afvraagt hoe het komt dat de politiek en hun ambtenaren er zo slecht op staan bij burgers, dan heb je hier alvast een stukje van dit antwoord.
faber
Die reacties va @kim, @ruud, @esseline, daar word ik helemaal schijtziek van. Sinds wanneer zijn mensen die achter de balie zitten om paspoorten uit te delen, overlijdensgevallen aan te nemen, rijbewijzen uitgeven en god mag weten nog meer verantwoordelijk voor het armoedebeleid, het opvangen van daklozen, de mensen op de straat? Sinds wanneer wordt het Nederland redelijk gevonden dat baliemedewerkers van een gemeente wel gewoon in de kou hun werk mogen doen? En kom niet aankakken met hoge salarissen, ontslagbescherming en wat al niet meer voor flauwekul denkbeelden er nog ambtenaren zijn. Baliemedewerkers zijn de laagst ingeschaalde ambtenaren en de SP moet zich diep diep rood schamen om ovet Ughs te beginnen. Ze hadden moeten beginnen op te komen voor de belangen van de arbeiders waar ze als raadfractie verantwoordelijk voor zijn in plaats van ze in de hoek te zetten waar iedereen over ze kan zeiken.
Richard
Wat een taalgebruik Bosma.

Dat zegt weer genoeg over de ambtenaar.

Onderstaande reactie's geven de huidige realiteit en problemen aan.

Alles wat hieronder wordt gezegd klopt voor de volle 100%.

De burgers hebben de afgelopen tijd ook te veel nare koude egoistische opmerkingen,gegevensmisbruik en intimidatie ervaringen gehad met de gemeenten.

Als u zich op de teentjes voelt getrapt door mensen die gevoel hebben nou jammer dan we willen ons graag bezig houden met de medemens die het minder heeft de luxe machtspaardjes bij de wijkteams en gemeenten zijn geen best voorbeeld.

Ambtenaren hebben een goed loon als je daar niet tevreden mee bent dan moeten alle ambtenaren eens bij zich zelf te rade gaan waarom ze zo waardeloos in elkaar steken en psychische hulp gaan zoeken want dit gevoelsarme gedrag is schandalig.En vooral heel erg ondankbaar.
Jeroen
Reactie op de goede reactie van Kim :Het kabinet moet er voor gaan zorgen dat de gemeenten geen GWL meer mogen afsluiten en dat de burger en zijn gezin normaal iets mag eten.Dit is zo gemeen .De burger mag niet meer voor zich zelf opkomen maar moet nederig en lief zijn en heel zach praten anders wordt het meteen afgestraft door de gemeente die alles mag.Je krijgt zo echt buitenlandse taferelen. Alle aandacht moet nu uitgaan naar degenen die het echt slecht hebben echte goedheid willen we zien zonder onnodige machts opdringing van hulp die nu zo makkelijk toegepast kan worden door de grote wijk teams en hun connecties waardoor burgers in een hoek terecht komen waar ze niet horen.
faber
@Richard: leg mij nou eens uit waarom een baliemedewerker in de gemeente Vlaardingen met koude voeten moet werken omdat het beleid van de gemeente Vlaardingen misschien bepaalde groepen mensen onredelijk behandeld. Waaorm? Dat beleid wordt toch niet door baliemedewerkers vastgesteld! Waarom moeten die het ontgelden wat raadsleden die gekozen zijn door de bevolking van de gemeente Vlaardingen hebben besloten? Waar staat de handtekening van een baliemedewerker onder het besluit? `Hou nou toch op alles op één hoop te vegen. En over het salaris van ambtenaren: we zijn sinds kort geen ambtenaar meer, we hebben net als u een gewone cao, gewoon ontslagrecht alles net als u wellicht. Maar laat mij een cao zien waarin staat dat werknemers er zelf voor moeten zorgen dat de werkomgeving warm, droog en tochvrij moet zijn? Zodra je hem vindt, ga ik daar werken, voor niks.
Janet / beleidsadviseur
Door dit soort berichten worden mensen uitgenodigd om negatief te reageren op ambtenaren. En wat is er eigenlijk aan de hand? Het is in de hal blijkbaar te koud voor baliemedewerkers om op een goede manier het werk uit te voeren. Als daar niets aan gedaan wordt, kan de arbeidsinspectie ingrijpen en mogen er geen baliemedewerkers meer zitten. Daar is niemand bij gebaat. Dat staat los van het armoedebeleid of dergelijke. Formeel is de gemeenteraad de werkgever van de ambtenaren van die gemeente. Veel sterkte voor de baliemedewerkers in deze gemeente. Als je zo wordt neergezet als ambtenaar en dat je maar zelf voor dikke sokken moet zorgen!! Ik neem aan dat die mensen al dikke sokken aan hadden. Sterkte als je daar moet werken. Blij dat ik bij een andere gemeente werk.
Jolanda
De meeste burgers kopen hun eigen dikke vacht bontlaarsjes bij een schoenenwinkel van hun eigen verdiende geld in allerlei prijsklasse's en de meesten hebben deze ook al in hun schoenenkast staan voor de winter dus dit was niet nodig geweest ik denk dat het daar gewoon om gaat.

Het heeft met de decentralisatie te maken die ( stond )ergens voor.

De overheid wilde een andere en betere maatschappij met meer empathie voor elkaar maar die schijnt er dus nooit te komen.

Maar misschien is er nog een beetje hoop door alle correspondentie op deze site. Er is te veel narigheid geweest met de teams en de gemeenten dit heeft voor heel veel burgers lange tijd nodig om te helen.
Rudolf
Er zijn nog maar weinig burgers te vinden die in sprookjes met een happy end geloven.

De gemeenten zijn echt te ver gegaan.

Dit land heeft een grote dreun opgelopen en de teams hebben zich van een bijzonder slechte kant laten zien.
Zuiderling
Al die commotie om een paar schoenen. Gek genoeg hoor ik niemand als hun all-in-one pakket van KPN of Ziggo duurder wordt... Waarom wordt ie duurder? Misschien hebben die wel een knalfeest gegeven aan hun medewerkers.. Of bedrijven die met het personeel naar Disneyland afreizen... Ook van uw centen! Zit allemaal in de prijs van de dienst of het product. Hou toch op met zijn allen. Het heeft alles te maken met gunnen, aangezien we tegenwoordig de buurman scheef aankijken als hij een euro meer heeft vraag ik me af waar het heen moet gaan met dit land.
dennis / mdw. vergunningen
het loket van Binnenlands Bestuur voor ambtenaren bashing is weer open. Mensen screen de reacties op inhoudelijkheid of stop met reacties, het niveau is ver beneden peil.
Ellen
De SP was wel tevreden geweest als de gemeente een duur onderzoeksbureau in de arm had genomen om het probleem in kaart te brengen, mogelijke oplossingen door te rekenen en tenslotte met adviezen te komen om een tender uit te zetten voor een structurele verbetering aan het gebouw, geschatte kosten 20 miljoen en een doorlooptijd van 5 jaar?

Misschien is het een idee om de Uggs in gemeentebeheer te houden, dus niet mee naar huis maar smorgens bij de deur aantrekken en savonds weer achterlaten, en na ontslag blijven de Uggs achter voor de volgende werknemer?

Of had de gemeente nep-Uggs moeten aanschaffen?
H. Karelsen / belastingdeurwaarder
allemaal geitenwollensokken figuren dus !
Mathilde / ambtenaar (soort van)
Laten we dit allemaal een beetje in perspectief blijven zien. Ja, de gemeente geeft welgeteld € 1.700 euro uit aan 10 paar schoenen om hun medewerkers een beetje normaal de winter door te krijgen. Een snelle oplossing voor een vervelend probleem (iedere ouder die regelmatig om 9 uur op het sportveld staat te kijken naar zoon/dochterlief herkent het gevoel van langzaam maar zeker optrekkende kou via de tenen).

En wat is eigenlijk de nieuwswaarde hiervan Binnenlands Bestuur? Jaren lang gaat het over bijna niets anders dan de ellendige vergadercultuur bij de overheid. Dat je minstens 5 vergaderingen met 20 mensen nodig hebt om het probleem überhaupt te agenderen. En dan pakt de gemeente Vlaardingen een klacht van de medewerkers voortvarend op en dan is het weer niet goed! Het zou de media sieren om van te voren ook eens na te denken over het "aan de kaak stellen" van niet bestaande problemen.
Henk Donkers / medewerker
Phooe. Een koude luchtstromen in de publiekshal. Ik zou niet graag in hun bontlaarsschoenen staan.
Marjolein
Het zou meer dan leuk zijn als de gemeenten daklozen lekker warme laarzen zouden aanbieden van het overschot.
H. Wiersma / gepens.
Het wordt steeds gekker in gemeenteland!
Ellen
Het gaat hier over balieambtenaren.

Dat zijn toch al niet de hoogstbetaalde baantjes, en zeker niet de banen waarin je zelf kan kiezen dat je maar eens een dagje thuis werkt of dat het om drie uur al wel weer mooi geweest is, "ik doe vanavond thuis nog wel wat".

Lijkt me terecht dat de gemeente deze mensen eens in de watten legt. Ik kan me eerlijk gezegd geen goedkopere oplossing voorstellen voor een werkgever (warmtekanonnen? Verbouwing? Beter weer bestellen? De deur dichthouden en geen burgers binnen laten?).
Jaap
Balie ambtenaren hebben een leuk loonstrookje.
Advertentie