of 59232 LinkedIn

Amsterdam telt 300 communicatiemedewerkers

De informatievoorziening van Amsterdammers is belangrijk, maar waarom heb je daar zo veel mensen voor nodig? vraagt de SP zich af.
25 reacties

'Waar zijn die 58 medewerkers communicatie van de gemeente Amsterdam mee bezig?' Die vraag stelde SP-fractievoorzitter Daniel Peters vorige maand. Het aantal van 58 vond hij nogal ‘fors’. Maar Amsterdam heeft nog veel forser nieuws voor Peters, want de gemeente telt maar liefst zo’n 300 communicatiemedewerkers, of tenminste zo’n 260 voltijdsbanen ‘communicatie’.

260 fte

Die 58 waarover de SP-fractievoorzitter repte zijn alleen nog maar de perswoordvoerders. Dat blijkt uit de antwoorden op de vragen van de SP. De gemeente schrijft op een totaal van ruim 14.000 ambtenaren (tweede kwartaal 2014) circa 260 fte aan ‘communicatieadviseurs, webredacteuren, medewerkers, webcaremedewerkers, voorlichters  etc.' in dienst te hebben. ‘Het aantal van 58 woordvoerders uit de vraag betreft communicatiemensen die aanspreekbaar zijn voor de pers. Woordvoering is een onderdeel van een breder takenpakket.’
 
Steeds belangrijker 

De SP vroeg ook of het college van plan is te bezuinigen op zijn eigen voorlichtings- en communicatiekosten. Dat blijkt niet direct het geval. Er wordt weliswaar een reorganisatie doorgevoerd, maar ‘anderzijds laat deze tijd ook zien dat actieve, vroegtijdige en gebiedsgerichte communicatie met de stad en haar inwoners steeds belangrijker wordt, en dat de inwoners dit ook verwachten van de gemeentelijke organisatie’. In 2010 is voor het laatst bezuinigd op de groep communicatiemedewerkers.


Geschrokken

SP-fractievoorzitter Daniel Peters laat tegen het Parool weten geschrokken te zijn van het antwoord. ‘De informatievoorziening van Amsterdammers is belangrijk, maar waarom heb je daar zo veel mensen voor nodig?’ Het steekt Peters dat er bij bestuursvoorlichting nog mensen zijn aangenomen, terwijl de rest van de organisatie een vacaturestop heeft vanwege de reorganisatie. Het ergste vindt hij dat het stadsbestuur vijftien communicatiemedewerkers heeft en daar niet op wil bezuinigen. ‘Daar staan maar zo'n vijf journalisten tegenover die zich dagelijks met de Stopera bezighouden. Buiten proportie. We hebben acht zelfverzekerde wethouders die zelf ook in staat zijn om pers te woord te staan. En als een wethouder geen tijd heeft, dan zou zijn politiek assistent dat ook nog kunnen doen.’

Bron: Communicatie Online, Jasper Mulder 

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Toine Goossens (Toezichthouder gedrag en moraal) op
@Ronald,

De gemeenten kunnen er beter toe overgaan om de vragen door beleidsmedewerkers af te laten handelen. Dan worden die niet alleen beantwoord, maar ook opgelost.

Krijgen die medewerkers ook nog eens directe feed back en hoeven communicatiemedewerkers het niet meer (misvormd) uit te leggen.

Zo komen we weer terug op die 60.
Door ter Zeele op
Lol, ze hebben de uitzendkrachten niet eens meegerekend.

Godverdomme wat een parasietenbende.
Door logica op
@ Ronald:
je doet alsof communicatieadviseurs de antwoorden uitzoeken. De realiteit is dat de communicatieadviseurs de vraag alleen maar uitzetten en voor doorgeefluik spelen. het antwoord wordt dan weer teruggegeven en het enige wat de communicatie-adviseur dan doet is een redactioneel slagje. Als je daarmee uren zoet bent wordt het tijd voor een cursus Nederlands en cursus met 10 vingers te leren typen...
Door Varys (Adviseur) op
@Lady: ik lach met je mee! Het is ook allemaal om te lachen vind ik! :-) Waar maken we ons met zijn allen druk om?
Overigens was mijn opmerking een mening, geen advies.
Door Lady op
@Varys en @Bart - Als ik jullie reacties lees, kan ik niet anders dan in schaterlachen uitbarsten. Jullie zijn wel erg overtuigd van het belang van je eigen adviesfunctie.
Door Annemiek (ICmedewerker) op
Natuurlijk heb je als gemeente zoveel uitleggers nodig. Want anders snapt de burger niet dat hij niet gen... wordt van zijn eigen geld. Hij zou eens kunnen denken dat hij wel gen... wordt. Wat zullen alle burgers blij zijn dat ze het nou snappen.
Door Ronald (Communicatie-adviseur) op
Tot een jaar of 10-15 geleden was de norm dat een gemeente 1 voorlichter/communicatie-adviseur in dienst heeft per 10.000 inwoners. Die deden woordvoering, perscontacten, organiseren inspraak-bijeenkomsten en schreven teksten voor de informatiekranten, folders, wijkbladen en zorgden voor de interne communicatie.
Zo'n 15 jaar geleden is het takenpakket fors uitgebreid met de moderne media, zoals website, twitter, facebook, enz. Het aantal contacten met de burger is daardoor fors toegenomen, omdat het veel gemakkelijker is geworden. Een simpele vraag per twitter kan soms enkele uren vragen om hem goed te beantwoorden. Daarnaast vraagt het veel tijd en energie om de website tot in de verste hoeken actueel te houden. Een verdubbeling van de norm naar 2 communicatie-adviseurs is zeker reëel. Voor alleen het gemeentelijk apparaat in Amsterdam kom je dan op plm. 120 Fte.
Door Bert op
@Toine,,,,en die NRC-mensen produceren dagelijks, dat wil zeggen 6x per week, een krant met inhoud van niveau..... de 300 gemeentelijke ambtenaren produceren een paar keer per jaar een communiqué, een paar keer per jaar een huis-aan-huis-blad en nog wat folders en teksten op de website.

Tja, er valt nog heel wat te bezuinigen!
Door Toine Goossens (Toezichthouder gedrag en moraal) op
Prima Bert!

De NRC wordt door 207 redacteuren en opmakers geproduceerd. Daar komen dan nog 23 buitenland correspondenten bij.

1. Laten we Amsterdam de output van deze 230 personen eens vergelijken met die van de 300 eigen medewerkers.

2. Elk politiek apparaat heeft ook paardenfluisteraars in dienst; medewerkers die de realiteit zo weergeven dat vervelende zaken onder de pet blijven. Die worden apart zichtbaar gemaakt.
Door Varys (Adviseur) op
Laten we wel wezen: veel functies en werkzaamheden binnen de overheid zijn overbodig. Het geeft echter een dagbesteding aan veel mensen. Wat zouden zij anders moeten doen?