of 59232 LinkedIn

Amsterdam laat deadline ondernemingsraad verlopen

Het Amsterdamse college heeft de beruchte Gateway Review, een risicoanalyse van de aanstaande reorganisatie, niet voor 26 augustus naar de Centrale Ondernemingsraad (COR) opgestuurd. Dit was een absolute voorwaarde voor een positief advies van de ondernemingsraad.

De Amsterdamse college heeft niet voldaan aan een harde voorwaarde die de Centrale Ondernemingsraad Amsterdam (COR) in haar woensdagavond uitgekomen definitieve advies over de nieuwste reorganisatie heeft gesteld. De Gateway Review met de risicoanalyse is niet voor de deadline opgestuurd.

Deadline gemist

Naar afspraak in een convenant met gemeentesecretaris Arjan van Gils heeft de COR haar definitieve advies op 22 augustus aan hem aangeboden. Het advies kwam woensdagavond online. De centrale ondernemingsraad stelt in het advies over het Plan Organisatieontwikkeling Fijnstructuur een aantal voorwaarden om tot een positief advies te komen. De eerste voorwaarde is dat de Gateway Review, waar eerder al het een en ander over naar buiten kwam, uiterlijk maandag 25 augustus bij de ondernemingsraad is. Deze deadline heeft de gemeente niet gehaald.

Rapport toch achterhalen
COR-voorzitter René van Urk Dam is teleurgesteld over het feit dat de Gateway Review nog steeds niet ter beschikking is gesteld. ‘Momenteel, dinsdagmiddag, is wel een presentatie van de review gaande voor burgemeester en wethouders’, weet hij. Over het waarom van het uitblijven kan hij alleen maar gissen, al komt het niet onverwacht. ‘We hebben dit wel ingecalculeerd, maar het weerhoudt ons er niet van om het rapport toch te achterhalen. We zijn nieuwsgierig waarom het rapport geheim moet zijn. We willen de geheimhouding ook respecteren. We blijven aandringen op het beschikbaar stellen van het rapport.’


Review nodig voor positief advies

De COR is in haar lijvige advies niet bepaald onduidelijk over haar voorwaarde. Ze schrijft dat het advies negatief zal zijn, als de review niet op 25 augustus 2014 binnen is, samen met een overzicht van de acties die tot nu toe zijn of worden uitgevoerd. De inhoud van de review is nodig om sowieso een positief advies te kunnen geven. Als er in de review feiten naar boven komen, waardoor positief adviseren niet mogelijk is, zal de COR dat ook niet doen. ‘We geven het niet nakomen van de voorwaarde door aan de leden en de COR zal zich erover beraden’, aldus Van Urk Dam.

 

Uitstel reorganisatie

De Gateway Review is een heikel punt, stelt hij. ‘We zitten er al sinds februari achteraan. Er was geen deugdelijke risicoanalyse. Die is er toen toch gekomen, maar toen mochten we hem niet inzien. Het inzien van de Gateway Review is een voor ons een absolute voorwaarde voor een positief advies. Nu de review er niet is, zullen ze de reorganisatie nog langer moeten uitstellen.’ Het college zou uiterlijk 2 september een definitief besluit nemen over de verdere inrichting van de organisatie. De reorganisatie wordt wel de grootste in de geschiedenis van de gemeente Amsterdam genoemd. Van Urk Dam: ‘Dit maakt de verhoudingen er niet beter op. Dat is jammer, want dat is niet nodig.’

 

Nog geen reactie college

De woordvoerder van verantwoordelijk wethouder Pieter Litjens (VVD) wijst er in een eerste reactie op dat het aantreden van een nieuw college aanleiding kan zijn voor een presentatie van de Gateway Review. Deze was namelijk al in februari bekend bij het vorige college. Of deze presentatie er ook daadwerkelijk is geweest, is bij hem niet bekend. Ook zegt hij dat de voorwaarde onderdeel is van het gehele advies wat wordt betrokken bij de definitieve besluitvorming van het college over de fijnstructuur van de nieuwe organisatie op 2 september. Daarna volgt een reactie op het advies.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door John (ambtenaar) op
@ H. Wiersma: Lees eerst eens het stuk van 24-7 door voor je commentaar geeft. In dat rapport worden kritische kanttekeningen gemaakt ten aanzien van de bereidheid tot verandering of de geschiktheid voor de functie van hogere leidinggevenden. Dat is wat ik haal uit dat artikel. Logisch, dat de COR eerst dat rapport (vertrouwelijk) wilt inzien voor het tot een advies komt. Als ze dat niet doen, lopen ze achter de feiten aan en wordt de COR buiten spel gezet. Ik kan dat geen drammerigheid noemen!
Door H. Wiersma (gepens.) op
Dit ultimatum van het COR komt nogal drammerig over. In de gegeven situatie lijkt de volgende procedure volstrekt normaal:
1. behandeling van het vraagstuk door het nieuwe college/gemeenteraad.
2. alvorens de reorganisatieprocedure te starten de inname van een voorlopige uitgangspositie door het college, na vertrouwelijk overleg met de gemeenteraad.
3. daarna openbaarmaking van de stukken.
De COR moet derhalve gewoon nog wat geduld op brengen.