Advertentie
carrière / Nieuws

Amsterdam heft 26 gemeentelijke diensten op

Het wegbezuinigen van ongeveer 3000 fte in 7 jaar tijd lukt de gemeente door het afstoten van taken en lopende bezuinigingen in stadsdelen en diensten.

23 mei 2013

Amsterdam krimpt haar gemeentelijke organisatie in. Eind 2016 heeft de gemeente nog 12.000 fulltimebanen (fte). Begin 2010 waren nog ruim 15.000 ambtenaren in dienst van de stad. De bezuiniging wordt onder meer bereikt door het opheffen van de 26 gemeentelijke diensten. Dat stelt het college van burgemeester en wethouders donderdag voor aan de gemeenteraad.

Nieuwe clusters

Het wegbezuinigen van ongeveer 3000 fte in 7 jaar tijd lukt de gemeente door het afstoten van taken, zoals de ambulancezorg en het binnenwaterbeheer, en lopende bezuinigingen in stadsdelen en diensten. De 26 gemeentelijke diensten die nu bestaan, gaan op in vier nieuwe clusters. Zo wil de gemeente met minder geld en minder mensen beter werk leveren voor bewoners en bedrijven, stelt wethouder P&O Eric van der Burg.

Flexibeler inzetbaar
De ambtenaren die mogen blijven, komen in dienst van de hele gemeente en niet meer, zoals nu, van afzonderlijke onderdelen. Zo is het gemeentepersoneel flexibeler inzetbaar. Van der Burg: ,,De huidige organisatie is te groot en te bureaucratisch om altijd goed werk te leveren.''

Bestuurscommissies
Eerder werd al aangekondigd dat de zeven stadsdelen in de hoofdstad opgaan in zeven bestuurscommissies, met aanzienlijk minder bevoegdheden.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Carola
Tja. Dus dan ga je het allemaal uitbesteden. Dan moeten er dus 26 commerciële ondernemingen aan verdienen met laagbetaald wegwerppersoneel. En dan na een paar jaar gaan de kosten dermate omhoog dat je alsnog de hoofdprijs betaalt. Alleen heb je er dan weinig meer over te zeggen of bij te sturen. Maar je bent wel weer kosten kwijt aan monitoren en het gezeur in de politiek over of het allemaal wel goed gebeurd dus daar ga je weer ambtenaren voor het verantwoorden voor inzetten. Etc.



Het is gewoon gebakken lucht al dat geouwehoer over bezuinigen door middel van ontslag en afstoten.
S / http://candy-crush.nl/
Zolang deze banen wel uitbesteed worden en niet compleet verdwijnen waardoor de werkloosheid nog hoger wordt.
henk de waard
Slechte zaak. Nu gaan al deze ambtenaren in de uitkering en dat is ook weggegooid geld. mvg Henk 
Kritikus / Geen Hagenees
Ook na het wegsaneren van 3000 fte's blijft het aantal ambtenaren per 1000 inwoners in Amsterdam ver boven het landelijke gemiddelde.



Er is een gemeente met 20.000 inwoners die met 100 fte's toe kan. Omgerekend zou A'dam aan 4000 genoeg moeten hebben.
Advertentie