of 59232 LinkedIn

Ambtenarenpensioenen niet geïndexeerd

Pensioenfonds ABP gaat volgend jaar de pensioenen van ambtenaren niet indexeren. De dekkingsgraad is daarvoor met 103,1 procent te laag.
18 reacties

Pensioenfonds ABP zal volgend jaar de pensioenen niet compenseren voor inflatie. De grote pensioenfondsen kunnen de indexatie niet betalen om dat de vereiste dekkingsgraad niet wordt gehaald.

Financiële situatie slechter
Een korting van de pensioenen ligt echter ook niet in het verschiet. Donderdag maakten de vijf grote fondsen in ons land hun dekkingsgraden bekend, die aangeven in hoeverre ze aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Allemaal zagen ze hun financiële situatie verslechteren door een verdere daling van de rente, wat het moeilijker maakt om aan hun pensioenverplichtingen te kunnen voldoen.
 

Dekkingsgraad 103,1
ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, zag zijn dekkingsgraad dalen, van 106,7 naar 103,1 procent. Daarmee voldoet het ambtenarenpensioenfonds niet aan de wettelijke minimumgrens van ruim 104 procent. José Meijer, vicevoorzitter van ABP, omschrijft de financiële positie van het fonds als ,,zorgelijk''. Een dekkingsgraad van meer dan 100 procent betekent dat pensioenfondsen aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Wettelijk moet deze voor de meeste fondsen rond de 105 procent liggen.
 

Dalende rente
De pensioenreuzen blijven last houden van de aanhoudend dalende rente. De verplichtingen van ABP stegen in het derde kwartaal daardoor met 19 miljard euro tot 324 miljard euro. Het fonds behaalde wel een positief beleggingsresultaat, maar dat leverde slechts 9 miljard euro aan extra vermogen op. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Johann Knetemann (Gepensioneerd) op
De overheid moet zijn bemoeienis met de pensioenfondsen minimaliseren.
Als de rente kunstmatig laag wordt gehouden, dan zoekt de belegger, naar alternatieven om zijn doelen te halen. Dit wordt door de overheid tegengewerkt!
En de pensioenroof door de overheid (kabinet Lubbers) onmiddellijk terugbetalen.
Door M. Dierx (Beleidsmedewerker P&O) op
En toch kunnen de premies omlaag?!
Door H. Wiersma (gepens.) op
Waarom betalen de pensioenfondsen en de gepensioneerden het gelag?
1. vanwege de door de (Europese) overheden kunstmatig laag gehouden renten. De schuldenberg van landen moet kennelijk snel worden geslecht.
2. onder het mom van het veilig stellen van pensioenen voor de komende jaren incasseert de Overheid via de verlaging van de pensioenpremies en de belastingaftrek ca. 3 miljard euro (!!!) . Het is tevens een ordinaire bezuinigingsoperatie om een salarisverhoging van werkenden door te voeren ten kosten van de pensioenen (sigaar uit eigen doos, verslechtering van de dekkingspositie).
3. via een hervorming van het belastingstelsel dreigt dit Kabinet gepensioneerden opnieuw te pakken. Zij dreigen namelijk vooral op te draaien voor een verlaging van de belastingen op salariskosten, dit ten faveure van de werkenden en het bedrijfsleven.
Het is maar dat iedereen doorheeft wat er allemaal plaatsvindt en/of nog kan gebeuren.
Door Jan op
Uit een representatieve steek proef bleek dat 49% van de Nederlanders liever meer pensioenpremie betaalt om later een beter pensioen te krijgen. De rest wist het niet en 19 % was tegen. Toch verlaagt het ABP de pensioenpremie op aandrang van de werkgevers. Wie het snapt mag het zeggen.
Door Gerrie op
Er zijn altijd nog mensen die geloven in de kracht van een pensioenfonds. Zelf baas zijn over je geld, dan heb je pas macht. Mensen die niet kunnen sparen doordat ze een gat in de hand hebben zijn te dom om hun functie uit te oefenen. Die pensioenfondsen is een grote werkverschaffing met een aantal graaiers aan de top en nog grotere aasgieren die miljoenen verdienen met kaartje leggen.
Door Alex (pensioneerd ambtenaar) op
Schandelijk, zeker nu o.a. het ABP zegt dat het jaren niet meer zal indexeren. Ik had geen slecht inkomen en kan mezelf dus wel wat veroorloven, ook naar de toekomst, maar kijk eens naar de medewerker in het groen of de stratenmaker, vaak 45 jaar of langer gewerkt en dit is nu de beloning. De grote pensioenroof, onttrekken van miljoenen uit het ABP door de overheid, kennen we nog als de dag van gisteren. Nu dit: hoe onbetrouwbaar kan je zijn als overheid! Walgelijk.
Door t. faber op
Waarschijnlijk ben ik achterlijk. Nog deze week verklaarde een woordvoerder van het ABP dat dit fonds bulkt van het geld. En dan mogen we ook nog blij zijn dat onze pensioenen niet worden gekort. Kortom, diefstal gefaciliteerd door de Haagse kliek.
Door Jan op
Kortom, het was een stomme zet om de pensioenpremies te verlagen met als argument dat de pensioenopbouw minder wordt. Nee, als de pensioenpremies niet waren verlaagd, had het ABP er beter voor gestaan. Dat zou goed geweest zijn voor gepensioneerden en voor de werkenden die hun pensioen nog opbouwen. De werkende ambtenaren hebben nu een sigaar uit eigen doos gekregen. Allemaal kortetermijndenkers die deze truc hebben bedacht. Dat de bonden daar in getrapt zijn!
Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
Ben benieuwd of de VNG nu ook een brandbrief aan het kabinet stuurt, net zoals ze dat onlangs hebben gedaan over de rechtspositie van bestuurders.
Door Gerben op
Tel daarbij op het feit dat de gemeenteambtenaren niet verder meer komen dan EENMALIGE fooien en je weet dat je zelf alsdesomieter een pensioenpot moet gaan aanleggen, maar ja waarvan .....