Advertentie
carrière / Nieuws

Ambtenarenpensioenen niet geïndexeerd

Pensioenfonds ABP gaat volgend jaar de pensioenen van ambtenaren niet indexeren. De dekkingsgraad is daarvoor met 103,1 procent te laag.

16 oktober 2014

Pensioenfonds ABP zal volgend jaar de pensioenen niet compenseren voor inflatie. De grote pensioenfondsen kunnen de indexatie niet betalen om dat de vereiste dekkingsgraad niet wordt gehaald.

Financiële situatie slechter
Een korting van de pensioenen ligt echter ook niet in het verschiet. Donderdag maakten de vijf grote fondsen in ons land hun dekkingsgraden bekend, die aangeven in hoeverre ze aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Allemaal zagen ze hun financiële situatie verslechteren door een verdere daling van de rente, wat het moeilijker maakt om aan hun pensioenverplichtingen te kunnen voldoen.
 

Dekkingsgraad 103,1
ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, zag zijn dekkingsgraad dalen, van 106,7 naar 103,1 procent. Daarmee voldoet het ambtenarenpensioenfonds niet aan de wettelijke minimumgrens van ruim 104 procent. José Meijer, vicevoorzitter van ABP, omschrijft de financiële positie van het fonds als ,,zorgelijk''. Een dekkingsgraad van meer dan 100 procent betekent dat pensioenfondsen aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Wettelijk moet deze voor de meeste fondsen rond de 105 procent liggen.
 

Dalende rente
De pensioenreuzen blijven last houden van de aanhoudend dalende rente. De verplichtingen van ABP stegen in het derde kwartaal daardoor met 19 miljard euro tot 324 miljard euro. Het fonds behaalde wel een positief beleggingsresultaat, maar dat leverde slechts 9 miljard euro aan extra vermogen op. (ANP)

Reacties: 18

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico / zzp
Snap ik het niet meer. Recent ging bij de overheid de vlag uit omdat ik een akkoord was afgesproken (met de bonden) dat er minder premie hoefte te worden betaald omdat we langer moesten werken en een week later komt het abp met de mededeling dat er niet genoeg geld is om de pensioenen te indexeren. Kortom die eerste verlaging kan niet omdat deze nodig is om de pensioenen op peil te houden. Of hebben we een politieke truc bedacht om met elkaar ons pensioen op te eten?
Jan / Consultant
Geheel eens met reactie van Nico
faber
De premie moet omlaag omdat het kabinet de ruimte voor belastingvrij sparen voor pensioen heeft verlaagd. Die ruimte is verlaagd omdat de pensioenleeftijd omhoog is gegaan. Dit staat dus los van het niet indexeren. Of nog anders: het gebrek aan ruimte om te indexeren mag niet opgelost worden door meer premie te heffen.
willem / AOWer opzichter BWT
Laat de rente laag zijn. Er is toch 7% winst gemaakt bij de grootste? Telt dat niet mee? Of is dat voor lonen en de bonussen en de dure gebouwen? Weg met de verplichtstelling en het smerige probleem wordt opgelost. Zolang pensioenfondsen bestaan is er naar believen van de bestuurders maar aan gerommeld.
joop luster / ontwerper
Met dank aan de financiële schurkenwereld en de ECB. Prio regering: Zo weinig mogelijk pensioenpremies afdragen om de schatkist te ontzien.
M. Stoel / medewerker vergunningverlening/juridisch
Je bent verplicht de premie af te dragen en daarna heb je totaal geen zeggenschap meer over je eigen geld, anderen beslissen over jouw geld. Het heeft veel weg van legale diefstal.....en een mogelijkheid om onder dit systeem uit te komen bestaat (nog) niet.
ambtenaar / gemeenteambtenaar
Als de regering eerst terugstort wat ze jaren geleden hebben gestolen met het zgn afromen dan zijn de problemen in een keer opgelost bij het abp . Vervolgens eens echt opening van zaken geven waar al die premie blijft en wat er echt in kas zit en de rendementen die echt gemaakt worden. Daarbij bemoeien ook de bonden zich ermee en als ze dit net doen als met de cao dan begrijp ik ook dat het ja en amen is tegen de besturen die onze pensioenen beheren en zorgen dat wij weer er slecht vanaf komen .
henk bongers / burger
Even vooraf:

Opvallend nu de berichten minder vrolijk zijn horen we ineens voorzitter Henk Brouwer niet meer.



Ben het helemaal eens met de vorige spreker over het afromen door de overheid van het ABP.



De financiële puinhopen die in alle overheidssfeer en aanverwante bedrijven, dus ook ABP, is ontstaan moeten we niet meer pikken.



Weg met al die graaiers en ongeschikten.



De overheid gooit 1 tot 5 miljard Euro weg in de ICT sfeer. Apart dat er gerekend wordt met een marge van 4 miljard Euro. Zo heb ik nog nooit met geld van mijn werkgevers mogen omgaan. Waqarom heb ik nu het idee dat het eerder 5 dan 1 miljard is. Daar mogen de burgers weer voor leeglopen in een belastingstelsel dat nu het op de schop gaat ook verkwanselt wordt. Die 5 miljard had het begrotingstekort aardig geminimaliseerd.



Terug naar de pensioenen.

Gepensioneerden laat je niet langer kaal plukken en onder het bestaansminimum duwen.

Sla de handen ineen en eis minimaal indexatie.

Laat je stem overal waar dat kan in de media en de social media horen.
Gerrit
Tel daarbij op het feit dat de gemeenteambtenaren niet verder meer komen dan EENMALIGE fooien en je weet dat je zelf alsdesomieter een pensioenpot moet gaan aanleggen, maar ja waarvan .....
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Ben benieuwd of de VNG nu ook een brandbrief aan het kabinet stuurt, net zoals ze dat onlangs hebben gedaan over de rechtspositie van bestuurders.
Jan
Kortom, het was een stomme zet om de pensioenpremies te verlagen met als argument dat de pensioenopbouw minder wordt. Nee, als de pensioenpremies niet waren verlaagd, had het ABP er beter voor gestaan. Dat zou goed geweest zijn voor gepensioneerden en voor de werkenden die hun pensioen nog opbouwen. De werkende ambtenaren hebben nu een sigaar uit eigen doos gekregen. Allemaal kortetermijndenkers die deze truc hebben bedacht. Dat de bonden daar in getrapt zijn!
t. faber / gepensioneerd
Waarschijnlijk ben ik achterlijk. Nog deze week verklaarde een woordvoerder van het ABP dat dit fonds bulkt van het geld. En dan mogen we ook nog blij zijn dat onze pensioenen niet worden gekort. Kortom, diefstal gefaciliteerd door de Haagse kliek.
alexander / ambtenaar
Schandelijk, zeker nu o.a. het ABP zegt dat het jaren niet meer zal indexeren. Ik had geen slecht inkomen en kan mezelf dus wel wat veroorloven, ook naar de toekomst, maar kijk eens naar de medewerker in het groen of de stratenmaker, vaak 45 jaar of langer gewerkt en dit is nu de beloning. De grote pensioenroof, onttrekken van miljoenen uit het ABP door de overheid, kennen we nog als de dag van gisteren. Nu dit: hoe onbetrouwbaar kan je zijn als overheid! Walgelijk.
gerrie
Er zijn altijd nog mensen die geloven in de kracht van een pensioenfonds. Zelf baas zijn over je geld, dan heb je pas macht. Mensen die niet kunnen sparen doordat ze een gat in de hand hebben zijn te dom om hun functie uit te oefenen. Die pensioenfondsen is een grote werkverschaffing met een aantal graaiers aan de top en nog grotere aasgieren die miljoenen verdienen met kaartje leggen.
Jan
Uit een representatieve steek proef bleek dat 49% van de Nederlanders liever meer pensioenpremie betaalt om later een beter pensioen te krijgen. De rest wist het niet en 19 % was tegen. Toch verlaagt het ABP de pensioenpremie op aandrang van de werkgevers. Wie het snapt mag het zeggen.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Waarom betalen de pensioenfondsen en de gepensioneerden het gelag?

1. vanwege de door de (Europese) overheden kunstmatig laag gehouden renten. De schuldenberg van landen moet kennelijk snel worden geslecht.

2. onder het mom van het veilig stellen van pensioenen voor de komende jaren incasseert de Overheid via de verlaging van de pensioenpremies en de belastingaftrek ca. 3 miljard euro (!!!) . Het is tevens een ordinaire bezuinigingsoperatie om een salarisverhoging van werkenden door te voeren ten kosten van de pensioenen (sigaar uit eigen doos, verslechtering van de dekkingspositie).

3. via een hervorming van het belastingstelsel dreigt dit Kabinet gepensioneerden opnieuw te pakken. Zij dreigen namelijk vooral op te draaien voor een verlaging van de belastingen op salariskosten, dit ten faveure van de werkenden en het bedrijfsleven.

Het is maar dat iedereen doorheeft wat er allemaal plaatsvindt en/of nog kan gebeuren.
M. Dierx / Beleidsmedewerker P&O
En toch kunnen de premies omlaag?!
Johann Knetemann / Gepensioneerd
De overheid moet zijn bemoeienis met de pensioenfondsen minimaliseren.

Als de rente kunstmatig laag wordt gehouden, dan zoekt de belegger, naar alternatieven om zijn doelen te halen. Dit wordt door de overheid tegengewerkt!

En de pensioenroof door de overheid (kabinet Lubbers) onmiddellijk terugbetalen.
Advertentie