Advertentie
carrière / Nieuws

Ambtenaren willen liever leukere baan dan vast contract

Een overgroot deel van de ambtenaren geven graag en vast contract op als ze dat een leukere functie oplevert met een flexibel contract.

09 maart 2016

Een overgrote meerderheid ambtenaren is bereid zijn vaste baan op te zeggen voor een leukere functie. 80 procent zegt dit graag te willen. Met behoud van financiële zekerheid loopt dit percentage zelfs op tot 85 procent. Dat blijkt uit onderzoek van Driessen HRM in samenwerking met TNS Nipo onder 976 (aankomende) ambtenaren. 

Hoogopgeleiden
Het is geen verrassing dat ouderen meer waarde hechten aan een vast contract, net als laagopgeleiden overigens. Opmerkelijk is dat juist hoger opgeleiden de zekerheid van een vaste baan minder belangrijk vinden. Ambities en werkplezier vinden deze werknemers een motivatie om desnoods een flexibel arbeidscontract aan te gaan.
 
Flexibiliteitsbeleid 

Ton Wilthagen, hoogleraar Institutionele en juridische aspecten van de arbeidsmarkt aan Tilburg University: ’Om in de toekomst ambitieuze jonge medewerkers binnen te halen, heb je als werkgever een goed flexibiliteitsbeleid nodig. Zorg ervoor dat je geen arbeidsovereenkomst, maar een arbeidsmarktovereenkomst te bieden hebt. Als je gaat werken in de publieke sector, dan moet je als werknemer weten dat, wanneer er tijdelijk geen werk meer is, je wordt geholpen om elders heen te gaan. Dat is het beste aanbod dat je als organisatie in de toekomst kunt doen.’

Financiële zekerheid 

Vooral de jongere generatie ambtenaren gaat namelijk niet langer uit van één baan voor het leven. Toch lijkt voor veel werkenden en werkzoekenden het gebrek aan financiële zekerheid de keuze voor werken op flexibele basis op dit moment nog in de weg te staan. Door financiële zekerheid te waarborgen, wordt de keuze voor een flexibel contract sneller gemaakt. Op dit moment werkt één derde van de beroepsbevolking en 60% van de jongeren flexibel. Daarnaast telt Nederland in 2020 ongeveer 1 miljoen zzp’ers.
 
Digitalisering 

Door onder andere de toenemende digitalisering verandert de arbeidsmarkt dan ooit tevoren. Om hier adequaat op te kunnen reageren is flexibiliteit vereist. Dat betekent flexibel omgaan met de momenten waarop wordt gewerkt en de locaties van waaruit we dat doen. Maar het betekent ook flexibiliteit in arbeidsrelaties. 

Reacties: 17

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Henk / Rijksambtenaar
Naar ik hoop is dit niet het bewerken van de publieke opinie om ook ambtenaren in tijdelijke arbeidsovereenkomsten te persen. Zelf werk ik bijna 40 jaar bij de overheid, het wetenschappelijk onderzoek ten spijt heb ik nog NOOIT iemand horen zeggen een tijdelijke overeenkomst te prefereren. Volgens mij staat dit artikel van BB dan ook zeer ver van de realiteit.
Brigitta Bossink / Coördinator P&O
Goed artikel. Herken het. Zelfs werknemers boven de 50 kiezen steeds meer voor hun passie in werk. En zijn bereid hun vaste werk en contract los te laten. Het zou fijn zijn als de vakorganisaties meer zouden insteken op een arbeidsmarktcontract.
Arnold / gemeentemabtenaar
Ik geloof er niks van. Als dat echt zo is, waarom blijven ambtenaren momenteel dan massaal zitten waar ze zitten en solliciteren ze niet op andere functies? Leuk die flexibilisering, maar vooral leuk voor werkgevers die makkelijk van hun personeel af willen kunnen. Een bank is er niet zo happig op bij hypotheekverstrekking om maar eens een voorbeeld te noemen
Martin / controller
Jammer zo'n story achtige titel. Die anders doet vermoeden dan de werkelijkheid. Onderzoek bij (aankomende) ambtenaren, dus niet valide voor ALLE ambtenaren zoals de titel doet vermoeden. Ja het begint steeds meer een werkgeversspeeltje te worden. Maar we laten het met zijn allen wel gewoon gebeuren. Ik geloof er ook niets van dat jongeren geen vast contract meer willen. Wel willen ze leuk en afwisselend werk, maar dat is wel wat anders. Dus haal die titel weg en zet er de harde waarheid in. Graag!
christiaan Charite / juridisch beleidsmewerker RO
Ik moet hier wel even op reageren, zeker ook in mijn rol als lid van het GO. Financiële zekerheid kun je volgens mij alleen bieden als er soort van vast contract is. Het is leuk dat een werkgever je naar ander werk helpt maar als dat ook tijdelijk is schiet je er niet zoveel mee op. Bovendien heeft de crisis wel geleerd dat in financieel moeilijke tijden juist degenen met de slechtste rechtspositie er als eersten uitgaan . Naar kwaliteit wordt niet gekeken. Zeker aankomend ambtenaren en sowieso jonge werknemers hebben vaak een te rooskleuring beeld over de mate waarin hun vaardigheden en kennis ze daartegen beschermen maar de echte wereld is niet zo rooskleurig..
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Heel romantisch om te gaan voor een leuke baan maar bezijden de werkelijkheid. Volgens mij geldt voor de meeste mensen dat werk een middel is om inkomen te verwerven en als je dat naar eer en geweten doet is daar niets mee. Volgens mij is het maar voor weinigen weggelegd om van zijn hobby zijn werk te maken.
Edwin van der Kraan / interim hoofd organisatieontwikkeling en werkgeverschap
Ik werk in de grootste gemeente van Nederland. Wij hebben een flinke flexibele schil van ZZP-ers, uitzendkrachten, gedetacheerden en medewerkers met een tijdelijke aanstelling. Veelal gemiddeld een stuk jonger dan de vaste bezetting. Deze groepen claimen echter ook na enige tijd een vaste aanstelling. Financiële zekerheid is dus blijkbaar ook voor hen relevant. Iets anders is de zekerheid over de werkinhoud. Steeds meer collega's (ook degenen met een vaste aanstelling) zijn bereid en vinden het zelfs leuk om in verschillende rollen en projecten hun bijdrage te leveren. Leuk werk en een goede financiële basis gaan dan ook prima samen.
JaapvV / adviseur
Het zoveelste artikel zonder cijfermatige onderbouwing. Er zijn 1 miljoen ambtenaren in Nederland, bij overheden en alle daaraan gelieerde diensten. Wel 80% wil een leukere baan. Gaan we dat koppelen aan 985 - ook nog aankomende - respondenten?
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
De huidige - uit nood geboren - situatie op de arbeidsmarkt kent veel nadelen:

1. de tijdelijke contracten worden door werkgevers veelal binnen twee jaar weer beëindigd, zodat ze liever geen vast contracten meer af te sluiten.

2. jongeren bouwen geen of zeer beperkte en onzekere pensioenrechten op.

3. er komen steeds meer zogenaamde ZZP'ers op de arbeidsmarkt, die nauwelijks hun brood kunnen verdienen en daardoor geen of nauwelijks belastingen en pensioenpremies afdragen. In feite zijn zij gedeeltelijk werkloos. De CBS-cijfers zijn dan ook zeer vertekend.

De WWZ biedt onvoldoende oplossing voor de structureel lijkende slechte arbeidsmarkt. De tijd lijkt daarom rijp voor een rigoureuze ingreep, namelijk een eerlijker verdeling van de beschikbare arbeid.
Adrie / ambtenaar
Altijd weer verbazingwekkend, of juist niet, dat dit soort uitkomsten eruit komen. Eerst het vragen aan een niet-representatieve doelgroep (personen die (nog) niet als ambtenaar werkzaam zijn) en dan vervolgens conclusies trekken voor de hele groep. Het is in ieder geval niet het beeld dat ik rondom mij zie, ook zeker niet bij jongere mensen. Die willen ook gewoon een vaste aanstelling.

Roept bij mij de vraag op op wiens initiatief dit onderzoek is gedaan. Lijkt me door degenen die er belang bij hebben de geesten rijp te maken voor een zogenaamde flexibele arbeidsmarkt, waar overigens bijna niemand op zit te wachten behalve werkgevers. Zou die hoogleraar, die in het stuk wordt aangehaald, ook bereid zijn de ongetwijfeld vaste aanstelling van hem in te leveren?

En de baan voor het leven… die heeft volgens mij nooit bestaan, behalve indertijd bij bedrijven als Philips en Verkade. En wat is daar trouwens mis mee als je dat zelf zou willen?

Voor wat betreft de uitkomsten: “Cijfers liegen niet, maar mensen kunnen cijferen!”



Edward / burger
Er is maar een conclusie mogelijk: geef alle ambtenaren onder schaal 12 een vaste aanstelling en alles daarboven een tijdelijk dan wel flex-contract voor max. 1 jaar. Hogeropgeleiden en -betaalden redden zich wel. Tot nu toe gebeurt het omgekeerde: lagere functies worden wegbezuinigd en verflext. Deze cijfers 'bewijzen' dat dat een vergissing was - nu snel ermee aan de slag, zodat jongeren en lagerbetaalden weer gewoon bestaans- en inkomenszekerheid krijgen en een behoorlijk zelfstandig leven kunnen opbouwen!
Jos / Adviseur
@lezertje Ik weet niet welke bewijzen voor jouw stellingen je aan welke cijfers ontleent maar volgens mij gaan je beweringen zo mank als maar zijn kan! Daarbij weet ik niet welke profielen je hanteert maar volgens mij praat je vanaf schaal 9 al over een hbo profiel. Ik begrijp dat dat niet onder hoger opgeleid valt volgens jouw definitie. Ik weet niet waar je het vandaan haalt maar, vergeef me de term, je kletst behoorlijk uit je nek. Of je onderbuik zo je wilt.
ZMPer / zelfstandige MET personeel (voormalig deeltijdambtenaar)
Met de mond, ja... Ik geloof er niets van. Geen woorden maar daden, zou ik zeggen.

De 'rechtspositie' is heilig. Zo heilig dat menigeen er zelfs een groot deel van 'de baas zijn tijd' mee bezig is deze in de gaten te houden en veilig te stellen. (Het klinkt cliché, maar echt: van binnenuit waargenomen).
Jeroen / Gemeenteambtenaar
Dan vraag ik me af wie aan dit onderzoek hebben meegedaan, maar een ding is zeker het was geen dwarsdoorsnede van een gemiddelde gemeentelijke organisatie (waarschijnlijk alleen hoog opgeleide (WO) jonge medewerkers (tot 27 jaar)), want zelfs deze jongeren willen maar één ding als ze gesetteld (huis boompje beestje) zijn en dat is een leuke baan met zekerheid.
W. Roberts / Senior Adviseur
De rijksoverheid zit zichzelf in de weg en voert onduidelijk personeelsbeleid. Er is meer dan genoeg werk. Door bezuinigingen en reorganisaties staat velen het water tot aan de lippen.'Burnouts' en overspannenheid tieren welig. Qua mobiliteit kun je als ambtenaar bijna overal terecht, althans op basis van tijdelijke functievervulling, want op vaste basis ergens anders aan de slag zit er niet in. Je loopt bovendien het risico dat je achtergelaten baan bij terugkeer na je interim functievervulling is wegbezuinigd. En dan wel de minister van BZK horen mopperen dat de oudere ambtenaar niet wil veranderen. Waarom niet gewoon iedereen in 'algemene rijksdienst' net als de ABD'ers. Kunnen we allemaal 'arbeidsmobiel' worden. Maar ja, ik heb een onwijs leuke baan, dus waarom moet ik wat anders moeten?
Peter
Zoals wel vaker heeft BB moeite met het maken van waarheidsgetrouwe koppen boven haar artikelen. In dit geval had die moeten luiden: "Uitkomsten van Driessen HRM zijn weliswaar niet representatief voor de gehele populatie maar ons als VNG is het een lief ding waard de flexibele schil te vergroten en afscheid te nemen van de vele vaste contracten". Maar ja, dat bekt niet zo lekker...
Henk / Rijksambtenaar
Naar ik hoop is dit niet het bewerken van de publieke opinie om ook ambtenaren in tijdelijke arbeidsovereenkomsten te persen. Zelf werk ik bijna 40 jaar bij de overheid, het wetenschappelijk onderzoek ten spijt heb ik nog NOOIT iemand horen zeggen een tijdelijke overeenkomst te prefereren. Volgens mij staat dit artikel van BB dan ook zeer ver van de realiteit.
Advertentie