of 59232 LinkedIn

Ambtenaren massaal voor nieuwe gemeente-cao

Met het duidelijke ‘ja’ van de leden van Abvakabo FNV is het definitief aannemen van de cao een stap dichterbij.

De grootste ambtenarenvakbond Abvakabo FNV steunt in ruime meerderheid de nieuwe gemeenten-cao. Tachtig procent van de leden die hun stem hebben laten horen, heeft ingestemd met de afspraken waarover anderhalf jaar is onderhandeld, meldt de vakbond. 'Met het duidelijke ‘ja’ van de leden van Abvakabo FNV is het definitief aannemen van de cao een stap dichterbij.'

Loonontwikkeling van circa 4 procent

In april 2015 krijgen alle gemeenteambtenaren een salarisverhoging van 50 euro per maand. Daarnaast is afgesproken dat binnenkort eenmalig 350 euro wordt uitgekeerd en gaat het salaris per 1 oktober 2014 met 1 procent omhoog. Voor de laagst betaalden betekent dit een loonontwikkeling van circa 4 procent. Voor degenen die gemiddeld verdienen, is dit circa 2,5 procent. Het verschil komt door de loonsverhoging van 50 euro 'in centen.' Dit levert procentueel meer op voor lager betaalden, aldus Abvakabo FNV.

 

Vaste baan na tijdelijke contracten

Ook is afgesproken dat 1500 jongeren onder de 27 jaar een betaalde baan krijgen bij gemeenten voor minimaal een jaar. Ook is de ketenbepaling uit het sociaal akkoord 2013 van toepassing verklaard op de sector. Dit houdt in dat iemand een vaste aanstelling krijgt wanneer hij of zij na (maximaal) drie tijdelijke contracten langer dan 24 maanden werkzaam is voor de gemeente.

 

Landelijke stakingsdag

Het principeakkoord was tot stand gekomen na anderhalf jaar onderhandelen, lokale acties van gemeenteambtenaren en een landelijke stakingsdag in Hendrik-Ido-Ambacht. Bert de Haas, cao-onderhandelaar namens Abvakabo FNV, is zeer tevreden dat zo’n ruime meerderheid positief heeft gestemd. 'Met deze nieuwe cao komt er een pakket aan maatregelen beschikbaar om onzeker werk tegen te gaan en hebben we een gat in de sociale zekerheid gerepareerd. Deze cao is een moderne cao met veel aandacht voor individuele keuzemogelijkheden en meer nadruk op de loopbaankansen van de gemeentemedewerkers.'

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door henk op
Nog steeds erg stil........
Door Criticus (Ambtenaar) op
Eng stil omtrent de CAO!
Door willem op
De titel van dit stuk is niet juist en zelfs een beetje misleidend. Naar mijn idee zijn gemeenteambtenaren niet massaal voor de nieuwe gemeente CAO, maar zijn de leden van de vakbond massaal voor de nieuwe gemeente CAO.
Door Gerben op
Werken voor de gemeenten. Het is net zoals de CAO:

EENMALIG
Door Peter-Paul op
@ gonny
Ik heb een aanstelling voor 36 uur maar werk al snel meer uren per week. Ik werk vaker 's avonds en soms in de weekends, ik zeg nooit nee tegen een klus en heb zeker geen 9-5 mentaliteit. Ik heb een enorm commitment aan de organisatie en de dienstverlening. Wat dat betreft, qua prestatie denk ik gelijkgesteld te staan aan het bedrijfsleven.

Anderzijds ken ik helaas (veelal oudere) collega's die het stereotiepe beeld van gemeente-ambtenaar nog steeds uitdragen. Maar ik hoop echt dat dat een uitstervend ras is.

Als ik presteer wil ik ook gewaardeerd worden. Niet alleen door mijn meerdere maar ook in mijn beurs. (Daarmee wil ik overigens niet gezegd hebben dat mensen in een lagere schaal geen inzet zouden hebben).

En ja, de overstap naar het bedrijfsleven is zeker altijd nog te overwegen. Dan krijg ik wel marktconform betaald. Vroeger hadden de bonden het nog wel eens over prestatieloon, maar die term heb ik ook al jaren niet meer gehoord.
Door Criticus (Ambtenaar) op
@Eric de Haas

Sinds 2008 loopt mijn netto inkomen achteruit, terwijl het leven sindsdien veel duurder is geworden. Het feit dat mijn inkomen hoger ligt, wil niet zeggen dat ik er minder bij hoef te krijgen. De overheid nivelleert al via de belasting, moet diezelfde overheid (in dit geval mijn werkgever) nu ook al nivelleren via mijn loon?

Ik wil graag opkomen voor mijn rechten, maar dat is niet mogelijk in deze idiote constructie waarbij de bonden bepalen wat ik vind. Ik ben bewust geen lid, wordt door hen niet vertegenwoordigd, maar ben wel tot hen veroordeeld. Mag ik dat misschien idioot vinden?
Door Eric de Haas (planningadviseur) op
Dames, Heren,

Kom op, zeg. Wie van jullie heeft aan de stakingsdag meegedaan? Ik ook niet, maar een beetje solidariteit met de lager betaalden mag toch wel, zeker vanuit onze veilige, luxe positie. 10A in mijn geval.
Door Gonny (specialist ) op
Wat loop je nou te klagen, welke ambtenaren hebben het slecht? De laagst betaalden en die krijgen er gelukkig iets bij de rest moet eens stoppen met klagen en als het nooit genoeg is ga dan lekker in het bedrijfsleven werken. Eens kijken hoe lang het duurt voordat je daar weer loopt te mekkeren. Bah wat een ongepast geklaag, wees blij dat je niet bij de deur loopt.
Door Peter-Paul (Rud medewerker) op
Ik ben nu vanaf 1990 vakbondslid, zoals eerder gezegd begonnen bij de NvbgA, die is opgegaan in Novon en die is weer opgegaan in FNV Abvakabo. Vanaf dat moment heb ik de indruk dat de belangen voor medewerkers in een hogere schaal verkwanseld werden. Nivelleren doet de overheid al, de vakbond hoeft dat niet ook nog eens te doen. Al jaren betaal ik honderden euro's aan contributie maar dat lidmaat-schap ga ik nu opzeggen; De bond behartigt mijn belangen toch niet en zo heb ik dan nog bruto 4,7% loonsverhoging.
Door anoniem (Beleidsadviseur) op
Bij beide bonden 80% voorstanders lees ik vandaag. Ik geloof er helemaal niets van.

De bedreven inkomenspolitiek door de vakbonden kan toch niet worden getolereerd? Dat is immers al de verantwoordelijkheid van de overheid (vinden ze zelf).

Is dan werkelijk 80% van de leden van beide bonden werkzaam in de lagere loonschalen. Zij profiteren namelijk van deze 2e ronde inkomenspolitiek (diefstal).

Maar daarbij heeft 'Ambtenaar' het bij het rechte eind. Vaste bedragen in plaats van percentages werken niet door in pensioen en latere salarisverhogingen. Dat is ook slecht voor de lagere loonschalen!!

We moeten weer terug naar salarisverhogingen in percentages!!!!!