Advertentie
carrière / Nieuws

Ambtenaren Amsterdam staken voor meer loon

Volgens Abvakabo FNV is de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) na een jaar van onderhandelingen nog steeds niet bereid om goede afspraken te maken over een nieuwe cao.

19 mei 2014

Enkele honderden ambtenaren van de gemeente Amsterdam hebben maandag rond het middaguur het werk neergelegd. Ze voeren bij het stadhuis in Amsterdam actie voor meer loon. De werkonderbreking duurt 2 uur, zegt Fred Bos van Abvakabo FNV.

Nieuwe cao
,,We willen hiermee druk zetten op de gemeente Amsterdam. Op 2 juni wordt er ook actie gevoerd in Den Haag'', aldus Bos. Volgens Abvakabo FNV is de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) na een jaar van onderhandelingen nog steeds niet bereid om goede afspraken te maken over een nieuwe cao.

Loonsverhoging
De bonden willen een loonsverhoging van 2,5 procent in 2013 en 3 procent in 2014.

Reorganisatie Amsterdam

,,De cao verliep meer dan een jaar geleden. De koopkracht daalt al jaren en er worden veel banen geschrapt. Zo heeft Amsterdam sinds 2008 al 115 reorganisaties doorgevoerd. Tegelijk komen er alleen maar taken bij’’, stelt onderhandelaar Bert de Haas van Abvakabo FNV.

Respect

Ook willen de actievoerders duidelijke afspraken over werkgelegenheid, meer vaste banen en meer respect voor hun werk. ,,Het gemeentepersoneel doet belangrijk werk. Zij zorgen ervoor dat het vuilnis wordt opgehaald, dat de straten geveegd zijn en dat je goed wordt geholpen in het stadhuis. Het is tijd dat de VNG dit gaat waarderen. Door de koopkracht van de 175.000 gemeentewerkers te verbeteren, komt de economie op gang'', aldus De Haas.

Landelijke actie
Op 18 juni legt het gemeentepersoneel landelijk het werk neer.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans / afdelingsmanager
Alsof in de marktsector zo goed gaat. Individuele ambtenaren mogen van mij best meer gaan verdienen, mits de totale post loonkosten maar fors daalt. De overheid verhoogt al jaren tarieven, belastingen, accijnzen en ga zo maar door. Als dat niet bij ambtenaren terecht komt, waar dan wel? Duidelijk is wel dat een stad als Amsterdam nog met veel te veel ambtenaren zit, ongeveer 2x zo veel als normaal. Daar zal toch echt zeer fors het mes in moeten, voordat er wat aan lonen kan worden gedaan. Anders blijven ze allemaal plakken.
nobby / animal cop
De gemeente-ambtenaren lopen al flink achter. Ook op de rijksambtenaren die in het eerste jaar van crisis er nog 3% bij kregen. Toch steekt mij het meest dat de ambtenaren tegenwoordig de pispaal van de samenleving zijn geworden. Dit uit zich ook in het geweld tegen ambulancepersoneel, brandweerlieden en baliemedewerkers. Ik werk ongeveer 20 jaar bij de gemeentelijke overheid. De belastingen zijn inderdaad alleen maar gestegen. Vaak omdat er bedrijfsmatiger gecalculeerd moest worden. En dan is dat ook weer niet goed. Maar veel uitvoerende ambtenaren zijn al weggesnoeid. Groenvoorziening, buschauffeurs, stratenmakers, reinigers, sport en recreatiepersoneel, Amsterdam doet daar wat langer over dan de rest van Nederland. Wat mij betreft is 7% meer dan terecht.
Jose / ambtenaar
het getuigt van weinig respect dat VNG niet wil onder-handelen; als je kijkt naar de loonontwikkeling in de markt sinds 2002 en de inflatie, dan loopt het loon van de ambtenaar op beide achter; waarom moet het salaris van ons als sluitpost gezien worden? het kan zo zijn dat a'dam veel ambtenaren heeft, maar het kan ook zo zijn dat de andere grote gemeenten te weing ambtenaren hebben?! bij een door de COR georganiseerde conferentie deelde de coördinator ons (het gehoor) 2 dingen mee: 1) de wereld om ons verandert en wij moeten mee veranderen en 2) onderlinge samenwerking loopt niet goed tussen afdeling / diensten en deze 2 feiten liggen ten grondslag aan de gehele reo(rganisatie) van de gemeente a'dam; in mijn ogen NON-ARGUMENTEN!!! naar het schijnt / blijkt heeft a'dam afgelopen jaren 115 reo; wat was het doel en is het doel bereikt / geraliseerd? is het geévalueerd? de huidige reo is de aanzet tot PERMANENTE REORGANISATIE !!! ik weet eigenlijk nog steeds niet wat het doel is van de reo; één stad één opdracht? excellente dienst-verlening? m.i. moet de gemeente goed bestuurd worden en de ambtenaren voeren (loyaal) het beleid uit (niet bevel is bevel), prudent en integer; als ik kijk naar de besluiten die zijn genomen afgelopen jaren (bv. noord zuidlijn) dan twijfel ik aan de verstandelijke vermogens van de bestuurders; a'dam heeft al moeite om gedegen was-wordtlijsten aan de COR te leveren!!! dan reactie op Hans: lees, lees en lees eer je commentaar levert (praat niet of praat verstandig); de rijksoverheid die verhoogt belastineg en accijnzen, de gemeenten krijgen van de rijksoverheid minder geld >> taken worden overgedragen aan de gemeenten en die moeten het met minder geld doen; dat is dan ook de reden dat er zg. geen geld is voor loonsverhoging; voor de VNG is wel geld om hun jubileum (vorig jaar?) te vieren en straks 2 dagen confereren in Dordrecht; ambtenaren zijn geen slaven en ook geen "3de rangsburgers!!!
Hans Jacobs
Schaamteloze vertoning.Ambtenaren hebben niets te klagen. Laten zij blij zijn dat zij werk hebben. Qua arbeidsvoorwaarden zitten zij al in een bevoorrechte positie.
Jose / ambtenaar
aan de heer Hans Jacobs wil ik vragen hoe hij er bij komt dat, wij ambtenaren, in een bevoorrechte positie zitten / verkeren; ten opzichte van wie zitten wij in een bevoorrechte positie? als wij nites te klagen hadden, waarom voeren wij dan actie, er moet toch iets aan de hand zijn? zijn wij dan zo dom dat wij zo maar ons werk onderbreken en gaan wij straks staken wat ons geld kost, want geld uit de stakingskas is nog altijd minder dan gewoon doorwerken; is de heer Hans jacobs ook ambtenaar of bekleedt hij een functie in het bedrijfsleven? is hij anti ambtenaar en anti vakbond? voor een volwassen discussieis het goed om de feiten te weten en de emotie niet mee laten spelen; dus als hij iets beweert, dan moet hij met feiten komen; ik daag hem uit maar misschien durft hij niet of kent hij de feiten niet; wij voeren actie om drie (3) zaken: koopkracht - werk - respect.; de ambtenaren salarissen lopen achter op de markt en inflatie, voor de economie is het goed dat mensen (ambtenaren) "goed" inkomen hebben, want geld moet rollen >> binnenlandse bestedingen; ambteloos burger afhankelijk van uitkering is niet goed voor de volksgezondheid, je moet de zaken in perspectief en lange termijn zien.
Advertentie