Advertentie
carrière / Nieuws

Afschaffen ambtelijke hiërarchie geeft beter resultaat

In de gemeente Bodegraven-Reeuwijk is er geen hiërarchie meer, geen management en geen afdelingen. Het werken vanuit rollen in plaats van functies en gebruik maken van netwerken blijkt goed te werken.

01 september 2016

Geen functies, geen management en strikt gezien is het fysieke gemeentehuis als werkplek eigenlijk ook niet per se nodig. In de Zuid-Hollandse gemeente Bodegraven-Reeuwijk doen ze het al een tijdje heel anders. Er is geen bureaucratische hiërarchische werkstructuur meer. Vanuit wisselende samenstellingen werken mensen aan de gemeentelijke opgaven. Ontstaat er dan een anarchie waarbij iedereen maar doet wat ‘ie wil of het recht van de sterkste geldt? ‘Nee’ verzekert Johan de Jager, die voorheen bekend stond als de gemeentesecretaris. ‘Mensen voelen zich aantoonbaar gelukkiger nu ze niet vanuit een functie een vraagstuk aanpakken maar vanuit hun interesses en competenties met elkaar samenwerken.’

Zelfsturing

En dat lijkt een schot in de roos. Ambtenaren gedijen namelijk goed bij zelfsturing blijkt ook uit onderzoek. Volgens het Geluksonderzoek dat Binnenlands Bestuur samen met I&O uitvoerde zijn ambtenaren het gelukkigst wanneer zij vrijheid hebben in de manier waarop ze hun werk doen. Op de vraag hoe gelukkig de ambtenaar in het algemeen over zijn werk is, kwalificeert het merendeel dit met het cijfer 8 (34 procent) en een 7 (28 procent). De ambtenaren die in hoge mate zelfstandig en met eigen verantwoordelijkheid werken blijken vaak hun persoonlijk geluk af te meten aan hun werk. Autonomie is over de hele linie een belangrijke geluksfactor. Ambtenaren zijn het meest te spreken over de mate waarin ze hun werkzaamheden zelf mogen invullen.
 
Geen bureaucratische procedures 

In Bodegraven-Reeuwijk werd in 2014 van de nood een deugd gemaakt. Nog niet zolang geleden ging het er niet zo goed nadat Bodegraven en Reeuwijk uit een moeizame fusie kwamen. Zoals wel vaker bij een herindeling, liep de samenwerking niet lekker tussen de ambtenaren van beide organisaties. De vechtfusie bleek wél een vruchtbare bodem voor een inmiddels succesvol experiment: een gemeente zonder afdelingen, functies of hiërarchie.  Dat zit zo. Alle taken die de gemeente uitvoert zijn onderverdeeld in processen, projecten en opdrachten  de zogenoemde OPP’s. De ambtenaren werken hieraan in verschillende samenstellingen. De gemeentelijke organisatie werkt vanuit de verschillende vakgebieden samen. De wensen van inwoners, bedrijven en het bestuur vormen de input voor dat werk. Bureaucratische procedures worden vermeden. Van de medewerkers wordt verwacht dat ze flexibel hun werk uitvoeren op basis van wat echt nodig is voor inwoners en bestuur.


Beleidsterrein overstijgen

Met de nieuwe netwerkachtige manier van werken kwam er ook een positieve impuls in de organisatie. ‘De schotten zijn weg,’ vertelt Johan de Jager die de nieuwe manier van werken destijds introduceerde. ‘In je eigen rol overstijg je je eigen beleidsterrein en is er meer ruimte voor eigen ideeën. Door alleen maar te denken vanuit functies creëer je eigenlijk veel belemmeringen en het denken in hokjes. De uitspraak “daar ga ik niet over” is daar een lichtend voorbeeld van. Bovendien maakt de hiërarchie de samenwerking tussen verschillende afdelingen lastig.’ Dat functie-, afdelings- en hiërarchieloos werkt voor Bodegraven-Reeuwijk blijkt uit harde cijfers. De nieuwe manier van werken heeft uiteindelijk tot forse verlaging het van het ziekteverzuim geleid. En volgens verschillende medewerkers is de sfeer sterk verbeterd.

Inwoners profiteren 

Ambtenaar Puck van Tilburg startte tegelijkertijd met de nieuwe manier van werken op het gemeentehuis en vindt het zo eigenlijk heel erg logisch. ‘Je zit veel dichter op het proces’. Al beseft ze ook dat het van gesettelde collega’s wel wat vraagt om het werk 360 graden anders uit te voeren. ‘Het gaat om de mindset, die is belangrijker dan het weghalen van de functies. Je moet die knop omzetten en niet blijven hangen in visiedocumenten,’ vindt ze. Niet alleen de ambtenaren worden hier gelukkig van, maar ook de inwoners profiteren is haar overtuiging. ‘We kunnen op deze manier veel sneller reageren op wat er gebeurt in de samenleving. De lijntjes zijn korter en ons werk is transparanter. Het is voor de buitenwereld veel duidelijker wie waarmee bezig is, per vraagstuk is er één club mensen. Er hoeven geen eilandjes meer overbrugd te worden.’

Reacties: 21

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ed / ICT beheerder
Als deze methodiek algemeen toepasbaar is dan kan de burgermeester, de commissaris van politie etc ook weg. Iets om over na te denken lijkt me. In België ging het ook beter zonder regering een tijdje geleden werd er bericht.
Anoniem / Bezorgde burger
Ik geloof hier helemaal geen zak van.



Overal waar mensen (en ook bij dieren) samenwerken is enige vorm van hierarchie nodig, benoemd of onbenoemd. Als er een knoop moet worden doorgehakt, wie doet dat dan? Wie stelt de OPP's op? Wie beoordeelt wie? Waarom wordt toevallig met De Jager (voorheen secretaris) gesproken? Vervult hij dan nog steeds de secretaris rol....(dat is toevallig).



En daarbij ben ik ook wel benieuwd naar de loonstrookjes. Zonder hierarchie is er ook geen onderscheid meer te maken in rang(orde) en zou in principe iedereen hetzelfde moeten verdienen. Want Jan met de pet vervult net zo goed (een deel van) het werk van bv. de secretaris (De Jager), want die is immers geen secretaris meer, want die hierarchie bestaat niet meer......flauwekul!!



Het kan niet anders dan dat hier op hoofdlijnen nog steeds een hierarchie heerst, maar meer op de achtergrond. Functies zijn waarschijnlijk minder nauw omschreven, bv op basis van HR21.



Mocht ik toch ongelijk hebben, dan hoor ik dat graag in een reactie van de gemeente Bodegraven zelf. Verdient iedereen hetzelfde? Vervullen anderen ook taken van de gemeentesecretaris? Beslist Jan met de pet ook op gemeentebrede politiek gevoelige strategische dossiers?

Sjaak / waakzaam burger
Dat functies kennelijk niet meer worden benoemd, betekent natuurlijk niet dat deze niet meer bestaan. Op de één of andere wijze moet - met het oog op de vaststelling van de hoogte van dalarissen, bijvoorbeeld - het werk dat een ambtenaar geacht wordt te doen beschreven worden en worden gewaardeerd.

Worden het dan taken en rollen? Souplesse is mogelijk, maar ergens moet vastgesteld zijn wie wat doet ten behoeve de gemeente die hem/haar in dienst heeft genomen. Het kantoch niet zo zijn, dat ambtenaren op basis van 'intuïties' hun werk doen. Dat zou deuren opzetten naar ambtelijke willekeur.
Toine Goossens / Bestuurder wet- en regelgeving, ervaringsdeskundige gedrag en moraal
Ik neem aan dat deze gemeente een ´netwerk organisatie´ heeft opgezet. Ook die kent verantwoordelijkheden en bevoegdheden, die zijn echter doelgericht en niet op het belang van de een of andere afdeling.
Rolie Groninger / consultant
"....die voorheen bekend stond als gemeentesecretaris." Zal ie nog wel zijn, of iemand anders, want deze functie staat toch duidelijk in de Gemeentewet.



Ik wacht graag een evaluatie over 5 jaar af.....
zijlijn / ervaringsdeskundige
Als inwoner moet ik zeggen dat het concept werkt. Idiote ambtenarij is verdwenen. Het is nu niet meer zo dat de ene ambtenaar geen bouwvergunning wil/kan afgeven omdat ik nog geen eigenaar van de grond ben terwijl de andere ambtenaar mij geen grond kan verkopen omdat ik nog geen bouwvergunning heb. Einde Kafkaiaanse toestanden. Nu is ambtenaar A verantwoordelijk om binnen een gestelde termijn te zorgen dat ik de grond kan kopen en de bouwvergunning heb. Zo niet? Dan heeft hij een probleem, er is wel een controle op behalen van resultaten. Een suffende starre ambtenaar is al snel exit hier!
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
Ehhhh.... en de gemeentewet?
Kees
Klinkt goed. Hoop dat het klopt en zo blijft.



Maar was dit systeem ook niet bij gemeente Rijswijk ingevoerd en jammerlijk mislukt?
Controller
Het verbaast me dat (bijna) iedereen zo kritisch is. En dat op basis van één artikel.



Tuurlijk zijn er nog heel veel vraagtekens als je dit artikel leest. Maar ik vind het een prachtige out-of-the-box idee, waar we zeker positieve zaken uit kunnen halen.



Dus in plaats bij de vragen te roepen dat het idee flauwekul is, zou ik voorstellen bij de vragen dieper op het onderwerp in te gaan om uit te vinden of dit echt werkt en of het elders ook kan werken.
JHAGM Sneuf van Toetellaere / bd
All pigs are equal but some pigs are more equal than others m, just like in my animal farm
Jansma
Wat een mooi initiatief en perfect als het leidt tot lager verzuim, meer energie bij medewerkers en vooral tevreden burgers. Omdat het gaat om de bedoeling, niet om het systeem.
Jan de Ridder / Lean trainer
Mooi dat dit soort ontwikkelingen ook in ambtelijke werelden plaatsvindt. Ik geloof sterk in het werken in teams in plaats van afdelingen. Binnen het team is iedereen even belangrijk en wordt de verantwoordelijkheid samen gedeeld. Dat zorgt ervoor dat het werk sneller en makkelijker wordt uitgevoerd.

Natuurlijk heb je wel wat hobbels te overwinnen. Zo zijn er mensen, zoals de anonieme beleidsadviseur die hier ook heeft gereageerd, die maar redenen proberen te verzinnen waarom het niet zou kunnen. Dat gaat dan meestal over functies, rangordes, loonstrookjes, salarisschalen, beoordelingen en dergelijke zaken. Zaken die voorkomen uit het traditionele bureaucratische hokjesdenken. Ja, die moeten worden aangepakt maar dat kan pas als de mindset goed is. Zo te lezen is gemeente Bodegraven-Reeuwijk goed bezig.
Anoniem / Bezorgde burger
@Jan (organisatiespecialist).



Ik heb niet geprobeerd redenen te verzinnen waarom het niet zou kunnen (salaris, rangorde, controle). Ik geloof alleen niet dat het volledig is doorgevoerd zoals in het artikel wordt genoemd (met alle daarbij horende gevolgen). Dat wil ik indien mogelijk graag bevestigd hebben.



In het stuk staat dat er geen hierarchie meer IS. Het zou dus al helemaal doorgevoerd zijn. Dat houdt in dat er geen rangorde meer is etc. Daar geloof ik nog steeds niets van, want dan moet je inderdaad al die drempels nemen......veel succes.



Om reden daarvan heb ik gevraagd om een reactie van een medewerker van de gemeente zelf. Klopt wat in het artikel staat met de daarbij horende gevolgen? Is het echt volledig doorgevoerd? (Geen hierarchie, geen rangorde, zelfde salaris etc.).



Tim / Mens
Een goede kennis van mij werkt bij de gemeente Amsterdam. Zij vertelde me dat door de laatste grote reorganisatie een behoorlijke groep directeuren hun 'directeurstitel' kwijt geraakt was. Zij moesten nu genoegen nemen met de titel 'manager'. Het salaris bleef overigens hetzelfde. Na ongeveer een half jaar is er officieel besloten deze managers weer directeur te noemen. Dat isbeter voor de buitenwereld. Met zo'n titel gaan namelijk meer deuren open, zo was de redenering. Velen denken dat deze directeuren gewoonweg niet konden leven met de degradatie in titel. Jezelf directeur kunnen noemen is natuurlijk veel stoerder dan manager.
Theo / roverhoofdman
Ik ben alléén maar heel erg benieuwd naar hoe de inwoners van Bodegraven - Reeuwijk het allemaal ervaren.
hans wieser / senior project/programmamanager
Mijn vriend is in dienst van de gemeente Apeldoorn of zoals hij het noemt, de gemeente met 5 keer teveel aan managers. Na elke reorganisatie wordt een plattere organisatie beloofd, maar telkens komen er meer vriendinnen van de bazin. Kritische mensen moeten weg en daar komen weer 3 ja-knikkers voor terug. Wat zou dat voorbeeld van Bodegraven-Reeuwijk een zegen zijn voor de werksfeer, de resultaten en de financiële huishouding van dit grote Veluwse dorp. De inwoners verdienen dat echt.
Ben / Ambtenaar in algemene dienst
Nu moet ik als leidinggevende vooral niet kritisch zijn want dan gaat iedereen roepen dat ik mijn eigen functie in stand probeer te houden. Maar daar maak ik mij niet zo'n zorgen om. Echter links- of rechtsom ontstaat er toch altijd weer een vorm van hiërarchie. De strenge hiërarchie is natuurlijk al lang verlaten dat werkt ook niet meer maar hoe je het ook noemt een vorm van coördinatie of sturing blijft gewoon noodzakelijk. Over een paar jaar weten we of het echt goed werkt maar misschien dat er dan allang weer een "echte" gemeentesecretaris benoemd is die het toch net even anders ziet.

Waar Binnenlands Bestuur zich helaas steeds vaker schuldig aan maakt - ook weer met dit artikel - is zonder onderzoek of onderbouwing een opinie als de waarheid presenteren.
h.golsteyn / adviseur
Nobel streven.Gelukkige werknemers:heel belangrijk.

Wie is aanspreekpunt als ik als burger iets wil weten

over een bepaald onderwerp en kan ik dat als burger

ook ergens vinden op onderwerp,naam en toenaam?

Hannes Haganum / kritisch lezer
Nu is het kenmerk van de overheid om een beheers- en angstcultuur in stand te houden. dat is nodig, omdat de politiek geen visie heeft en niet stuurt en de competenties van ambtenaren vaak ernstig tekort schieten. Lees ook het verslag van de Nationale Ombudsman. Als je met kleine teams van echte deskundigen werkt die hun vak verstaan, kun je werken met zelfsturende teams en zijn managers overbodig. Het is een cultuur die door grote ego's wordt bepaald. In een echte democratie zijn de bestuurders de eindverantwoordelijke en die moeten in staat zijn het beleid te verdedigen. In dat opzicht is onze maatschappij ernstig ontspoord.
J.H. Post
Ongeveer 15 jaar geleden heb ik mij eigen managementfunctie weggereorganiseerd. Dat bleek een ware zegen voor mijzelf en mijn collega's!
ZG / burger
Niet iedereen zie de voordelen. https://www.rebonieuws.nl/algemeen/burgerinitiat …

Korte samenvatting gekopieerd uit dit artikel:

Burgerinitiatief Reeuwijk luidt noodklok: ‘In onze gemeente is het bijna code rood’ Is de gemeentelijke organisatie inmiddels alle structuur kwijt? Of zijn er hier andere dingen aan de hand? Maatregelen worden toegezegd, maar vrijwel nooit nagekomen. Kritiek hierop wuift men net iets te happig weg onder verwijzing naar het Democratisch mandaat.
Advertentie