Advertentie
carrière / Nieuws

Actievoerende ambtenaren buiten beeld VNG-congres

Enkele honderden woedende stakende gemeenteambtenaren hebben gedemonstreerd voor een betere cao bij het VNG-congres in Hendrik Ido Ambacht. Helaas mocht er alleen gedemonstreerd worden op een plek waar geen van de gemeentebestuurders hen konden zien.

18 juni 2014

Honderden woedende gemeenteambtenaren hebben woensdag gedemonstreerd na afloop van het VNG congres in Hendrik Ido Ambacht. Aan de fanatieke inzet van de stakende ambtenaren lag het  niet, zij maakten hun punt duidelijk bij het overhandigen van een petitie aan Roel Cazemier van de VNG. Maar de honderden wethouders en burgemeester die het VNG-congres op dat moment al weer verlieten kregen daar niets van mee.

Jongere generatie
De demonstratie was weliswaar op een steenworp afstand van het congres, maar door een bocht en een heuvel geheel aan het zicht van de congresgangers onttrokken. En de actiebereidheid leek al niet heel hoog. De bonden hadden gehoopt op duizenden gemeenteambtenaren maar de opkomst bleef steken op een paar honderd. ‘De jongere generatie ambtenaren voelt zich niet zo snel geroepen om in actie te komen,’ verklaart Han Spoor, gemeenteambtenaar bij Sociale Zaken in Rotterdam. ‘Vijftigplussers zijn toch meer bereid om actie te voeren, de jongeren hebben minder solidariteitsgevoel. En dat is jammer, want zij lopen hetzelfde risico om wegbezuinigd te worden. ’

Kolen uit het vuur
Spoor en zijn collega Alex Langendam zijn met in totaal zeven stakers gekomen. Lang niet genoeg om het werk plat te leggen. ‘We zijn hier ook niet zozeer voor onszelf,’ zegt Spoor, ‘wij zitten in schaal 9 en 10. Van de nullijn merken we niet zoveel. We zijn hier vooral om collega-ambtenaren in de lagere schalen te steunen. Die hebben het zwaar en verdienen echt loonsverhoging, zekerheid en respect. We willen niet dat alleen zij de kolen uit het vuur moeten halen.’

Bekijk hier foto's en video's van de ambtenaren in actie

Meer werk met minder mensen

De gemeenteambtenaren willen 3 procent loonsverhoging, maar het gaat ze niet alléén maar om geld. Ze willen meer zekerheid, dus geen payrollconstructies, en meer investering in werknemers. Door de bezuiniging en de decentralisaties van het sociale domein moeten ze meer werk verzetten met minder werken. Ze vinden dat hun werkgever, de VNG, hiermee geen waardering en respect toont.
 
 Formatieplaatsen weg

‘De mensen die hier naar het congres gaan merken het haast niet of ze nu één, twee of drie procent salaris missen,’ zegt gemeenteambtenaar Margo Kranenborg terwijl ze haar hoofd richting de congreslocatie wenkt. Als ambtenaar bij de Sociale Dienst merkt ze dagelijks dat de druk op haar en haar collega’s toeneemt. ‘In Rotterdam is het aantal werklozen van 28 duizend toegenomen naar 37 duizend. Maar ondertussen worden er wel formatieplaatsen wegbezuinigd. Hierdoor wordt het veel drukker, ontstaan er achterstanden en krijgen burgers er echt last van.
 
Aa en  Hunze plat 

Ook het feit dat er al anderhalf jaar geen nieuwe cao is, stoort veel actievoerders. ‘Er moet snel weer een opening komen om opnieuw te onderhandelen, ‘zegt George Barnier, opzichter Buitendienst bij de gemeente Aa en Hunze. ‘Het is toch te gek voor woorden dat er op dit moment niet meer gesproken wordt tussen de bonden en de VNG?’ De bereidheid om op zijn afdeling te staken was wel hoog. In Aa en Hunze is het afvalbrengstation dicht en de gemeentewerken zijn ook gesloten. We zijn met drie man naar Hendrik Ido Ambacht gekomen, maar er zitten dertig gemeenteambtenaren nu thuis, in staking.’
 
VNG wil praten 

De VNG wil ondertussen weer naar de onderhandelingstafel. Roel Cazemier, werkgeversvoorzitter gemeenten, zegt dat hij hard zijn best wil doen om een oplossing te vinden. ‘Bij ons is er bereidheid om gezamenlijk nieuwe ruimte te zoeken om tot een akkoord te komen waar ook de medewerkers zich in kunnen vinden, We denken dat er een  goede kans is dat we er uit kunnen komen. We nodigen de bonden dan ook uit om zo snel mogelijk weer aan tafel te komen. Liefst nog voor de vakantieperiode.’

Concreet bod

Bert de Haas van de Abvakabo: “De leden van de VNG hebben met eigen ogen kunnen zien hoe hoog de emoties zijn opgelopen bij hun eigen medewerkers. Hier zijn zij, als werkgever, zelf debet aan. Ik hoop dat ze met een concreet bod voor respect, werk en koopkracht gaan komen, zodat het weer zin heeft om met elkaar aan tafel zitten. Zo niet dan rest ons niets anders dan nog hardere actie, bijvoorbeeld een langere staking van de gemeentelijke diensten dan de drie dagen die nu zijn geweest.”

Reacties: 14

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

True
Actie voeren voor collega's in lage loonschalen terwijl de hoge heren op steenworp afstand feest vieren, wat nobel.
Ivo
Actievoerders niet gezien, actie wel begrepen.
franken / gemeentelijk ambtenaar
Ik had er graag bij willen zijn ja, helaas, door de vele wegbezuinigingen in de gemeente bood mij geen mogelijkheid om mijn werk te verlaten. Niemand neemt mijn werk dan over, en de burger heeft dan een gesloten balie. Niet mijn baas, maar de burger is dan de dupe van mijn staking. Voor deze jonge ambtenaar was dat reden genoeg om alleen de petitie te tekenen en om niet te komen
Tracy Spoor
Dhr. Spoor neemt, ondanks zijn mooie achternaam, wel erg grote woorden in de mond over jonge ambtenaren. Wel erg makkelijk om met ongenuanceerde aannames de lage opkomst af te schuiven op jongeren. Behoorlijk respectloos richting zijn jonge collega's!
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
Ambtenaren, pas op, de boel raakt ontspoord!
eva / jonge ambtenaar
Jongere ambtenaren hebben helemaal niet minder solidariteitsgevoel, wat een onzin! Ik weet gewoon dat als ik een dag ga staken, mijn werk gewoon doorgaat. Dus of ik mijn meer werk in minder uren proppen, of ik zadel mijn collega's er mee op, zoals de oudere ambtenaren blijkbaar doen. Of optie 3, we halen de termijnen niet en krijgen een dwangsom aan onze broek. Solidair met belastinggeld.

Volgens mij is werken meer solidair dan staken.
Steven de Jong / Salarisadminstrateur
Jongeren zijn er niet zoveel meer in gemeenteland. Het kleine aantal dat wel aanwezig is, is aangenomen op tijdelijke basis of zal als eerste (goedkoper) wegbezuinigd kunnen worden. De vraag is waarom de oudere garde niet aanwezig was.



Hiernaast heeft de wijziging van het pensioendossier een veel grotere impact op jongeren dan de CAO. De te ruime aanspraken uit het verleden blijken nu niet te financieren, waardoor jongeren een lagere ambitie krijgen maar met hogere kosten (en dit wordt niet alleen veroorzaakt door de rentetermijnstructuur).
Jack
Volgens andere persberichten waren er 2.500 deelnemers aan de demonstratie.

De ambtenaren die zoals Eva menen dat je met braaf blijven werken een salarisachterstand kunt inlopen, hebben wel een heel bijzonder beeld van de grote-mensen-wereld!
Criticus - NL
De ambtenaren zijn voor B&W niet alleen buiten beeld gedurende het VNG-congres...

Muus / Toezichthouder/handhaver milieu
"De bonden hadden gehoopt op duizenden gemeenteambtenaren maar de opkomst bleef steken op een paar honderd."



Er arriveerden woensdag 23 of 24 touringcars (waarvan enkele dubbeldeks) met actievoerende ambtenaren vanuit alle windstreken in H-I-A.



Ik denk dat het aantal actievoerders eerder een paar duizend dan een paar honderd bedroeg!
Fritz
Ambtenaren zijn, ondanks het ontbreken van een CAO, ondanks het ontbreken van enig respect bij bestuur en publiek, superloyaal naar datzelfde bestuur en diezelfde burger. Er wordt gestaakt op een wijze zodat de burger en bestuurder daar feitelijk nauwelijks hinder van ondervinden. Bestuurders kennen die loyaliteit en maken daar schaamteloos misbruik van.
Pluis / ambtenaar/staker
Staken is je recht iets wat wij ambtenaren in de jaren heen verleerd zijn.Als wij nu blijven zitten en niets doen zowel op het cao gebied als bij de gemeentes waar wij werken dan hebben we straks al onze rechten die wij in de jaren hebben opgebouwd zo weer verloren . IK ZOU ZEGGEN SAMEN STAAN WIJ STERK !!!!!!! Het is nu de tijd om weer te strijden.
Fritz
Beste Pluis,

Dan zal er gestaakt moeten worden, zodanig dat het ook ergens pijn doet. Dus niet de vuilnis toch op plaatsen ophalen waar dat mogelijk problemen gaat opleveren in verband met de viering van het WK-voetbal. Niet na drie dagen extra gaan werken om de hele zooi weer op te ruimen zonder dat de werkgever ook maar het begin heeft gemaakt van bewegen naar zijn werknemer. Geen kunstgrepen en overwerk om er voor te zorgen dat het verzuimde werk tijdens de stakingsperiode toch nog snel wordt ingehaald. Geef dan aan dat het werk vanaf datum X voor onbepaalde tijd wordt neergelegd. Slappe prikacties van een dag schijnen de werkgever niet te imponeren.
H.(Appie) Kootstra / Oud Wethouder GL Winschoten
Het is schandalig dat de demonstranten op afstand zijn gehouden van het VNG congres. Het zijn wel de medewerkers van die gemeenten,die heel belangrijk werk doen.Hun looneis is gerechtvaardigd ,wij moeten voorkomen dat er toestanden ontstaan zoals in Italië,willen de gemeenten dat? Wel geeft het staatsbedrijf ABN/Amro 20% loonsverhoging aan het middenkader die al genoeg verdienen,daar heeft ex-minister Zalm met een inkomen van schrik niet € 850.000,- plus onkosten voor gezorgd. De regering heeft wel een grote mond dat de zogenaamde Balkenende norm moet worden toegepast in diverse overheidsbedrijven maar daar komt niets van terecht,want dan pakken ze zich zelf.
Advertentie