Advertentie
carrière / Nieuws

1 op 7 topambtenaren verdient nog steeds teveel

Een op de zeven topfunctionarissen bij de overheid verdient nog altijd boven het ministerssalaris, dat is 178 duizend euro. De salarisnorm in het kader van de Wet normering topinkomens is het afgelopen jaar strenger geworden, daarom is het aantal topverdieners nog niet afgenomen.

21 december 2016

Er zijn nog steeds honderden topambtenaren en hoge semi-ambtenaren die meer dan het ministerssalaris (178 duizend euro) verdienen. Volgens minister Plasterk van Binnenlandse Zaken zit 14 procent van de leidinggevende topfunctionarissen boven de norm. Dat percentage is even hoog als in 2014.

Overgangssituatie
Het gaat om 1224 leidinggevende topfunctionarissen en 109 toezichthoudende topfunctionarissen die nog in een overgangssituatie zitten. Bij vrijwel allemaal is het salaris van boven de 178 duizend vooralsnog dus geoorloofd. Maar in 17 gevallen is er wel een overtreding geconstateerd. De toezichthouders van de Wet normering topinkomens onderzoeken deze gevallen.
 
Kleine loonkloof

De loonkloof tussen de topambtenaren en de gemiddelde ambtenaar is desondanks klein. Uit CBS-onderzoek blijkt dat dit verschil bij de overheid het kleinst is van alle sectoren in Nederland. Bij de grotere bedrijven was vorig jaar het bruto jaarsalaris van de vijf topverdieners per bedrijf 6,1 keer zo hoog als het salaris van de doorsnee voltijdwerknemers. Het verschil tussen het salaris van de ambtelijke top en de rest van het ambtenarenapparaat is een stuk minder, namelijk 4,3 keer zo hoog. In de zorg is dat 4 keer en in het onderwijs is de kloof het kleinst van allemaal, slechts 2,5.


100 procent

Voorheen mochten publieke topmensen nog 130 procent van een ministerssalaris verdienen. Dat werd in 2015 verlaagd naar 100 procent met uitbreiding van de wet, de WNT2. Die wordt later verder uitgebreid zodat nog meer medewerkers een lager maximumloon ontvangen. Hoewel de salarisnorm dus is aangescherpt is dat juist de reden van het hoge percentage veelverdieners, aldus de minister. ‘Een automatisch gevolg hiervan is dat het aantal bezoldigingen is toegenomen in de sectoren waar deze norm van kracht is geworden.’
 
Externen flexibeler

Voor consultants, communicatieadviseurs, interim-managers, juristen en andere door de overheid ingehuurde specialisten geldt de WNT alleen als zij binnen 18 maanden zes maanden of meer de functie van een topfunctionaris vervullen. Zo niet, dan is er geen limiet wat betreft hun beloning. Soms gaat het om enkele tonnen per persoon per jaar. 


Afgenomen

Overigens is het aantal overheidssalarissen boven de norm bij bepaalde sectoren wel afgenomen. Zoals bij zorginstellingen, woningcorporaties en het wetenschappelijk onderwijs. Maar mogelijk is dit van tijdelijke aard. Een verlaging van de normen is hier als gevolg van het overgangsjaar namelijk pas per 1 januari 2016 van kracht. Volgens de minister zal neerwaartse trend zich echter met de eerste afbouw van het overgangsrecht vanaf 2017 verder doorzetten, omdat dan ook de eerste zittende bestuurders terug moeten in salaris.

Minder bureaucratie 

De komende periode zullen er nog verschillende stappen worden gezet, kondigt de minister aan. ‘Via het wetsvoorstel Evaluatiewet WNT wordt geregeld dat de administratieve lasten en uitvoeringskosten voor instellingen die onder de WNT vallen, worden verminderd. Voor kleine semipublieke instellingen wordt een volledige vrijstelling mogelijk. Bovendien worden routes voor wetsontwijking de pas afgesneden. Hiernaast is de planning dat het wetsvoorstel tot uitbreiding van de personele reikwijdte van de WNT (WNT-3) op korte termijn ter advisering richting de Raad van State gaat.’

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Het is minstens zo interessant eens exact te publiceren bij welke sectoren en bestuurslagen nog steeds sprake is van te hoge salarissen. En......hoe zit het nu met veel te hoge salarissen/bonussen in de private sector?
henk
Graag namen en rugnummers. Dat helpt!

En dan hebben we het nog niet eens over de 180.000 plussers bij de academische ziekenhuizen.
Jeannette
Tja, en dan vraag ik mij af of deze ministers hun huidige salaris wel verdienen. Wat heeft deze minister Plasterk nu eigenlijk gepresteerd voor zijn behoorlijke salaris.
Advertentie