of 59250 LinkedIn

Nieuws

 • In de clinch is een rubriek waarin jurist/columnist Michel Knapen actuele zaken in het ambtenarenrecht belicht.

  Bijklussen in de tijd van de baas, soms mag het

  Een ambtenaar verrichtte nevenwerkzaamheden voor zijn privé-adviesbureau. Hij boekte zijn ADV-uren niet af en mogelijk leidde die schnabbels tot belangenverstrengeling. Waarom werd een aangekondigd ontslag en verminderd salaris dan toch teruggedraaid?

 • Ook al zijn er niet veel verrassingen te ontdekken in de miljoenennota van het demissionair kabinet, minister Plasterk noemde in zijn begroting een aantal zaken over ambtenaren. Ze moeten flexibel zijn om efficient te kunnen werken bijvoorbeeld. En er moet meer aandacht komen voor een interne arbeidsmarkt.

  ‘Ambtenaren moeten efficiënter en flexibeler’

  ‘Een compacte overheid met voldoende en goed gekwalificeerde, integere medewerkers en politieke ambtsdrager tegen verantwoorde kosten’. Dat is de doelstelling van demissionair minister Plasterk in de nieuwe begroting van Binnenlandse Zaken. Hij wil dat onder meer bereiken door meer aandacht voor het ambtelijk vakmanschap. Hij streeft ook naar meer doorstroming van overheidspersoneel en dat ze flexibeler worden ingezet. Hij hoopt hiermee dat de overheid mede hierdoor efficiënter wordt en ‘dienstverlenender’ kan werken.

 • Omdat het economisch goed gaat met Nederland, moeten werknemers daar ook van profiteren. Veel meer dan nu het geval is vinden de vakbonden CNV en FNV.

  Ook ambtenaren gaan profiteren van fikse looneisen

  Het is allereerst de marktsector die wat gaat merken van inhaliger vakbonden, maar ambtenaren zullen volgen. Zowel het CNV als de FNV geven aan niet langer voor 1,5 of 2 procent extra loon te gaan maar eerder aan 3 of 4 en in sommige gevallen zelfs 5 procent. ‘Er moet koopkrachtherstel gaan plaatsvinden, ook voor de ambtenaren’, zegt Patrick de Fey van vakbond CNV. ‘Zij hebben te lang de gevolgen van de crisis gevoeld’.

 • De G32-gemeenten willen sociaal ondernemen en "impact first" vlottrekken. Als het aan voorzitter van de pijler Werk en Inkomen van de G32 en Edese wethouder Willemien Vreugdenhil (CDA) ligt, is de tijd van experimenten en pilots met sociaal ondernemen voorbij. ‘Gemeenten zijn de grootste showstopper voor sociaal ondernemerschap.’

  ‘Laat ambtenaar zelf nadenken’

  De tijd van experimenten en pilots met sociaal ondernemen is voorbij, als het aan voorzitter van de pijler Werk en Inkomen van de G32 en Edese wethouder Willemien Vreugdenhil (CDA) ligt. ‘Gemeenten zijn de grootste showstopper voor sociaal ondernemerschap.’

 • Om de drieduizend nieuwe studenten welkom te heten en de stad te laten zien zijn 230 gemeenteambtenaren ingeschakeld al stadsgids. De plaatselijke VVD wilde weten hoeveel tijd en geld dit kostte.

  Vraagtekens bij inzet ambtenaren als stadsgids

  Gastvrijer kan het haast niet, zou je denken. Zo’n 230 gemeenteambtenaren van Rotterdam verwelkomden onlangs de drieduizend nieuwe studenten voor de Erasmusuniversiteit in de havenstad. Dat ging gepaard met een uitgebreide rondleiding. Mooi initiatief om studenten te betrekken, maar wat kost dat wel niet, zoveel ambtenaren die van hun gewone werk werden gehouden? Vroeg de Rotterdamse VVD zich af.

 • Gemeenten die jongeren willen interesseren voor een baan in hun organisatie, doen er goed aan om geen ellenlange advertentieteksten op te stellen. Onderzoek van Anne Jansen van de Radboud Universiteit Nijmegen wijst uit dat korte advertenties tot een grotere sollicitatiebereidheid leiden onder jongeren

  Jongere valt voor kort en bondig

  Gemeenten die jongeren willen interesseren voor een baan in hun organisatie, doen er goed aan om geen ellenlange advertentieteksten op te stellen. Onderzoek van Anne Jansen van de Radboud Universiteit Nijmegen wijst uit dat korte advertenties tot een grotere sollicitatiebereidheid leiden onder jongeren. ‘Veel zeggen met weinig woorden lijkt de juiste manier om jongeren aan te trekken via advertenties’, stelt de bestuurskundestudent. Niet direct relevante informatie kan beter achterwege blijven. 

 • Met Prinsjesdag zullen er niet heel veel schokkende zaken bekendgemaakt worden. Maar op de langere termijn zullen ambtenaren, en dan met name gemeenteambtenaren, wel iets gaan merken van nieuw kabinetsbeleid denkt Barend Barentsen, bijzonder Hoogleraar van de Albeda-Leerstoel van het CAOP.

  Ambtenaren pas na Prinsjesdag ‘aan de beurt’

  Niemand zit komende dinsdag op de punt van zijn stoel te wachten wat de miljoenennota gaat brengen. Zonder officieel kabinet immers ook geen grote plannen. Maar vooruitlopend op de nieuwe formatie wordt er achter de schermen wel degelijk aan hoofdlijnen gewerkt. 

 • Alle 350 ambtenaren van de gemeente Zutphen kunnen volgende maand even niet terecht op hun vertrouwde werkplek. De ‘snuffelstage’ is een idee van burgemeester Annemieke Vermeulen. ‘Het stadhuis gaat een dag op slot, daar zorg ik persoonlijk voor.’

  Ambtenaren dagje stadhuis uitgejaagd

  Alle 350 ambtenaren van de gemeente Zutphen kunnen volgende maand even niet terecht op hun vertrouwde werkplek. Ze moeten een dag de handen uit de mouwen steken bij een bedrijf of organisatie in die gemeente. 

 • Ambtenaren die naast hun werk nog iemand verzorgen of ondersteunen. Er zijn noodigedwongen steeds meer mantelzorgers in Nederland. Hieronder ook ambtenaren en dat zorgen trekt een zware wissel op ze. De gemeente Hoorn steunt de mantelzorgers in haar personeelsbestand door een fiscaal voordeel van maximaal 300 euro te geven.

  Zorgende ambtenaar krijgt steun werkgever

  Een op de zes van de werkende Nederlanders heeft er nog een pittige taak naast als mantelzorger. Onder hen ook veel ambtenaren. Het verzorgen van een kind, ouder of vriend is belangrijk en prijzenswaardig, maar heeft ook z’n effect op de mantelzorger zelf. Ze vallen vaker uit door overbelasting of raken zelfs geïsoleerd. De gemeente Hoorn is mantelzorgvriendelijk voor haar bewoners maar ook voor de eigen medewerkers. ‘Je kiest er niet voor om mantelzorger te worden, maar het overkomt je’, aldus wethouder Samir Bashara. Mantelzorgende ambtenaren krijgen er daarom als eerste gemeente een fiscaal voordeel door onkosten op te voeren.

 • Het opleidingsniveau van de gemiddelde ambtenaar stijgt. Dit komt doordat nieuwe ambtenaren steeds vaker hoogopgeleid zijn. Er is op de arbeidsmarkt ook steeds meer vraag naar hoger opgeleid personeel.

  Niveau ambtenaren stijgt

  Het opleidingsniveau van medewerkers uit de sector openbaar bestuur stijgt. Sinds 2003 is het aantal hoogopgeleide ambtenaren, dat wil zeggen met een HBO- of WO-opleiding,  gestegen van 108 duizend naar 136 duizend personen. Dit terwijl het totaal aantal ambtenaren nauwelijks is toegenomen. De ontwikkeling past in het beeld van de hele beroepsbevolking. Doordat er meer hoopopgeleide jongeren zijn, is het opleidingsniveau op de arbeidsmarkt in zijn geheel gestegen. Dit meldt het CBS op basis van een nieuwe analyse.

 • De politieorganisatie gaat nog steeds niet goed om met interne kritiek, vinden de NPB en collega-politievakbond ACP. Politiemensen die zich kritisch uitlaten worden niet altijd serieus genomen, gepest of hun wordt het leven op een andere manier zuur gemaakt. Vooral de ACP ziet een structurele houding en wil daarover in gesprek met korpschef Erik Akerboom en eventueel minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie.

  'Politie gaat slecht om met interne kritiek'

  4 reacties

  Bij de komst van de Nationale Politie, in 2013, is ontdekt dat er bijna 3000 agenten ziek thuis zitten die nauwelijks contact hebben met hun werkgever. Dat zei voorzitter Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond (NPB) donderdag in EenVandaag. Het gaat vaak om mensen die kritiek hebben geuit. Volgens hem deelt het UWV jaarlijks boetes uit aan de Nationale Politie voor het niet goed omgaan met zieke werknemers.