of 59232 LinkedIn

Nieuws

 • De oud-voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de politie, Frank Giltay, krijgt strafontslag wegens zeer ernstig plichtsverzuim. Dat schrijft NRC op basis van de twintig pagina’s tellende vertrouwelijke ontslagbrief aan Giltay. De Nationale Politie kon het bericht vrijdagavond laat niet bevestigen. Ook de huidige COR-voorzitter kon niet op het bericht ingaan. De COR, toen onder leiding van Giltay, raakte vorig jaar in opspraak door forse uitgaven. Een groot deel van het jaarlijkse budget van 1,6 miljoen euro ging op aan etentjes en feestjes.

  Strafontslag door exorbitante feesten en etentjes

  1 reactie

  De oud-voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de politie, Frank Giltay, krijgt strafontslag wegens zeer ernstig plichtsverzuim. Dat schrijft NRC op basis van de twintig pagina’s tellende vertrouwelijke ontslagbrief aan Giltay. De Nationale Politie kon het bericht vrijdagavond laat niet bevestigen. Ook de huidige COR-voorzitter kon niet op het bericht ingaan. De COR, toen onder leiding van Giltay, raakte vorig jaar in opspraak door forse uitgaven. Een groot deel van het jaarlijkse budget van 1,6 miljoen euro ging op aan etentjes en feestjes.

 • Als de overheid getalenteerde starters wil aantrekken zal die zich aan moeten passen aan de leef- en werkwereld van de jonge generatie. Maar volgens deskundigen is alles wat goed is voor een jonge ambtenaar ook goed voor de hele generatie.

  'Goed voor jonge ambtenaar is goed voor iedereen'

  De vergrijzing bij gemeenten is weliswaar langzaam tot stilstand gekomen, maar bij jonge ambtenaren hangt de vlag nog lang niet uit. Er is veel meer nodig om als overheid een aantrekkelijke werkgever voor de nieuwe garde te zijn. En vooral: te blijven.  ‘Als de overheid niet snel iets doet om een nieuwe generatie ambtenaren te trekken en te behouden dan missen we de boot’, is de overtuiging van de jonge ambtenarenorganisatie Futur.‘Met de aantrekkende arbeidsmarkt leggen we het af tegen het bedrijfsleven en worden overheidsvacatures niet voldoende ingevuld. Getalenteerde jonge professionals die de overheid zo hard nodig heeft, zoeken dan hun heil elders’.

 • De installatie van Ahmed Marcouch als burgemeester van Arnhem is kort verstoord. Drie actievoerders riepen tijdens de bijzondere raadsvergadering in het Arnhemse stadhuis vanaf de publieke tribune 'Marcouch wegwezen'. Ook bliezen ze op fluitjes. Aanwezige politiemensen verwijderden het trio uit de zaal.

  Installatie Marcouch in Arnhem verstoord

  5 reacties

  De installatie van Ahmed Marcouch als burgemeester van Arnhem is kort verstoord. Drie actievoerders riepen tijdens de bijzondere raadsvergadering in het Arnhemse stadhuis vanaf de publieke tribune 'Marcouch wegwezen'. Ook bliezen ze op fluitjes. Aanwezige politiemensen verwijderden het trio uit de zaal.

 • Raadslid Sjef van Creij, die wordt verdacht van betrokkenheid bij het lekken van vertrouwelijke informatie over de burgemeestersvoordracht in Den Bosch, is vrijdag vrijgelaten. De aanklager vond het niet nodig om de de 55-jarige man uit Rosmalen nog langer vast te houden, zei een OM-woordvoerster. Hij blijft wel verdachte.

  Verdacht raadslid Den Bosch vrijgelaten

  Reageer

  Raadslid Sjef van Creij, die wordt verdacht van betrokkenheid bij het lekken van vertrouwelijke informatie over de burgemeestersvoordracht in Den Bosch, is vrijdag vrijgelaten. De aanklager vond het niet nodig om de de 55-jarige man uit Rosmalen nog langer vast te houden, zei een OM-woordvoerster. Hij blijft wel verdachte.

 • De laatste drie kwartalen kwamen er in Nederland telkens meer dan 50.000 banen bij. Uit het overzicht blijkt dat ook in het openbaar bestuur sprake is van banengroei. Vergeleken met het eerste kwartaal van dit jaar, kwamen er in het tweede kwartaal er in die sector opnieuw vierhonderd banen bij.

  Spanning op arbeidsmarkt raakt gemeenten

  Het aantal banen groeit hard. Het betreft de sterkste groei sinds 2007. En ja, alle krimpvoornemens van het kabinet ten spijt, ook in het openbaar bestuur komen er nieuwe banen bij. ‘Over één of twee jaar raakt het de overheid pas echt.’

 • Voormalig topambtenaar Roel Nieuwenkamp won in 2005 de prijs Jonge Ambtrenaar van het Jaar. Tegenwoordig heeft hij een belangrijke internationale positie als voorzitter van de ‘Organisation for Economic Co-operation and Development’ (OECD). Zijn advies is om niet altijd te doen wat verwacht wordt en altijd iets naast je gewone werk doen.

  ‘Overheid is intellectueel uitdagender dan bedrijfsleven’

  Het is alweer wat jaartjes geleden, en hij heeft inmiddels de Nederlandse bodem voor Parijs verruild. Maar Roel Nieuwenkamp (45) is nog steeds trots op de titel Jonge Ambtenaar die hij in 2004 won. ‘Het was natuurlijk een erkenning voor mijn werk, maar ook voor een teamprestatie’, vertelt hij. Als jonge directeur bij Economische Zaken had hij dan ook wel een hele bijzondere klus succesvol afgerond. ‘We hadden toen net 892 van de 900 tegenstrijdige regels voor ondernemers opgelost’.

 • Een gemeenteambtenaar van de gemeente Tiel heeft tijdens het digitaliseringsproces het bouwarchief van die gemeente vanaf 1945 vernietigd. De informatie staat wel veilig opgeslagen, maar gemeenten zijn verplicht op de originele documenten ook te bewaren.

  Archief per abuis door de shredder

  Bij de gemeente Tiel is er geen snipper meer over van het bouwarchief vanaf 1945. Een gemeenteambtenaar heeft per ongeluk alle papieren documenten vernietigd na het digitaliseren. De informatie is er dus nog wel, meldt Omroep Gelderland, zij het slechts in zwart-wit. Gemeenten zijn verplicht om behalve de digitale ook de papieren archieven te bewaren.

 • Burgemeesters van Gelderse gemeenten vangen soms letterlijk de klappen op. Meer dan de helft zegt het afgelopen jaar met agressie of geweld te maken te hebben gehad. Gemiddeld vijf keer per persoon zelfs.

  Geweld treft merendeel burgemeesters Gelderland

  7 reacties

  Ruim de helft van de Gelderse burgemeesters (56 procent) heeft in het afgelopen jaar te maken gehad met agressie en geweld door burgers. Van alle politieke ambtsdragers in Gelderland zegt een kwart slachtoffer te zijn geworden van schelden, bedreiging, intimidatie, slaan of schoppen. Gemiddeld kregen de slachtoffers er vijfmaal mee te maken.

 • Het voorstel om de AOW-leeftijd flexibel te maken zet geen zoden aan de dijk. Volgens een onderzoek van het ministerie van SZW zou vrijwel niemand er gebruik van maken omdat het nauwelijks voordeel oplevert.

  Flexibele AOW-leeftijd is geen optie

  Het idee van meer individuele invloed op de AOW is in theorie aantrekkelijk maar in de praktijk onhaalbaar. Bijna niemand zou gebruik maken van een flexibele AOW-leeftijd. Dat blijkt uit onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). De meeste mensen kunnen overigens nu al eerder of later met pensioen.