of 59232 LinkedIn

Nieuws

 • Het opleidingsniveau van de gemiddelde ambtenaar stijgt. Dit komt doordat nieuwe ambtenaren steeds vaker hoogopgeleid zijn. Er is op de arbeidsmarkt ook steeds meer vraag naar hoger opgeleid personeel.

  Niveau ambtenaren stijgt

  Het opleidingsniveau van medewerkers uit de sector openbaar bestuur stijgt. Sinds 2003 is het aantal hoogopgeleide ambtenaren, dat wil zeggen met een HBO- of WO-opleiding,  gestegen van 108 duizend naar 136 duizend personen. Dit terwijl het totaal aantal ambtenaren nauwelijks is toegenomen. De ontwikkeling past in het beeld van de hele beroepsbevolking. Doordat er meer hoopopgeleide jongeren zijn, is het opleidingsniveau op de arbeidsmarkt in zijn geheel gestegen. Dit meldt het CBS op basis van een nieuwe analyse.

 • De politieorganisatie gaat nog steeds niet goed om met interne kritiek, vinden de NPB en collega-politievakbond ACP. Politiemensen die zich kritisch uitlaten worden niet altijd serieus genomen, gepest of hun wordt het leven op een andere manier zuur gemaakt. Vooral de ACP ziet een structurele houding en wil daarover in gesprek met korpschef Erik Akerboom en eventueel minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie.

  'Politie gaat slecht om met interne kritiek'

  4 reacties

  Bij de komst van de Nationale Politie, in 2013, is ontdekt dat er bijna 3000 agenten ziek thuis zitten die nauwelijks contact hebben met hun werkgever. Dat zei voorzitter Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond (NPB) donderdag in EenVandaag. Het gaat vaak om mensen die kritiek hebben geuit. Volgens hem deelt het UWV jaarlijks boetes uit aan de Nationale Politie voor het niet goed omgaan met zieke werknemers.

 • Bij verschillende gemeenten wordt er door bestuurders en raadsleden nagedacht en actie gevoerd om meer vrouwen op hogere posities te krijgen, met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen.

  Lokale acties voor meer vrouwen op topposities

  De topposities bij bedrijven en overheid zijn nog steeds niet eerlijk verdeeld tussen mannen en vrouwen. Wettelijk zijn bedrijven verplicht om ten minste 30 procent vrouwen op invloedrijke functies te hebben, maar dat krijgen ze nog niet voor elkaar. De Rijksoverheid haalt dit percentage sinds kort trouwens wel. Maar op lokaal niveau lukt het vaak niet om meer vrouwen op belangrijke posities bij de gemeente of in de politiek te krijgen. Verschillende gemeenten en raadsleden ondernemen actie.

 • Foto: Linelle Deunk

  Ex-politicus vindt haar idealen terug

  Ze pendelt tegenwoordig als sociaal ondernemer tussen de Verenigde Staten en Nederland. Voor de maatschappelijke projecten die Wassila Hachchi (36) doet zijn grenzen namelijk minder van belang. Als coach, spreker, trainer en campagneconsultant draait haar werk om de dialoog. ‘Achteraf was dat altijd al een rode draad in mijn carrière’, zegt ze daarover. Het grote publiek kent haar als D66-kamerlid, maar de overheid kende haar al eerder. Namelijk toen ze in 2007, als beleidsmedewerker bij Economische Zaken, Jonge Ambtenaar van het Jaar werd.

 • Geen aanpassing aan de wet, maar geen verplichting meer om gereserveerde rechten op te geven is de oplossing van onterechte kortingen. Ambtenaren met een WW, ZW- of WIA-uitkering werden onterecht gekort bij het ontvangen van de IKB.

  Gedupeerde ambtenaren hoeven IKB niet op te geven

  Ambtenaren die naast hun loon een uitkering ontvangen hoeven niet langer aangifte te doen van de opgebouwde reserveringen in hun Individueel Keuzebudget (IKB). De groep medewerkers werden door de invoering van de IKB namelijk gekort op hun WW, ZW- of WIA-uitkering. De VNG en het IPO opperden eerder een aanpassing in de wet. 

 • Wie een mooie carrière wil maken bij het rijk doet er goed aan om werkervaring bij de Europese Unie op te doen. Behalve dat het goed staat op de cv van de (potentiele) rijksambtenaar, is ervaring buiten de grenzen voor bepaalde hoge functies zelfs vereist.

  Werken bij EU goed voor cv

  Wie een mooie carrière wil maken bij het rijk doet er goed aan om werkervaring bij de Europese Unie op te doen. Behalve dat het goed staat op de cv van de (potentiele) rijksambtenaar, is ervaring buiten de grenzen voor bepaalde hoge functies zelfs vereist. Om toe te treden tot het neusje van de zalm, de Top Management Groep (TMG), is internationale en/of Europese werkervaring voor de Algemene Bestuursdienst een voorwaarde. 

 • Gemeenten hadden vorig jaar ‘een fors hoger aantal openstaande vacatures’ dan een jaar eerder. Er zijn gemeenten die makkelijker dan de gemiddelde gemeente aan mensen komen, net zoals er gemeenten zijn die dat juist moeilijker afgaat. Over het algemeen de grotere gemeenten in het voordeel.

  Intern opleiden helpt gemeenten aan ambtenaren

  Het percentage moeilijk vervulbare vacatures bij gemeenten nam toe van 5,9 procent in 2015 naar 6,5 procent in 2016. Eén van de strategieën om je als gemeente van voldoende medewerkers te verzekeren, is ze zelf op te leiden. Maastricht werft in België.

 • De oud-voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de politie, Frank Giltay, krijgt strafontslag wegens zeer ernstig plichtsverzuim. Dat schrijft NRC op basis van de twintig pagina’s tellende vertrouwelijke ontslagbrief aan Giltay. De Nationale Politie kon het bericht vrijdagavond laat niet bevestigen. Ook de huidige COR-voorzitter kon niet op het bericht ingaan. De COR, toen onder leiding van Giltay, raakte vorig jaar in opspraak door forse uitgaven. Een groot deel van het jaarlijkse budget van 1,6 miljoen euro ging op aan etentjes en feestjes.

  Strafontslag door exorbitante feesten en etentjes

  1 reactie

  De oud-voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de politie, Frank Giltay, krijgt strafontslag wegens zeer ernstig plichtsverzuim. Dat schrijft NRC op basis van de twintig pagina’s tellende vertrouwelijke ontslagbrief aan Giltay. De Nationale Politie kon het bericht vrijdagavond laat niet bevestigen. Ook de huidige COR-voorzitter kon niet op het bericht ingaan. De COR, toen onder leiding van Giltay, raakte vorig jaar in opspraak door forse uitgaven. Een groot deel van het jaarlijkse budget van 1,6 miljoen euro ging op aan etentjes en feestjes.

 • Als de overheid getalenteerde starters wil aantrekken zal die zich aan moeten passen aan de leef- en werkwereld van de jonge generatie. Maar volgens deskundigen is alles wat goed is voor een jonge ambtenaar ook goed voor de hele generatie.

  'Goed voor jonge ambtenaar is goed voor iedereen'

  De vergrijzing bij gemeenten is weliswaar langzaam tot stilstand gekomen, maar bij jonge ambtenaren hangt de vlag nog lang niet uit. Er is veel meer nodig om als overheid een aantrekkelijke werkgever voor de nieuwe garde te zijn. En vooral: te blijven.  ‘Als de overheid niet snel iets doet om een nieuwe generatie ambtenaren te trekken en te behouden dan missen we de boot’, is de overtuiging van de jonge ambtenarenorganisatie Futur.‘Met de aantrekkende arbeidsmarkt leggen we het af tegen het bedrijfsleven en worden overheidsvacatures niet voldoende ingevuld. Getalenteerde jonge professionals die de overheid zo hard nodig heeft, zoeken dan hun heil elders’.

 • De installatie van Ahmed Marcouch als burgemeester van Arnhem is kort verstoord. Drie actievoerders riepen tijdens de bijzondere raadsvergadering in het Arnhemse stadhuis vanaf de publieke tribune 'Marcouch wegwezen'. Ook bliezen ze op fluitjes. Aanwezige politiemensen verwijderden het trio uit de zaal.

  Installatie Marcouch in Arnhem verstoord

  5 reacties

  De installatie van Ahmed Marcouch als burgemeester van Arnhem is kort verstoord. Drie actievoerders riepen tijdens de bijzondere raadsvergadering in het Arnhemse stadhuis vanaf de publieke tribune 'Marcouch wegwezen'. Ook bliezen ze op fluitjes. Aanwezige politiemensen verwijderden het trio uit de zaal.

 • Raadslid Sjef van Creij, die wordt verdacht van betrokkenheid bij het lekken van vertrouwelijke informatie over de burgemeestersvoordracht in Den Bosch, is vrijdag vrijgelaten. De aanklager vond het niet nodig om de de 55-jarige man uit Rosmalen nog langer vast te houden, zei een OM-woordvoerster. Hij blijft wel verdachte.

  Verdacht raadslid Den Bosch vrijgelaten

  Reageer

  Raadslid Sjef van Creij, die wordt verdacht van betrokkenheid bij het lekken van vertrouwelijke informatie over de burgemeestersvoordracht in Den Bosch, is vrijdag vrijgelaten. De aanklager vond het niet nodig om de de 55-jarige man uit Rosmalen nog langer vast te houden, zei een OM-woordvoerster. Hij blijft wel verdachte.