of 59183 LinkedIn

Nieuws

 • Amsterdam wil in de communicatie meer rekening houden met mensen die zich man noch vrouw voelen. De afdeling diversiteit van de gemeente raadt ambtenaren aan er rekening mee te houden dat sommige mensen zich niet herkennen in de aanspreekvorm 'man' of 'vrouw' en heeft een gids met 'regenboogtaaltips' opgesteld.

  Geen 'dames en heren' meer in Amsterdam

  6 reacties

  Amsterdam wil in de communicatie meer rekening houden met mensen die zich man noch vrouw voelen. De afdeling diversiteit van de gemeente raadt ambtenaren aan er rekening mee te houden dat sommige mensen zich niet herkennen in de aanspreekvorm 'man' of 'vrouw' en heeft een gids met 'regenboogtaaltips' opgesteld.

 • Van alle beroepsgroepen kregen de ambtenaren vorig jaar de meeste loonsverhoging. De loonstijging is overigens voor vrijwel iedereen het hoogste in de afgelopen 6 jaar. Ambtenaren kregen het meeste omdat ze nog een inhaalslag maken na jarenlang een nullijn te hebben gehad.

  Ambtenaren kregen meeste salarisverhoging

  Vrijwel alle werknemers in Nederland kregen te maken met de hoogste loonstijging in 6 jaar. In 2016 lagen de cao-lonen 1,8 procent hoger dan het jaar daarvoor. Ambtenaren kregen er het meeste bij van allemaal. Al heeft dat volgens het CBS met name te maken met een inhaalslag na de magere jaren van de nullijn.

 • De vakbond CNV en werkgevers in de metaal-, en bouwbranche vinden dat de pensioenleeftijd te snel stijgt. Ook ambtenaren liggen in de risicozone. De vrees is dat velen hun pensioen in de toekomst niet zullen halen.

  ‘Pensioenleeftijd stijgt te snel’

  De leeftijd dat werknemers pas met pensioen mogen wordt te snel verhoogd, vindt de vakbond CNV. De bond is bang dat veel werknemers de pensioendatum niet halen. Eerder vroegen werkgevers in de bouw- en metaalbranche al om hulp aan politiek Den Haag. De CNV vindt dat alle werknemers het risico van uitval lopen, niet alleen die met fysiek zware beroepen. Ambtenaren zitten bijvoorbeeld ook duidelijk in de risicogroep. 

   

 • Tineke Schokker (CDA) blijft burgemeester van Vlieland. Ze was al geruime tijd waarnemend burgemeester. De gemeenteraad besloot maandagavond haar de komende zes jaar op haar plaats te laten zitten.

  Waarnemer Schokker wordt burgemeester

  3 reacties

  Tineke Schokker (CDA) blijft burgemeester van Vlieland. Ze was al geruime tijd waarnemend burgemeester. De gemeenteraad besloot maandagavond haar de komende zes jaar op haar plaats te laten zitten.

 • Teun Meulepas won begin dit jaar de verkiezing Jonge Ambtenaar van het Jaar

  Advies jonge ambtenaar: 'Comformeer je niet'

  'Er gaan wel heel veel deuren voor me open die eerder voor mij gesloten bleven. Maar ik blijf er redelijk cool onder’, grijnst Teun. De huidige Jonge Ambtenaar van het Jaar is Teun Meulepas (31), provincieambtenaar bij Noord-Brabant. Zijn titel verdiende hij begin dit jaar onder meer door zijn sterke persoonlijkheid, aldus de jury, en omdat hij lef heeft en risico durft te nemen. Een half jaar na de uitreiking is die instelling duidelijk niet veranderd. ‘Conformeer je niet aan een mentaliteit van negen tot vijf of een kantoorcultuur’, adviseert hij. ‘Ga gewoon je eigen gang, zeg desnoods dat je collega’s zich er niet mee moeten bemoeien’, lacht hij zelfbewust. ‘Verzeker ze dat het goed komt, maar dan op jouw manier’. 

 • Onterecht hoge werkdruk en een te duur cadeau voor de werkgevers. Driekwart van de hoger opgeleiden verricht regelmatig onbetaald overwerk. Waaronder veel ambtenaren. De FNV pleit voor meer mensen aannemen om het werk te doen.

  Zorgen over onbetaald overwerk ambtenaren

  Zo’n driekwart van de hoger opgeleide werknemers werkt regelmatig onbetaald over, onder hen veel ambtenaren. Volgens eerder onderzoek van Binnenlands Bestuur werken ambtenaren vaak over, meer dan andere beroepsgroepen. De uren onbetaald overwerk van alle 7 miljoen werknemers in Nederland vertegenwoordigt een waarde van zo’n 20 miljard euro. Vakbond FNV vindt dat werkgevers hiermee wel een heel duur cadeau in hun schoot geworpen krijgen. ‘Hoogste tijd om twee vliegen in één klap te slaan en meer mensen aan te nemen in echte banen’, aldus de vakbond.

 • De invoering van een nieuw PGB-systeem is voorlopig uitgesteld. VNG en gemeenten gingen uit van 1 januari 2018 als peildatum. Deze wordt niet gehaald. Ook volgend jaar veranderd er dus niet voor betalingen, die nu nog via het systeem van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) gaan.

  Invoering PGB-systeem uitgesteld

  De invoering van een nieuw PGB-systeem is voorlopig uitgesteld. VNG en gemeenten gingen uit van 1 januari 2018 als peildatum. Deze wordt niet gehaald. Ook volgend jaar verandert er dus niets voor betalingen, die nu nog via het systeem van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) verlopen.

 • De Nederlandse economie loopt miljarden mis door te weinig gebruik te maken van ouder arbeidspotentieel. Daar vallen de ambtenaren ook onder, die beroepsgroep is het oudst van alle bedrijfstakken.

  Miljarden aan 'rijper' arbeidspotentieel ongebruikt

  De Nederlandse economie loopt 48 miljard euro mis doordat het werkpotentieel van werknemers van 55 jaar en ouder onvoldoende wordt benut. Nederland scoort 22e op het vlak van ouderenparticipatie onder de 34 landen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

 • De Nederlandse overheid is als werkgever in 2015 het hardste gekrompen van alle OESO-landen. Dat blijkt uit een rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Qua salaris hebben Nederlandse ambtenaren het relatief goed ten opzichte van ambtenaren uit buurlanden.

  ‘Nederlandse overheid krimpt het snelste van Europa’

  De Nederlandse overheid is als werkgever in 2015 het hardste gekrompen van alle OESO-landen. Dat blijkt uit een rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Qua salaris hebben Nederlandse ambtenaren het relatief goed ten opzichte van ambtenaren uit buurlanden.

 • Ambtenaren zijn het vaakst en langst ziek van alle werknemers. Werkdruk en stress zijn de grootste oorzaken. Op vakantie moet je je dus opladen en geen werk(stress) meenemen. Charlotte van 't Wout geeft tips hoe dat te doen.

  'Ga even tijdelijk uit die werk-groepsapp’

  Half werkend Nederland staat in de startblokken voor de zomervakantie, maar veel werknemers kunnen hun werk vervolgens niet loslaten. En dat is slecht voor de gezondheid. Onlangs werd nog duidelijk dat het ziekteverzuim onder ambtenaren het hoogste is. Belangrijkste oorzaak: werkstress. Naast andere maatregelen is uitrusten op vakantie van levensbelang. Charlotte van ’t Wout, expert op het gebied van productiviteit en werkstress, vindt dat je in elk geval twee weken niets over je werk moet horen: ‘Ga echt even tijdelijk uit de werk-groepsapp’.