of 59080 LinkedIn

Nieuws

 • Roken in de rookruimte of rondom het gemeentehuis is in de meeste plaatsen nog mogelijk. Dat zou wel eens heel snel kunnen veranderen. In zowel Amsterdam als Rotterdam is in eigen ‘rooknota’s’ geregeld dat gemeentehuizen volledig rookvrij zijn.

  Gemeenten schroeven strijd tegen sigaret op

  Roken in de rookruimte of rondom het gemeentehuis is in de meeste plaatsen nog mogelijk. Dat zou wel eens heel snel kunnen veranderen. In zowel Amsterdam als Rotterdam is in eigen ‘rooknota’s’ geregeld dat gemeentehuizen volledig rookvrij zijn.

 • De voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens Aleid Wolfsen roept gemeenten op om zo snel mogelijk een privacyfunctionaris aan te stellen. Dat meldt het vakblad Zorgvisie. De oud-burgemeester van Utrecht vindt daarnaast dat de wetgever gemeenten niet voorziet van een goed wettelijk kader voor de uitvoering van de Wmo en de Jeugdwet.

  Wolfsen: zo snel mogelijk een privacyfunctionaris

  De voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens Aleid Wolfsen roept gemeenten op om zo snel mogelijk een privacyfunctionaris aan te stellen. Dat meldt het vakblad ZorgvisieDe oud-burgemeester van Utrecht vindt daarnaast dat de wetgever gemeenten niet voorziet van een goed wettelijk kader voor de uitvoering van de Wmo en de Jeugdwet.

 • Het plan om verlof van gemeenteambtenaren te harmoniseren heeft het niet gered in de inzetbrief van werkgevers. Dit onderwerp en bewust belonen worden vooralsnog niet besproken bij de cao-onderhandelingen.

  Geen volledige harmonisatie lokaal verlof

  De VNG heeft het gelijktrekken van alle lokale verlofregelingen laten vallen bij de onderhandelingen voor een nieuwe gemeente-cao. Na een stemming onder de gemeentelijke werkgevers bleek niet iedereen voor een harmonisering te zijn. Bovenwettelijk verlof verschilt momenteel per gemeente en per werknemer. Het idee was dat gelijkstellen de arbeidsmobiliteit stimuleert en de samenwerking tussen gemeenten vergemakkelijkt. Maar verschillende gemeenten vinden een lokaal onderscheid in vrije dagen toch te belangrijk om af te schaffen.

 • De gemeentelijke werkgevers laten de onderwerpen bewust belonen en harmoniseren van lokaal verlof vallen bij de cao-onderhandelingen. Er was geen unanieme overeenstemming over. Door co-creatie krijgt iedereen mogelijk alsnog zijn zin.

  Verdeeldheid gemeenten over individuele beloning

  De VNG gaat bij de cao-onderhandelingen niet inzetten op ‘bewust belonen’. Het nieuwe systeem, waarbij de salariëring afhangt van bijvoorbeeld prestatie, kreeg de handen niet unaniem op elkaar bij de raadpleging onder de gemeentelijke werkgevers. Tegenstanders hebben niets tegen het systeem op zich, maar vinden het teveel ingrijpen in de lokale autonomie. Toch is een meerderheid wél voor de invoering van een dergelijk flexibele beloning. De VNG zegt toe deze gemeenten te faciliteren door middel van een pilot.

 • De cao-onderhandelingen voor de gemeente zijn begonnen. De vakbonden eisen 2,5 procent salarisverhoging voor ambtenaren.

  Bonden willen +2,5 procent voor gemeenteambtenaar

  De vakbonden FNV, CNV en CMHF zetten in op een loonsverhoging van 2,5 procent voor gemeenteambtenaren. De VNG heeft echter al eerder laten weten weinig tot geen loonruimte te zien. De onderhandelingen voor een nieuwe gemeente-cao komen eraan, bonden en werkgevers hebben hun inzetbrieven inmiddels uitgewisseld.

 • Met het indienen van de laatste fase van het wetsvoorstel normering topinkomens wil minister Plasterk ook alle semipublieke topsalarissen een halt toeroepen. Geen enkel salaris dat van belastinggeld of premies mag dan nog hoger zijn dan een ministerssalaris.

  Nu ook salarislimiet voor semipublieke organisatie

  Met de laatste uitbreiding van de Wet normering topinkomens (WNT) moeten nu alle veelverdieners van semipublieke organisaties eraan geloven. Minister Plasterk wil met zijn wetsvoorstel WNT3 ervoor zorgen dat niemand met een salaris, dat uit belastinggeld of zorgpremies bestaat, meer dan een minister verdient. Voor 2017 is dat 181 duizend euro per jaar. Een eenvoudiger versie van de WNT is al een aantal jaren geleden ingevoerd, maar er zijn nog steeds honderden topambtenaren en hoge semi-ambtenaren die meer dan het ministerssalaris.

 • De SP gooit de voorlichters in de verkiezingsstrijd. De partij wil dat de helft van het aantal ambtenaren dat zich bezighoudt met communicatie en voorlichters bij de rijksoverheid verdwijnt. Het gaat om 300 fulltime-banen. Het geld dat daarmee zou worden bespaard, naar schatting 10 miljoen euro aldus de SP, moet ten goede komen aan de journalistiek, vooral de regionale.

  SP: helft van voorlichters bij ministeries moet weg

  13 reacties

  De SP gooit de voorlichters in de verkiezingsstrijd. De partij wil dat de helft van het aantal ambtenaren dat zich bezighoudt met communicatie en voorlichters bij de rijksoverheid verdwijnt. Het gaat om 300 fulltime-banen. Het geld dat daarmee zou worden bespaard, naar schatting 10 miljoen euro aldus de SP, moet ten goede komen aan de journalistiek, vooral de regionale.

 • Twee medewerkers van het bureau toezicht van de gemeente Arnhem zijn donderdagochtend met een luchtbuks beschoten. Een medewerker raakte gewond, de ander bleef ongedeerd. De politie heeft nog geen idee wie er heeft geschoten en of het om een gerichte actie ging.

  Ambtenaren beschoten in Arnhem

  2 reacties

  Twee medewerkers van het bureau toezicht van de gemeente Arnhem zijn donderdagochtend met een luchtbuks beschoten. Een medewerker raakte gewond, hij liep een hevig bloedende hoofdwond op. Zijn collega kwam met de schrik vrij. De politie heeft nog geen idee wie er heeft geschoten en of het om een gerichte actie ging.

 • Een woordvoerster van het ministerie bevestigt het cijfer donderdag na berichtgeving door het AD. Ze noemt het zorgelijk. Veel medewerkers klagen over de hoge werkdruk. Die zou te maken hebben met de politiek onrust rond het ministerie.

  Bijna kwart ambtenaren wil weg bij Justitie

  6 reacties

  Bijna een kwart van de medewerkers van het ministerie van Veiligheid en Justitie is zo ontevreden dat ze op korte termijn weg zouden willen. Dat blijkt uit een intern tevredenheidsonderzoek onder 1300 ambtenaren van het ministerie.

 • Hij komt niet uit Nederland, maar ook onze burgemeesters kunnen van burgemeester Bart Somers leren. Hij kreeg in Londen de prestigieuze titel: '2016 World Mayor Prize'.

  Beste burgemeester ter wereld: 'immigrant bestaat niet'

  Nederland heeft de verkiezing Beste Lokale Bestuurder van Binnenlands Bestuur. Maar op mondiaal niveau is er de prestigieuze ‘World Mayor Prize’. Dit jaar helaas geen Nederlandse winnaar, maar wel een vlakbij. Burgemeester Bart Somers van het Belgische Mechelen mag zich een jaar lang beste burgemeester van de wereld noemen. Overigens deed Nederland het lang niet slecht. Op een mooie nummer 6 eindigde burgemeester Mirjam van ’t Veld van de gemeente Amstelveen.

 • Veel burgemeesters verdienen naast hun gewone baan een aardig bedrag bij met bijbanen. Burgemeester Rombouts van Den Bosch verdient het meeste, zo blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. 85 duizend euro naast zijn burgemeesterssalaris.

  Bossche burgemeester verdient 85 duizend bij

  11 reacties

  Burgemeester Ton Rombouts van Den Bosch heeft de hoogte bijverdiensten van alle Nederlandse burgemeesters. Met zijn nevenfuncties verdient de CDA'er afgerond 85.000 euro per jaar. Dat is volgens een overzicht dat RTL Nieuws na eigen onderzoek heeft opgesteld goed voor de eerste plaats. Rombouts, die in het najaar zijn ambt neerlegt na een burgemeesterschap van 21 jaar, is onder meer lid van de Eerste Kamer en van E-laadNL, het kennis- en innovatiecentrum op het gebied van laadinfrastructuur. Hij vindt dat zijn bijbanen een goede combinatie vormen met het burgemeesterschap van de Brabantse hoofdstad.