of 59100 LinkedIn

Nieuws

 • Het gaat dan vaak om schendingen van voorschriften of regels. Overigens blijkt in slechts 15 procent van de ruim 500 adviesverzoeken het daadwerkelijk om een klokkenluiderszaak te gaan. Het moet dan een werkgerelateerde misstand betreffen met een maatschappelijk belang, zoals bijvoorbeeld een overtreding van de wet of situaties die gevaar op kunnen op leveren voor personen, de volksgezondheid of het milieu.

  Veel nieuwe klokkenluiders

  Ruim vijfhonderd werknemers hebben zich het eerste half jaar met een klacht gemeld bij het recent opgerichte Huis voor Klokkenluiders. Dat is ongeveer het dubbele van wat de belangenorganisatie had verwacht, zo meldt het jaarverslag. Traditiegetrouw melden zich ook heel wat ambtenaren met integriteitskwesties. Ongeveer de helft van de klokkenluiderszaken speelt zich af in de (semi-)publieke sector. 

 • Langzaam maar zeker gaan ambtenaren weer aan de studie. Er zijn drie verschillende 'overheidsstudenten'. Jonge ambtenaren die het vak versneld willen leren, de vijftigers die zichzelf opnieuw moeten uitvinden en de topambtenaren die door de Wet Normering Topinkomens niet meer in salaris omhoog kunnen en dit compenseren met een opleiding.

  Ambtenaren vinden zichzelf opnieuw uit met studie

  Ambtenaren gaan weer voorzichtig aan de studie. Opleidingsinstituten zien de laatste tijd meer mensen uit de publieke sector binnenkomen. De cursisten zijn grofweg in drie categorieën in te delen. De jonge ambtenaar die aan zijn competenties wil werken, de vijftiger die zich opnieuw wil uitvinden en de topmanager in het hoogste segment. Deze laatste groep ‘studenten’ heeft echter een bijzondere motivatie. Door de Wet Normering Topinkomens (WNT) kunnen ze in salaris niet meer omhoog. Ter compensatie bedingen ze opleidingen.

 • PvdA-wethouder Bert van Drunen van de Brabantse gemeente Best legt zijn functie per direct neer omdat hij een liefdesrelatie heeft gekregen met een collega, D66-wethouder Peet van de Loo. De gemeente Best heeft dat donderdag bekendgemaakt met een persverklaring. Ook de gemeenteraad is geïnformeerd.

  Wethouder stopt wegens relatie met wethouder

  4 reacties

  PvdA-wethouder Bert van Drunen van de Brabantse gemeente Best legt zijn functie per direct neer omdat hij een liefdesrelatie heeft gekregen met een collega, D66-wethouder Peet van de Loo. De gemeente Best heeft dat donderdag bekendgemaakt met een persverklaring. Ook de gemeenteraad is geïnformeerd.

 • De slechte onderlinge verhoudingen in het gemeentehuis van Wassenaar zijn vooral een gevolg van het over elkaar praten in plaats van met elkaar. Een eenvoudige oplossing om de relaties te verbeteren, is er volgens waarnemend burgemeester Charlie Aptroot niet.

  Aptroot schrikt van cultuur in gemeentehuis Wassenaar

  De slechte onderlinge verhoudingen in het gemeentehuis van Wassenaar zijn vooral een gevolg van het over elkaar praten in plaats van met elkaar. Een eenvoudige oplossing om de relaties te verbeteren, is er volgens waarnemend burgemeester Charlie Aptroot niet. ‘Ik wil een nieuwe start maken.’

 • De gemiddelde leeftijd van een ambtenaar die met pensioen gaat, is een jaar eerder dan de rest van de beroepsbevolking.

  Ambtenaren zijn de jongste pensionado’s

  De pensioenleeftijd wordt steeds verder opgeschroefd, maar ambtenaren zijn van alle beroepsgroepen nog het jongst als ze stoppen met werken. De gemiddelde pensioenleeftijd van de hele arbeidsmarkt was vorig jaar 64 jaar en 5 maanden. Werknemers in het openbaar bestuur, overheidsdiensten, onderwijs en zorg gingen een klein jaar eerder met pensioen, namelijk met 63 jaar en 7 maanden. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

 • Oud-ambtenaar Pieter H. heeft mogelijk voor 4,5 ton verduisterd bij de gemeente Helmond. Bronnen bevestigen woensdag naar aanleiding van een bericht van 1Limburg dat dat bedrag staat genoemd in de voorlopige beschuldigingen tegen de man uit Echt.

  Helmondse ambtenaar verduisterde mogelijk tonnen

  Reageer

  Oud-ambtenaar Pieter H. heeft mogelijk voor 4,5 ton verduisterd bij de gemeente Helmond. Bronnen bevestigen woensdag naar aanleiding van een bericht van 1Limburg dat dat bedrag staat genoemd in de voorlopige beschuldigingen tegen de man uit Echt. In eerste schattingen van de gemeente en het OM werd nog gesproken over een schade van 'zeker 20.000 euro, maar waarschijnlijk meer'.

 • De Helmondse oud-ambtenaar Pieter H. en gemeentesecretaris Diana N. van de Limburgse gemeente Leudal zitten voorlopig nog vast wegens vermoedens van fraude. De rechter-commissaris in Den Bosch verlengde het voorarrest van het echtpaar vrijdag met twee weken.

  Ex-ambtenaar en gemeentesecretaris langer vast

  Reageer

  De Helmondse oud-ambtenaar Pieter H. en gemeentesecretaris Diana N. van de Limburgse gemeente Leudal zitten voorlopig nog vast wegens vermoedens van fraude. De rechter-commissaris in Den Bosch verlengde het voorarrest van het echtpaar vrijdag met twee weken.

 • Raadsleden besteden gemiddeld zestien uur per week aan het raadswerk en krijgen daarvoor een vergoeding van gemiddeld 14,35 euro per uur. De tijd en de vergoeding zijn iets omhooggegaan in vergelijking met het laatste onderzoek in 2014. Toen kreeg een raadslid gemiddeld 14,20 euro en was hij of zij iets minder dan zestien uur kwijt aan het werk.

  Meerderheid raadsleden vindt vergoeding te laag

  17 reacties

  De helft van de raadsleden vindt dat ze te weinig vergoeding krijgen voor hun werkzaamheden. Dat blijkt uit het vijfde Nationale Raadsledenonderzoek van bestuurskundig adviesbureau Daadkracht.

 • Niet alleen is er stoelendans op gang gekomen in de Tweede Kamer, ook in veel raads- en statenzalen moeten leeggekomen zetels worden ‘opgevuld’. Voor zover nu bekend verruilen één burgemeester, vijf wethouders, veertien raadsleden en zes leden van Provinciale Staten hun gemeente of provincie voor een carrière in Den Haag.

  Stoelendans ook in gemeente- en provinciehuizen

  Niet alleen is er een stoelendans op gang gekomen in de Tweede Kamer, ook in veel raads- en Statenzalen moeten de komende tijd leeggekomen zetels worden ‘opgevuld’. Diverse lokale en provinciale volksvertegenwoordigers, maar ook wethouders en een burgemeester laten de decentrale politiek voor wat het is en gaan verder als volksvertegenwoordiger vanuit het Binnenhof.