of 59054 LinkedIn

Nieuws

 • Genomineerde voor de Jonge Ambtenaar van het Jaar-verkiezing Karen van Ruiten reist stad en land af voor inspiratie. Als projectleider Innovatie op het gebied van zorg ziet zij graag nieuwe ideeen die in de praktijk zijn ontstaam

  'Innoveren gebeurt buiten Haagse vierkante kilometer'

  Waarom is het zo gemakkelijk om online een hotel te regelen, kleding te kopen en reizen te boeken. Terwijl wanneer het om iets belangrijks gaat als zorg, de ontwikkelingen achter lopen? Dat vindt jonge ambtenaar Karen van Ruiten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ook. In haar functie als projectleider Innovatie kan ze er ook daadwerkelijk wat aan doen. Daarvoor bezoekt ze bij voorkeur de mensen waar het over gaat. ‘Innoveren gebeurt buiten de Haagse vierkante kilometer’, benadrukt ze, ‘dus daar moet ik ook zijn.’

 • De Raad van State gaat niet akkoord met de aanpassing van het wetsvoorstel normering topinkomens. Er schort nog te veel aan volgens het hoogste adviesorgaan van de regering.

  Raad adviseert negatief over wetsvoorstel topinkomens

  De Raad van State brengt een negatief advies uit over de aanpassing van de Wet normering topfunctionarissen. Volgens de RvS is er nog te weinig ervaring met de huidige wet die de topsalarissen van (semi-)ambtenaren in toom moet houden. Ook is er volgens het adviesorgaan veel ruimte voor willekeur bij het huidige voorstel. Onlangs werd duidelijk dat 1 op de 7 topambtenaren nog steeds te veel verdient.

 • Eveline Zeeman is een van de finalisten van de verkiezing Jonge Ambtenaar van het Jaar. Zij zoekt haar inspiratie buiten de muren van het gemeentehuis, bij de mensen zelf. Ze probeert dan ook uit te dragen dat ambtenaren en bewoners hetzelfde zijn.

  'Ambtenaren zijn hetzelfde als bewoners'

  Het is een niet alledaagse overstap binnen het gemeentehuis. Toch waagde Eveline Zeeman (32) de sprong, ze verhuisde van het stedelijk naar het sociaal domein bij de gemeente Zaanstad. Om zich meteen in een van de pittigste opdrachten onder te dompelen. Als Programmamanager Vluchtelingen combineert ze haar uiteenlopende werkervaringen en heeft ze ook nog wat aan haar verschillende studies. Haar insteek hierbij is dat ambtenaren en bewoners helemaal niet veel van elkaar verschillen.

 • Afdelingen HR (Human Resources, zeg maar Personeelszaken) moeten verzakelijken, zich proactiever opstellen en flexibeler opereren. Dat is één van de conclusies uit de ‘Routekaart HR Gemeenten 2020 van het COAP (het kennis- en dienstencentrum op het gebied van arbeidszaken in het publieke domein) naar de richting waarin de functie van HR zich bij gemeenten tot het jaar 2020 zal ontwikkelen.

  Navigatie voor personeelszaken

  Afdelingen HR (Human Resources, zeg maar Personeelszaken) moeten verzakelijken, zich proactiever opstellen en flexibeler opereren. Dat is één van de conclusies uit de ‘Routekaart HR Gemeenten 2020 van het COAP (het kennis- en dienstencentrum op het gebied van arbeidszaken in het publieke domein) naar de richting waarin de functie van HR zich bij gemeenten tot het jaar 2020 zal ontwikkelen.

 • Het blijkt dat er toch geen pensioenkorting plaatsvindt bij ambtenaren die gebruik maken van het Generatiepact en vroegpensioen in combinatie. Tientallen gemeenteambtenaren van Den Haag waren hier bang voor.

  Generatiepact-regeling toch geen effect op pensioen

  Goed nieuws voor ambtenaren die meedoen aan het Generatiepact en ook vroegpensioen hebben. Volgens minister Asscher heeft deze combinatie geen gevolg voor de pensioenopbouw. Onlangs ontstond er onrust onder tientallen ambtenaren van de gemeente Den Haag. Zij kregen te horen dat ze op hun pensioen zouden worden gekort omdat de regels verkeerd geïnterpreteerd zouden zijn. De angst speelde dat dit voor veel meer ambtenaren in Nederland zou gelden. Met de brief van de minister is de onzekerheid nu weggenomen.

 • Hans Hindriks (29) is een van de finalisten van de Jonge Ambtenaar van het Jaar-verkiezing

  ‘Communiceer ook via whatsapp, vlogs en facebook’

  Referaten, essays of dissertaties zijn wat Hans Hindriks betreft niet de manier om als overheid nieuwe inzichten te krijgen. ‘De vraagstukken die in het sociaal domein spelen zijn nu eenmaal niet vanuit een ivoren toren op te lossen’, aldus de jonge ambtenaar van het Ministerie van OCW. ‘Je zult toch echt moeten luisteren naar de betrokkenen en van hen mogelijke op lossingen te horen.’ Het is een aanpak die de afgestudeerde historicus nog wel eens op weerstand doet stuiten.

 • Volgens het onderzoek vinden gemeenten het lastig om de onvrede in beeld te krijgen. Ook is het moeilijk de kans op escalatie in te schatten. Onderzoeker Hans Bellaart adviseert gemeenten zich te focussen op het signaleren van onrust en daarvoor gebruik te maken van bestaande netwerken in de wijken.

  Gemeenten hebben moeite met boosheid inwoners

  20 reacties

  Gemeenten vinden het moeilijk om te gaan met de toenemende boosheid van inwoners van hun stad. Dit blijkt uit een onderzoek van Kennisplatform Integratie & Samenleving onder tien grote en middelgrote gemeenten.

 • Trainees kunnen de hiaten in de kennis vullen die gemeenten vaak ontberen. Het is een van de oorzaken van de enorme toename van het aantal traineeships bij gemeenten. Andersom staan ook jonge HBO- en WO-ers te springen om een traineeship bij de overheid.

  Gemeente hunkert naar trainees om essentiële kennis

  Het gaat goed met het aantal traineeships bij gemeenten. De plekken voor jong talent verdubbelden in 2016 in vergelijking met het jaar ervoor.  De oorzaak: gemeentelijke organisaties zitten weer wat ruimer in de centen. Maar een veel belangrijker oorzaak; ze hebben het jonge bloed en de frisse blik broodnodig.

 • Teun Meulepas (midden) wordt tijdens zijn fietstocht door Afrika geïnterviewd door lokale media in Togo.

  Brabantse ambtenaar inspireert VN Veiligheidsraad

  Teun Meulepas (31) is projectleider Energie bij de provincie Noord-Brabant maar doet zijn inspiratie ook buiten het provinciehuis op. Voor de ‘Global Goals’ van de VN ging hij zelfs per fiets naar Kaapstad om onderweg aan jongeren te ontmoeten en uit te zoeken wat zij nodig hebben. ‘Ik zocht naar persoonlijke verhalen, niet naar data voor de statistieken’, vertelt de afgestudeerde socioloog. 'En die ervaringen probeer ik weer in te zetten bij mijn werk voor de provincie.

 • De leider van de Haarlemse VVD-fractie, Bob de Jong, heeft de overstap gemaakt naar de PVV. Hij heeft zijn fractievoorzitterschap vrijdagavond neergelegd, zo blijkt uit een verklaring die hij zaterdag heeft uitgegeven.

  VVD-fractieleider Haarlem stapt over naar PVV

  9 reacties

  De leider van de Haarlemse VVD-fractie, Bob de Jong, heeft de overstap gemaakt naar de PVV. Hij heeft zijn fractievoorzitterschap vrijdagavond neergelegd, zo blijkt uit een verklaring die hij zaterdag heeft uitgegeven.

 • Defensie en de politie hebben vijf ambtenaren ontslagen die betrokken waren bij het omkoopschandaal rond auto-importeurs Pon en Peugeot. Onder de ambtenaren is een voormalig wagenparkbeheerder van Defensie, die volgens justitie voor tienduizenden euro's aan giften ontving.

  Omkoopschandaal kost vijf ambtenaren baan

  3 reacties

  Defensie en de politie hebben vijf ambtenaren ontslagen die betrokken waren bij het omkoopschandaal rond auto-importeurs Pon en Peugeot. Dat hebben de organisaties bevestigd na vragen van het ANP. Onder de ambtenaren is een voormalig wagenparkbeheerder van Defensie, die volgens justitie voor tienduizenden euro's aan giften ontving.