of 59232 LinkedIn

Inzetten op werkneembaarheid trend in overheidscao’s

De lifetimecareer bij één werkgever behoort in deze tijd meer en meer tot het verleden. Baanzekerheid verdwijnt en werkzekerheid wint terrein. Zorgen dat medewerkers werkneembaar zijn op de arbeidsmarkt van vandaag is daarom een taak waar veel werkgevers zich mee bezig houden.

De werkneembaarheid van medewerkers vergroten gebeurt niet alleen in individuele situaties. Ook in cao’s komt het investeren in werkneembaarheid van medewerkers steeds vaker terug. Lag de nadruk in de meeste cao’s voorheen op financiële componenten, inmiddels is de verschuiving naar werkzekerheid een trend geworden. Geen verhoging en verlenging van WW-trajecten, maar het geld inzetten om medewerkers verder te helpen. Persoonsgebonden opleidingsbudgetten, het bieden van stage- en expertiseplaatsen, detacheringen en het in dienst treden bij externe mobiliteitsdienstverleners zijn verschijnselen die in steeds meer cao’s terug te vinden zijn. Na de gemeentelijke en Rijks-cao ligt er nu ook een principeakkoord bij de Waterschappen, waarin wordt ingezet op het vergroten van werkneembaarheid.

 

POSG is al jaren partner bij vele (semi-)publieke instanties om medewerkers te begeleiden van werk naar werk. Dat doen we met een duurzaam mobiliteitstraject: het Mobiliteitsdienstverband. Dit is een overkoepelend programma waarin we door middel van coaching, training en reflectie, samen zoeken naar nieuwe, concrete perspectieven op de arbeidsmarkt. POSG is daarbij formeel werkgever. Dit zorgt ervoor dat organisaties gevrijwaard zijn van WW-risico en ziekte- en re-integratiekosten. Medewerkers behouden hun huidige arbeidsvoorwaarden, inclusief waarborgen zoals hun ABP-pensioenopbouw.

 

Het Mobiliteitsdienstverband wordt daarom steeds vaker ingezet om invulling te geven aan de afspraken die werkgevers en werknemers in cao’s maken. Wilt u meer weten over de mogelijkheden van het Mobiliteitsdienstverband? Ik vertel u graag meer! U kunt mij bereiken via aviskil@posg.nl. Of kijk op www.posg.nl.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reageer op dit artikel

Door Logica op
Leuk dat het in cao's staat, maar het zou beter zijn als er naar gehandeld werd. ILB? Doen wij niet aan (aldus de werkgever). Actief loopbaanbeleid? Wat is dat... Opleidingsbudget? 40% daarvan gebruiken om een reorganisatie te betalen en tegen de medewerkers zeggen dat er geen geld is voor opleidingen... Werkneembaarheid? Dat is iets voor de werkneer, niet van de werkgever...
Papier is geduldig!