of 59250 LinkedIn

Integriteit en clickbait

Zo maar een artikel, gebracht door een regionaal medium: ‘Integriteit van bestuurders nergens zo’n issue als in Noord-Holland’. Het voelt als clickbait, maar gezien het onderwerp kan ik het niet laten toch te klikken. Het artikel verwijst naar een onderzoek door de NRC. In dit interessante onderzoek, gestoeld op een serie Wob-verzoeken, concludeerden Merijn Rengers en Jorg Leijten dat provincies de laatste jaren meer onderzoeken naar integriteitschendingen laten uitvoeren.

De serie artikelen die voortvloeide uit dit onderzoek was leesbaar en interessant. Sommige zaken kwamen me bekend voor en andere waren nieuw voor me. Soms is een zaak groots en meeslepend, zoals wanneer een interim-manager mensen laat inhuren via een eigen onderneming en zichzelf daardoor stevig verrijkt. Soms is een zaak kleiner – maar daardoor niet minder relevant.

 

Het regionale medium schreef: de provincie Noord-Holland liet de afgelopen vier jaar de meeste onderzoeken naar integriteitschendingen uitvoeren, namelijk 21 keer. Flevoland liet in die periode geen onderzoeken uitvoeren. Maar het regionale medium hield het kort en kwam snel met een conclusie. De provincie met de meeste onderzoeken was ‘koploper’ en de provincie met de minste onderzoeker zou de provincie zijn waar ‘de integriteit van bestuurders en ambtenaren het minst in het geding lijkt’.

 

Wat mij, als niet-neutrale lezer, juist opviel aan de berichtgeving van de NRC was de laatste paragraaf van het primaire artikel waarin Leo Huberts, hoogleraar bestuurskunde van de Vrije Universiteit, de ‘integriteitparadox’ bespreekt: meer aandacht leidt tot meer onderzoeken, waardoor integriteitonderzoek een zichzelf versterkend effect kan hebben. Provincies hebben de laatste jaren meer aandacht voor integriteit. Zo is er vaak een integriteitcoördinator aangesteld en wordt er veel gedaan aan bewustwording. Bewustwording kan invloed hebben op meldingsbereidheid. Naast meldingsbereidheid speelt ook mee dat sommige integriteitschendingen sneller herkend worden als het onderwerp regelmatig wordt besproken binnen een organisatie.

 

Je zou zeggen dat ik gezien mijn achtergrond nog even kan doormijmeren over integriteit. Ditmaal is dat niet nodig, want er ligt al een uitstekend blog over het bovenstaande voor je klaar dat is geschreven door Hans Groot, adviseur Steunpunt Integriteitsonderzoek Politieke Ambtsdragers en Marjolein van Dijk, adviseur integriteit bij het CAOP.

 

Het is spijtig dat het artikel van het regionale medium zo veel van het originele onderzoek weglaat dat het overgebleven beeld onnodig gekleurd is. Juist bij een artikel over integriteit is nuance belangrijk. Meer aandacht voor een onderwerp als integriteit leidt logischerwijs tot meer meldingen en zaken die onderzoek behoeven. Die redenatie voortzettende kan mínder aandacht voor integriteit betekenen dat er minder onderzoekswaardige zaken gemeld of geconstateerd worden. Wat niét mogelijk is, is concluderen dat een organisatie zonder onderzoeken ‘integerder’ is dan een organisatie met onderzoeken – of andersom. Ik vertrouw op de professionaliteit van een ieder in dit vak en ga er dus vanuit dat er gestreefd wordt naar maximale bewustwording en naar zo min mogelijk misstanden. Het sluiten van de ogen betekent niet dat er niets gebeurt. Laten we dus de ogen open houden en, áls we iets zien, professioneel omgaan met het noodzakelijke onderzoek en de opvolging daarvan.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

Stichting FUTUR

Postbus 10213

2501 HE Den Haag

www.futur.nl

info@futur.nl


Stichting Jonge Ambtenaren

Postbus 198
2501 CD Den Haag

www.jongeambtenarendag.nl

info@jongeambtenarendag.nl


Hartmans Netwerk

Zonder contact geen netwerk. Er zijn drie manieren om met ons (of met elkaar) in contact te komen. Het is een kwestie van persoonlijke voorkeur, de onderwerpen per optie zijn slechts indicatief. Contact

Afbeelding

Futur zoekt nieuwe bestuursleden!


FUTUR, hét Jonge Ambtenaren Netwerk, zoekt nieuwe bestuursleden! Ben jij een jonge ambtenaar met passie voor de veranderende overheid, kun je goed samenwerken en wil je jouw netwerk binnen de publieke sector graag verbreden? Dan zijn wij mogelijk op zoek naar jou!


Meer nieuws

Bloggers