of 59045 LinkedIn

Sturen op talenten en ambities brengt mobiliteit écht op gang

Reageer

Mobiliteit, vitaliteit, duurzaamheid: alles is erop gericht om medewerkers vooral lang, gezond en gelukkig te laten werken. Uit de Personeelsmonitor 2013 van het A&O-fonds blijkt echter dat de mobiliteit ondanks alle inspanningen en ontwikkelde instrumenten niet is toegenomen. Martine Peper, adviseur organisatieontwikkeling bij JS Consultancy, ziet meerdere factoren die hierin een rol spelen. Sturen op talenten en ambities draagt bij aan de oplossing.

“Door de invoering van integraal management verandert de rol van  HR-afdelingen. Dat maakt dat de professionals op deze afdelingen hun rol en opdracht in de organisatie opnieuw moeten bekijken. Naar onze mening moet HR vooral (lijn)managers ontzorgen en mede verantwoordelijkheid nemen voor het sturen van afdeling of team, óók in de formatiesamenstelling. Daarnaast is mobiliteit vaak gericht op het matchen van competenties in plaats van op het matchen van drijfveren en talenten met het werk. Juist dat laatste is essentieel om mensen in beweging te krijgen.”


Veilige basis

De gemeente Bergen in Noord-Holland laat zien hoe talenten van medewerkers meer tot uiting kunnen komen. Masja Zonneveld, P&O-adviseur: “We hebben bijvoorbeeld een interne klussenbank op intranet, Matchpoint. Hierop staan tijdelijke werkzaamheden binnen onze gemeente waar medewerkers zich voor kunnen inschrijven. Daarbij kunnen ze van tevoren in een gesprek aangeven waar hun ambities en talenten liggen. Ook kunnen medewerkers kiezen voor een detachering bij een andere gemeente. Zowel deze detachering als tijdelijk ander werk binnen de organisatie geeft mensen de kans om ervaringen op te doen vanuit een veilige basis; ambtenaren kiezen nu eenmaal graag voor zekerheid.”

 

Martine Peper: “Mobiliteit op gang brengen is één, maar vaak zie je ook dat mensen weer terugvallen in hun oude, vertrouwde gewoonten. Om medewerkers in beweging te krijgen en te houden, is meer aandacht voor de zogenaamde leercompetentie nodig: het is goed dat medewerkers leren op zichzelf te reflecteren, hun zelfinzicht te verhogen, hun eigen kennis en die van anderen makkelijk lerenontsluiten en meer leren samenwerken. Zo krijgen ze meer zicht op hun ambities, talenten en waarden, maar ook op hun angsten. Managers zijn in dit proces van grote waarde. Zij moeten de sturing op de inhoud van het werk meer loslaten en juist gesprekken voeren over randvoorwaarden en de talenten en waarden. Juist zij kunnen medewerkers het vertrouwen geven dat ze nodig hebben om te durven veranderen.”

 

Gewoon met je laptop bij een andere gemeente gaan werken”

Doen!

Trainee Martijn Scheepers werkt als adviseur strategie en HRM bij de gemeente Bergen in Limburg. Mede doordat deze gemeente zich actief richt op het in beweging brengen van de organisatie, krijgt hij de kans om te participeren in het project DOEN! “Hiermee dagen we alle medewerkers uit om met een frisse blik naar de organisatie te kijken. Iedereen die geïnteresseerd is, kan zich aanmelden en dat gebeurt ook steeds meer.

 

Om het project een kickstart te geven, hebben wij met de projectgroep een saaie overlegruimte binnen het gemeentehuis veranderd in een moderne en frisse omgeving. De ruimte is ingericht met zitzakken en maakt het ook mogelijk met kleine groepjes tegelijk in één ruimte te vergaderen. De dynamiek is zoals je begrijpt direct heel anders dan een paar mensen in een grote, steriele vergaderruimte. Wat we zoal doen? Binnenkort krijgt een aantal medewerkers bijvoorbeeld een tablet of laptop om letterlijk in beweging te komen – bijvoorbeeld eens ergens anders gaan zitten, zelfs bij een andere gemeente. Kennis doe je ook buiten de vier muren van de gemeente op en zeker niet alleen achter de computer.”

 

Martine Peper: “Deze gemeente heeft zich goed gerealiseerd dat voor het bevorderen van mobiliteit ook het samenbrengen van verschillende leeftijden en perspectieven belangrijk is. Door senior en junior professionals actief te laten samenwerken leren ze van elkaar en beseffen ze dat veranderen en loslaten van oude gewoonten geen angst hoeft op te roepen. Betrokkenheid en een breder perspectief is het gevolg: een betere basis kun je je als organisatie niet wensen.”

 

JS Consultancy ondersteunt overheden met opleidingen, loopbaancoaching en advies rond mobiliteit. Ook biedt ze programma’s Grijs Goud aan om uw oudere medewerkers in beweging te krijgen en Jong Talent-programma’s om kansen te bieden aan het perspectief van de jongere generatie binnen publieke organisaties. Zoals Einstein al zei: “Er is nog nooit iets opgelost door meer van hetzelfde te doen…” In april start de gedegen opleiding HR als Business Partner om uw HR-professionals te ondersteunen bij hun nieuwe rol. Mail voor meer informatie naar info@jsconsultancy.nl


 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

AfbeeldingContactgegevens

Martine Peper

Alpha Tower,

De Entree 19-21
1101 BH Amsterdam
Tel. 088 – 33 02 100

www.jsconsultancy.nl

Afbeelding    Afbeelding    Afbeelding

Meer nieuws

Agenda Carrière

Whitepapers Carrière

 Afbeelding

 

 

 

Digitale transformatie in het publieke domein

Echt anders werken: ontwikkelingen, resultaat en aanpak

Opleidingen Carrière

In een woord geweldig!

Dat is wat trainees zeggen over hun traineeship bij de overheid. Bekijk hier de video…

Afbeelding

Brochures