of 59045 LinkedIn

Expertisetafels Grijs Goud brengen beweging

Reageer

‘Maak het goud glanzend’

JS Consultancy heeft de afgelopen maanden met succes verschillende Expertisetafels Grijs Goud georganiseerd. In Deventer, Bergen (L), Giessenland en Almere kwamen medewerkers van verschillende gemeenten bij elkaar om van gedachten te wisselen en ideeën op te doen rond de vraag: hoe inspireer je senior medewerkers in je organisatie om in beweging te komen?

Senior medewerkers blijven tegenwoordig langer op hun plek. Bezuinigingen, de verhoging van de pensioenleeftijd, negatieve beeldvorming door de omgeving, een comfortabele en veilige werkplek en weinig uitdaging om zich breder te  ontwikkelen blijken hiervoor belangrijke oorzaken. Senior medewerkers denken zelf ook vaak dat beweging niet meer mogelijk is en zien geen andere perspectieven.

 

Nieuwe glans
Managers en HR-professionals vinden het vaak moeilijk om op constructieve wijze het gesprek aan te gaan met hun ‘grijze goud’. JS Consultancy geeft hiervoor handreikingen, zodat het goud kans krijgt om weer te gaan glanzen. Senioren beschikken over langdurige ervaring én blijken vaak kritisch naar zichzelf te kunnen kijken.  Ook hebben ze  vaker een groot reflectief vermogen.  Al deze positieve vaardigheden  kunnen zij leren inzetten om in beweging te komen. Bovendien blijken dergelijke vaardigheden essentieel voor het verkrijgen van regie over hun eigen inzetbaarheid.

 

De adviseurs geven ook het voorbeeld van job crafting: het verrijken van je eigen functie of het perspectief verschuiven, zodat er nieuwe impulsen ontstaan. Uitgangspunten hiervan zijn: wat kan ik goed, wat vind ik leuk, welke rol speelt mijn huidige takenpakket daarin en hoe is dit te matchen aan organisatiedoelen?  Door werknemers hier zicht op te geven, blijkt er veel meer mogelijk dan werkgevers én medewerker zelf denken. In een gesprek bespreken beiden vervolgens hoe de functie interessanter kan worden met inzet van eigen talenten.

 

 ‘Je moet met pensioen maar ik wil je niet kwijt’

 

Ervaringsverhalen
Tijdens de expertisetafels komen voorbeelden naar voren zoals de volgende: een manager vertelt hoe zijn gemeente de medewerkers enorm faciliteert met een mobiliteitscentrum waar ze terecht kunnen. Er komt echter niemand op af. Wat doet hij verkeerd?, vraagt hij zich af. Maar er zijn ook positieve verhalen: een van de senior deelnemers aan een expertisetafel kreeg van zijn manager te horen: ‘Ik weet dat je met pensioen moet, maar ik wil je nog helemaal niet kwijt!’ Deze ervaringsverhalen bieden aanknopingspunten voor gesprekken en leermomenten voor de deelnemers.

 

Interesse?
Heeft u interesse om gastheer te zijn van een Expertisetafel Grijs Goud? De adviseurs van JS Consultancy komen graag vrijblijvend langs voor een sessie met uw eigen medewerkers óf met een groep die bestaat uit medewerkers van uw eigen gemeente en van gemeenten uit de nabije omgeving.

Meer weten? Bel Adri van Diessen (06 333 219 62) of Martine Peper (06 51 40 23 48).

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

AfbeeldingContactgegevens

Martine Peper

Alpha Tower,

De Entree 19-21
1101 BH Amsterdam
Tel. 088 – 33 02 100

www.jsconsultancy.nl

Afbeelding    Afbeelding    Afbeelding

Meer nieuws

Agenda Carrière

Whitepapers Carrière

 Afbeelding

 

 

 

Digitale transformatie in het publieke domein

Echt anders werken: ontwikkelingen, resultaat en aanpak

Opleidingen Carrière

In een woord geweldig!

Dat is wat trainees zeggen over hun traineeship bij de overheid. Bekijk hier de video…

Afbeelding

Brochures