of 59250 LinkedIn

We gaan er voor!

Aan de medewerkers van deze mooie gemeente

Onderwerp: Het Nieuwe Werken
Aantal bijlagen: 2

Beste collega’s,

Zoals jullie wel weten staat onze gemeente de komende jaren voor een forse bezuinigingstaakstelling. Om de problematiek goed door te kunnen nemen hebben college en MT zich twee weken geleden een paar dagen teruggetrokken onder begeleiding van het bekende (en dure) organisatieadviesbureau BLC (Betaling: Liefst Contant).

Daar zijn een aantal noodzakelijke maatregelen voorbereid om de huishouding van de gemeente weer op orde te brengen. Gelukkig waren college- en MT-leden prima in vorm en zijn wij er samen in geslaagd een aantal zeer creatieve oplossingen te bedenken voor onze financiële problemen. Van de belangrijkste daarvan wil ik jullie middels dit schrijven op de hoogte stellen, omdat dit nogal wat zal gaan betekenen voor jullie.

 

Wat is er namelijk aan de hand? Wij gaan versneld over op Het Nieuwe Werken (HNW, voor insiders) en versneld betekent in dit geval met spoed. Hoe we HNW precies in de vork gaan steken lees je in de rest van deze brief. In bijlage 1 hebben we alle maatregelen nog eens overzichtelijk voor jullie op een rijtje gezet.

 

Vanaf 1 januari a.s. zullen we de Oostvleugel van het gemeentehuis sluiten. Dat betekent dat we nog ca. 230 van de oorspronkelijke 410 werkplekken over houden. Als we college, secretariaat, management en de bode even buiten beschouwing laten (uiteraard geen denken aan dat zij thuis zouden mogen werken) zal grofweg de helft van het gewone personeel (jullie dus) regelmatig vanaf de thuisbasis zijn werk moeten doen. Jullie krijgen allemaal eenmalig een extra netto uitkering van 150 euro om je thuiswerkplek Arbo-goedgekeurd in te richten. We hebben vast even gekeken, maar via Marktplaats, Ebay of zelfs de lokale Spullenhulp kun je makkelijk een prima bureau en stoel aanschaffen. Wij gaan natuurlijk niet controleren of jullie alles Arbo-proof hebben ingericht, je mag dus ook iets leuks kopen voor je partner, en daarom hebben we bij deze brief een documentje gevoegd waarin staat dat jullie op de hoogte zijn van de betreffende regels en verklaren deze na te komen. Graag voor 20 november a.s. getekend inleveren bij je afdelingsmanager.

 

Om jullie je werk zo goed mogelijk te laten uitvoeren, krijgen jullie allemaal de beschikking over een laptop. Via de echtgenoot van Wethouder Jansen zijn we er in geslaagd een partij goedkope laptops op de kop te tikken, waarmee we iedereen goed kunnen bedienen. Bij deze bedanken we wethouder Ans voor haar bemiddeling.

 

We realiseren ons wel dat het er op lijkt dat we ons halsoverkop in een avontuur storten door zo snel te beginnen met HNW, maar schijn bedriegt, en trouwens, we kunnen ook niet veel anders. De Oostvleugel is al per 1 januari 2013 verhuurd aan o.a. de Stichting voor Dak- en Thuislozen en de Verslaafdenopvang. De verbouwing van deze vleugel start meteen na ons Sinterklaasfeest, dus het wordt even improviseren de laatste weken voor de Kerst.

 

Dat we overal wel goed over nagedacht hebben, moge blijken uit de aanwezigheid van een webcam op elke laptop. Daarmee kan gecontroleerd worden of je ook thuis wel daadwerkelijk aan het werk bent. Omdat de afdelingsmanagers logischerwijs niet iedereen in de gaten kunnen houden, heeft het college geld vrijgemaakt om per afdeling twee nieuwe medewerkers aan te trekken. Daardoor krijgt elke afdelingsmanager de beschikking over twee assistent-afdelingsmanagers (AAM). Deze AAM-mers zullen op twee manieren de werkzaamheden van de thuiswerkenden controleren. Allereerst kunnen zij via de webcams nagaan of de thuiswerkers ook fysiek achter de laptop zitten, daarnaast zullen zij periodiek op huisbezoek gaan. In bijlage 2 vinden jullie het functieprofiel AAM alsmede de sollicitatieprocedure. Met de ondernemingsraad is afgesproken dat jullie nog tot 20 november kunnen reflecteren, alvorens de vacatures naar buiten worden opengesteld. Denk er dan meteen ook aan je Arbo-briefje in te leveren?

 

Tot slot nog wat formele werkafspraken: thuiswerkers moeten dagelijks tussen 08.30 en 09.15 uur inloggen en kunnen weer uitloggen tussen 17.00 en 17.45 uur, uiteraard afhankelijk van je inlogtijd. Elke maandagmorgen ontvang je een werkorder voor de komende week, alsmede een rooster waarop je geacht wordt weer op het stadskantoor aanwezig te zijn om het gemaakte werk te bespreken en om eventueel te ruilen met daar aanwezige collega’s die ook wel eens van de vrijheid willen proeven.

 

Volgens mij is alles wel zo’n beetje besproken. Ik besef dat het een heel spannend avontuur gaat worden, maar weet dat we het samen moeten doen onder het motto ‘we gaan er voor’. Natuurlijk zitten jullie nog met tal van vragen en daarom hebben we een speciaal informatiepunt ingesteld. Daar kun je met al je vragen en opmerkingen terecht. Infopunt HNW kun je bereiken via de mail info@alleswetenoverhnw.nl of via het gratis telefoonnummer 0900 – 125690.

 

Heel veel succes en vooral veel plezier allemaal.

 

Met vriendelijke groet,

Hans Nieuwe-Wetering
Gemeentesecretaris/algemeen directeur

Reageren? l.bruijn@bestuursacademie.nl

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

Marathon 7, 1213 PD Hilversum
Postbus 447, 1200 AK Hilversum
Telefoonnummer 035 – 760 48 50
E-mail:

info@bestuursacademie.nl
www.bestuursacademie.nl

 

Meer nieuws

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Een andere rol voor de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.

Bloggers

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Whitepapers

 • Veel overheidsorganisaties hebben de afgelopen jaren hun missie en visie geformuleerd. Hierin...

  Beïnvloeden

  Veel overheidsorganisaties hebben de afgelopen jaren hun missie en visie geformuleerd. Hierin...
 • ONDERHANDELEN 
 ' You can’t always get what you want. But if you try, sometimes you...

  Onderhandelen

  ONDERHANDELEN ' You can’t always get what you want. But if you try, sometimes you...
 • VOOR OF TEGEN ZWARTE PIET? 
 In oktober – met de komst van de eerste pepernoten –...

  Argumenteren

  VOOR OF TEGEN ZWARTE PIET? In oktober – met de komst van de eerste pepernoten –...