of 59250 LinkedIn

Waardeer de mens en niet het werk.

Functiebeschrijvingen of –profielen dienen duidelijkheid te verschaffen over de werkzaamheden die de medewerker moet verrichten. Dat is toch wel het algemene uitgangspunt. Aan elk profiel hangt weer een waardering die bepalend is voor het salaris. Maar waarom wordt toch vaak ontkent dat die genoemde duidelijkheid eigenlijk synoniem staat voor bureaucratie en verstarring. 

Als leidinggevende word je toch helemaal gek van medewerkers die star vasthouden aan hun functieprofielen, klagen over de waardering die er aan gekoppeld is of vinden dat hun functieprofiel moet worden aangepast omdat de inhoud niet meer overeenkomt met de feitelijke werkzaamheden.

 

Nou als je de functieprofielen aan wilt passen ben je goed aan de beurt. Eerst moet je naar de dames van P&O die de functie-inhoud aan moeten passen aan de nieuwe eisen en vervolgens moet die nieuwe functie gewaardeerd worden. Daar hebben we mooie en vooral ook dure bureaus voor uitgevonden. Functie en waardering gaan daarna naar de medewerker die uiteraard stiekem rekent op een salarisverhoging. Groot is dan ook de teleurstelling als de nieuwe functie wel een puntje meer oplevert, maar geen hogere waardering. Hup, daar valt het bezwaarschrift al op de mat. Hoor, wederhoor en als het even tegenzit opnieuw waarderen. En dat allemaal in de wetenschap dat dit hele circus over een aantal jaren herhaald moet worden.

 

Ook leidinggevenden hebben reden genoeg om te klagen over het systeem van functiebeschrijvingen. Niet alleen omdat de boel veelal is dichtgetimmerd via Cao’s en door ondernemingsraden, maar ook omdat het bureaucratisch gehalte ernstig hoog is. Ook het, in gemeenteland, veel geprezen HR21 biedt in dit opzicht weinig soelaas in mijn ogen.

 

Ik wil het nog niet eens hebben over reorganisaties, waarbij een nieuw functieboek moet worden opgesteld met alle bureaucratische gevolgen van dien te beginnen met het overleg met bonden en OR over de systeemkeuze. Nog niet gesproken over de rim-ram die daar nog eens achteraan komt voor medewerkers die op hun eigen functie moeten solliciteren en de negatieve energie die het kost, waarbij de organisatie ook nog eens geruime tijd intern gericht is.

 

Mijn grootste probleem met het werken met vastgestelde functiebeschrijvingen ligt eigenlijk niet in het fors bureaucratische gehalte daarvan, maar vooral het feit dat het hierbij gaat over de waardering van de (aard van de) werkzaamheden en niet van de persoon die de werkzaamheden uitvoert. Nee, daarvoor hebben we dan weer een beloningsysteem in het leven geroepen, nog meer gedoe derhalve.

 

Mijn voorstel is dat de werknemers een vast basissalaris ontvangen op basis van hun opleiding en geconstateerde competenties en dat in een jaarlijks gesprek wordt gesproken over de aard van de te verrichten werkzaamheden. Afhankelijk van de zwaarte van die werkzaamheden onderhandelen werkgever en werknemer eens per jaar ook over een plus op het basissalaris. En daarbij accepteren we dat er binnen een organisatie verschillen kunnen ontstaan in salaris bij vergelijkbare werkzaamheden. Medewerkers kunnen namelijk ook afspreken dat hun beloning niet per se een financiële hoeft te zijn. Zij zouden ook moeten kunnen kiezen voor bijvoorbeeld flexibele werktijden, meer verlofdagen of thuiswerken. Dan zijn we van reacties als onderstaand tenminste voorgoed af.

 

‘Kees, zou jij dit klusje even voor je rekening willen nemen?’ sprak het afdelingshoofd. ‘Nou’ zei Kees, tevens lid van de ondernemingsraad, ‘daar wil ik nog even over nadenken'. Het staat tenslotte niet in mijn functieprofiel’.

 

Reageren? lbruijn@bestuursacademie.nl

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door doeterniettoe (-) op
Omdat je betaald wordt om datgene te doen dat in je functieprofiel/-beschrijving/wat-dan-ook staat. Niet om allerlei klusjes te doen waar je niet voor beloond zal worden, maar wel op worden afgerekend.
Omdat je wil voorkomen dat enkel vriendjes en bekenden promotie en salaris krijgen.

En nog veel meer zaken. Maar misschien moet je gewoon iedereen schaal 12 of hoger geven, dan zal het voor veel mensen niet zo veel meer uitmaken...
Door dame (beleidsadvsieur) op
Daar hebben we de 'dames' van peno weer.

Afbeelding

Marathon 7, 1213 PD Hilversum
Postbus 447, 1200 AK Hilversum
Telefoonnummer 035 – 760 48 50
E-mail:

info@bestuursacademie.nl
www.bestuursacademie.nl

 

Meer nieuws

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Een andere rol voor de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.

Bloggers

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Whitepapers

 • Veel overheidsorganisaties hebben de afgelopen jaren hun missie en visie geformuleerd. Hierin...

  Beïnvloeden

  Veel overheidsorganisaties hebben de afgelopen jaren hun missie en visie geformuleerd. Hierin...
 • ONDERHANDELEN 
 ' You can’t always get what you want. But if you try, sometimes you...

  Onderhandelen

  ONDERHANDELEN ' You can’t always get what you want. But if you try, sometimes you...
 • VOOR OF TEGEN ZWARTE PIET? 
 In oktober – met de komst van de eerste pepernoten –...

  Argumenteren

  VOOR OF TEGEN ZWARTE PIET? In oktober – met de komst van de eerste pepernoten –...