of 59250 LinkedIn

Verband tussen opleidingsbudget en ziekteverzuim

Reageer

In tijden van bezuiniging wordt er vaak als eerste gesneden in het budget voor opleidingen, bijscholing, cursussen, trainingen en persoonlijke ontwikkeling, maar dit is niet altijd verstandig. Uit onderzoek van adviesbureau Berenschot blijkt dat een medewerker die ruime scholingsmogelijkheden krijgt zich minder snel ziek meldt.

Snijden in opleidingskosten op de lange termijn niet voordeliger
Werkgevers hebben niet alleen te maken met de kosten van opleiden en ontwikkelen, ook de verletkosten kunnen behoorlijk oplopen. Maar het is op de lange termijn niet altijd voordeliger om te snijden in de opleidingskosten. Door de medewerkers van scholing te onthouden lopen ze al snel een kennisachterstand op. Bovendien laten deze medewerkers vaker een gebrek aan motivatie zien en stralen zij dit af op hun collega’s.
 
Overheidsorganisaties die een hoger opleidingsbudget per medewerker hebben, krijgen minder te maken met uitstroom en, opmerkelijker, met ziekteverzuim. Hans van der Spek, verbonden aan dit onderzoek, erkent dat ziekteverzuim een containerbegrip is waarbij meerdere factoren meespelen. Hij zegt daarover: “Feit is dat als je als werknemer ’s ochtends balend wakker wordt omdat je je niet gewaardeerd voelt en er niet in je geïnvesteerd wordt, de drempel om je nog een keer om te draaien lager wordt.”
 
Scholing en uitdaging voedingsbodem voor duurzame inzetbaarheid
Dit betekent echter niet dat persoonlijke ontwikkeling alleen bij de werkgever belegd is, ook de werknemer zelf moet de regie over de eigen loopbaan durven nemen. Hierbij zorgt niet alleen het volgen van scholing voor duurzame ontwikkeling, ook het hebben van voldoende uitdagingen zorgt voor wendbaarheid van medewerkers. “Als je continu in dezelfde context, dezelfde beweging blijft maken, raak je onherroepelijk achter. Dan kom je erachter dat je op een eilandje staat geparkeerd met verouderde kennis. En dan is het moeilijk om die achterstand in te halen”, aldus Van der Spek.
 
Wilt u met deze wetenschap investeren in de persoonlijke ontwikkeling van uzelf of uw medewerkers? Op korte termijn staan onder andere de volgende interessante opleidingen gepland: Professioneel adviseren, Beleid maken en beleid schrijven, Politieke Antenne, Personal Branding en
Professionele vaardigheden binnen de overheid.

 

Bron: www.binnenlandsbestuur.nl

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

Marathon 7, 1213 PD Hilversum
Postbus 447, 1200 AK Hilversum
Telefoonnummer 035 – 760 48 50
E-mail:

info@bestuursacademie.nl
www.bestuursacademie.nl

 

Meer nieuws

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Een andere rol voor de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.

Bloggers

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Whitepapers

 • Veel overheidsorganisaties hebben de afgelopen jaren hun missie en visie geformuleerd. Hierin...

  Beïnvloeden

  Veel overheidsorganisaties hebben de afgelopen jaren hun missie en visie geformuleerd. Hierin...
 • ONDERHANDELEN 
 ' You can’t always get what you want. But if you try, sometimes you...

  Onderhandelen

  ONDERHANDELEN ' You can’t always get what you want. But if you try, sometimes you...
 • VOOR OF TEGEN ZWARTE PIET? 
 In oktober – met de komst van de eerste pepernoten –...

  Argumenteren

  VOOR OF TEGEN ZWARTE PIET? In oktober – met de komst van de eerste pepernoten –...