of 59250 LinkedIn

Olaf Schuwer

Mr. Olaf Schuwer

Specialist gemeentelijk bestuurs- en omgevingsrecht, publicist, dualisme-adviseur

 

Op basis van een decennialange ervaring bij een aantal gemeenten, in combinatie met een diepgaande en immer actuele kennis van Algemeen bestuursrecht en Gemeenterecht lever ik een bijdrage aan verbetering van juridische en bestuurlijke kwaliteit bij gemeenten. Dit doe ik via het ontwikkelen en verzorgen van cursussen en trainingen op elk gewenst niveau, het uitbrengen van juridische en bestuurlijke adviezen van hoogwaardige kwaliteit en het op de voet volgen van ontwikkelingen in wetgeving en rechtspraak Algemeen bestuursrecht. Dit laatste heeft inmiddels geleid tot een trefwoordgewijs gerangschikte database van circa 1300 uitspraken en arresten, verreweg de meeste niet gepubliceerd. Najaar 2012 zijn deze tot een leesbare boekvorm verwerkt, en najaar 2013 verscheen de 2e geactualiseerde druk.

 • Eén gemeente, twee rechtsgebieden: (g)een probleem(?)

  Reageer

  Als tussen een gemeente en een bedrijf, persoon of instelling afspraken worden gemaakt, is het goed om deze aan het (digitale) papier toe te vertrouwen. Dan weet je in elk geval wat er is afgesproken. Dat klinkt logisch en dat is het ook. Toch gebeurt het regelmatig dat de gemaakte afspraak niet veel verder komt dan de blauwe ogen. Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan, en laten we de boel vooral niet juridisch maken. Tja, bedenk dan eens dat je afspraken vastlegt voor het geval er in de toekomst onduidelijk- of onenigheid ontstaat over de vraag “wat hadden we destijds ook alweer afgesproken”. Je wilt niet weten, hoe vaak het voorkomt dat onduidelijkheid “aan de voorkant” tot problemen (heeft ge) leid(t) “aan de achterkant”. Vastleggen dus die afspraak en wel zo duidelijk, ondubbelzinnig en helder als mogelijk is!

 • (Natte) handtekening: niet-onbelangrijk bestuursrechtelijk randverschijnsel

  Reageer

  De vulpen, balpen en ander handmatig schrijfgerei : het verdwijnt in ras tempo uit het straatbeeld. Handschriften bestaan bijna niet meer, aangezien toetsenborden (na een sluipende doch onverbiddellijke opmars) de verbinding vormen tussen de schrijvende hand en het digitale papier. Inderdaad: het handschrift is ingeruild voor het digischrift. Gedurende de jaren dat uw scribent nog de status van leerling-schrijver had en basiskennis vergaarde op –wat toen nog heette- de lagere school, werd bij het beoordelen van schriftelijk werk naast een cijfer voor de cognitieve prestatie ook een waardering toegekend voor de beeldkwaliteit van het geschrevene. Met het cognitieve deel van de waardering zat het in de regel wel snor. De beeldkwaliteit liet steevast te wensen over. Het woord “spijkerschrift” was toen aardig in zwang en op ondergetekende van toepassing. Dus ja, het toetsenbord kwam ook voor mij als een geschenk uit hogere regionen.

Afbeelding

Marathon 7, 1213 PD Hilversum
Postbus 447, 1200 AK Hilversum
Telefoonnummer 035 – 760 48 50
E-mail:

info@bestuursacademie.nl
www.bestuursacademie.nl

 

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Een andere rol voor de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.

Bloggers

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Whitepapers

 • Veel overheidsorganisaties hebben de afgelopen jaren hun missie en visie geformuleerd. Hierin...

  Beïnvloeden

  Veel overheidsorganisaties hebben de afgelopen jaren hun missie en visie geformuleerd. Hierin...
 • ONDERHANDELEN 
 ' You can’t always get what you want. But if you try, sometimes you...

  Onderhandelen

  ONDERHANDELEN ' You can’t always get what you want. But if you try, sometimes you...
 • VOOR OF TEGEN ZWARTE PIET? 
 In oktober – met de komst van de eerste pepernoten –...

  Argumenteren

  VOOR OF TEGEN ZWARTE PIET? In oktober – met de komst van de eerste pepernoten –...