of 59250 LinkedIn

Levenlanglerenkrediet: studiefinanciering tot uw 55e

Levenlanglerenkrediet: studiefinanciering tot uw 55e. Vanaf september 2017 kan iedereen tot 55 jaar tegen gunstige voorwaarden geld bij de overheid lenen voor studiekosten in het hoger onderwijs
1 reactie

Wilt u graag een HBO Bachelor- of Masteropleiding volgen, maar heeft u niet de financiële middelen hiervoor? Dan is het levenlanglerenkrediet mogelijk interessant voor u. Hieronder leest u er alles over.

Het levenlanglerenkrediet, wat is dat?

Vanaf september 2017 kan iedereen tot 55 jaar tegen gunstige voorwaarden geld bij de overheid lenen voor studiekosten in het hoger onderwijs. Deze studiefinanciering voor volwassenen heet het levenlanglerenkrediet en geldt voor erkende HBO Bachelor- en Masteropleidingen. Ook als u al eerder een opleiding heeft afgerond in het hoger onderwijs, komt u in aanmerking voor het levenlanglerenkrediet. U kunt zich bijvoorbeeld inschrijven voor een 2e Bacheloropleiding of een Master volgen na uw Bachelor.
 
Wilt u zich niet meteen inschrijven voor een volledige HBO Bachelor- of Masteropleiding? Ook dan kunt u gebruikmaken van het levenlanglerenkrediet. Mits u aan de voorwaarden voldoet, kunt u starten met het 1e jaar. U start dan met een route naar Bachelor of Master, waarbij de studiekosten volledig gefinancierd kunnen worden. Na de 1e fase bepaalt u of u verder wilt studeren.

 

Hoeveel geld kan ik lenen voor een opleiding?

U kunt per jaar een bedrag ter hoogte van uw lesgeld ofwel onderwijsgebonden studiekosten lenen. Wat de onderwijsgebonden studiekosten zijn, staat in het kostenoverzicht bij de opleiding. U krijgt nooit meer levenlanglerenkrediet dan wat u aan lesgeld moet betalen. Voor arrangementskosten en boekengeld kunt u geen aanspraak maken op het levenlanglerenkrediet.

 

Hoelang kan ik geld lenen voor een opleiding?

Hoelang u geld kunt lenen, is afhankelijk van de duur van de opleiding. Voor de HBO Bachelor- en Masteropleidingen van Bestuursacademie Nederland kunt u maximaal 5 jaar een levenlanglerenkrediet krijgen.

 

Wanneer moet ik het levenlanglerenkrediet terugbetalen?

Op de eerstvolgende 1 januari na het afronden of beëindigen van uw opleiding start u met het aflossen van uw lening. U heeft dan 15 jaar de tijd om uw levenlanglerenkrediet – inclusief rente – terug te betalen. Hoeveel u maandelijks moet aflossen, is afhankelijk van uw inkomen.

 

Hoe vraag ik het levenlanglerenkrediet aan?

Als student van Bestuursacademie Nederland kunt u het levenlanglerenkrediet aanvragen via Mijn DUO. Dit doet u nadat u bent ingeschreven voor en toegelaten tot de opleiding, maar vóórdat de opleiding start.

 

Voorwaarden levenlanglerenkrediet

Om in aanmerking te komen voor het levenlanglerenkrediet, moet u of de opleiding die u wilt volgen voldoen aan een aantal voorwaarden.
De belangrijkste hiervan zijn:

 • - U volgt een wettelijk erkende HBO Bachelor- of Masteropleiding.        
 • - U bent op het moment van aanvragen jonger dan 55 jaar.
 • - Bent u jonger dan 30 jaar? Dan kunt u met het levenlanglerenkrediet een deeltijdopleiding financieren of u inschrijven voor een 2e Bachelor- of Masteropleiding.
 • - Uw collegegeld of lesgeld wordt niet betaald of vergoed door een andere instantie, bijvoorbeeld uw werkgever.

 

Op de site van DUO vindt u alle voorwaarden.

 

Aantal voorbeelden van opleidingen die in aanmerking komen voor het LLLK

 

Meer informatie?

Heeft u nog vragen over het levenlanglerenkrediet? Onze opleidingsadviseurs beantwoorden deze graag. U kunt hen bereiken via 035 - 20 04 867.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door G van Diepen (onderzoeker (gepensioneerd)) op
Vreemd, dat een leven lang werken straks tot 70 is maar een krediet voor een leven lang leren maar tot 55. Toch bang dat mensen het krediet niet voor hun 70e kunnen terug betalen i.v.m. voortijdig overlijden?

Afbeelding

Marathon 7, 1213 PD Hilversum
Postbus 447, 1200 AK Hilversum
Telefoonnummer 035 – 760 48 50
E-mail:

info@bestuursacademie.nl
www.bestuursacademie.nl

 

Meer nieuws

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Een andere rol voor de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.

Bloggers

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Whitepapers

 • Veel overheidsorganisaties hebben de afgelopen jaren hun missie en visie geformuleerd. Hierin...

  Beïnvloeden

  Veel overheidsorganisaties hebben de afgelopen jaren hun missie en visie geformuleerd. Hierin...
 • ONDERHANDELEN 
 ' You can’t always get what you want. But if you try, sometimes you...

  Onderhandelen

  ONDERHANDELEN ' You can’t always get what you want. But if you try, sometimes you...
 • VOOR OF TEGEN ZWARTE PIET? 
 In oktober – met de komst van de eerste pepernoten –...

  Argumenteren

  VOOR OF TEGEN ZWARTE PIET? In oktober – met de komst van de eerste pepernoten –...