of 59250 LinkedIn

Leve Ons Soort Mensen (OSM)

Ze doen het slim en geraffineerd. Onder valse voorwendsels slagen ze er langzamerhand in hun doelen te verwezenlijken. Ze verdelen de baantjes en het geld. Ze zoeken alleen onder hun gelijken en zorgen ervoor dat er geen ongewenste en ongenode personen tot de kringen van ‘Ons Soort Mensen’ door kan dringen. Het is een sluipend proces dat elke weerstand in de kiem smoort. Ze brengen het natuurlijk als verbetering, bezuiniging of versterking van de sector, maar met altijd in hun achterhoofd de gedachte hoe ze ervoor kunnen zorgen dat OSM gevrijwaard blijft van invloeden van buitenstaanders.

Sinds Frederik van Heek in 1968 zijn boek met de alleszeggende titel ‘Het verborgen talent’ liet verschijnen, voorafgegaan door studies over verticale sociale mobiliteit, hebben tal van invloedrijke Nederlanders zich beraden op de juiste tactiek om te voorkomen dat OSM geïnfiltreerd zou kunnen worden. Het moest een veelomvattend plan worden dat verschillende ingrediënten zou bevatten. Misschien nog belangrijker was de kwaliteit van de boodschappen waarin die plannen verpakt zouden worden, want het moest geloofwaardig overkomen en niets van de eigenlijke bedoelingen verraden.

 

Jacques is ermee begonnen. Toen hij na anderhalf uur tijdens het Kabinetsberaad zijn plannen rond ‘Weer Samen Naar School’ had ontvouwd, kreeg hij een spontaan applaus van de overige ministers. Lubbers mompelde alleen maar ‘geniaal, geniaal’. Want, zo was het idee, doordat leerlingen met leer- en gedragsproblemen gewoon in het basisonderwijs moesten blijven, kregen de leerkrachten het zo druk, dat ze geen tijd meer zouden hebben om de talentvolle kinderen goed te begeleiden. Onlangs nog bleek uit een vergelijkend onderzoek dat dit doel met gemak wordt gehaald. Wat bleek namelijk: Nederland doet het beter in de opvang van zwakke leerlingen dan in het begeleiden van de kinderen met bovengemiddelde aanleg. Daarmee was een eerste belangrijke stap gezet. Maar niet alle plannen hadden op lange termijn succes.

 

In de jaren 70 en 80 was het stapelen van opleidingen populair en vooral de overstap van mavo naar havo was in zwang. Dat kon natuurlijk niet, zodat door overheidsmaatregelen (tegengaan van inefficiënte leerwegen, invoering profielen, studiehuis) het opstromen in de jaren 90 in onbruik raakte. Twee zwakke staatssecretarissen (Netelebos en Adelmund) kwamen daarna met het vmbo op de proppen. Alle ‘kansloze’ leerlingen bij elkaar was het idee en dan zou van opstromen van mavo naar havo al helemaal geen sprake meer kunnen zijn. Dit, na de invoering van WSNS, op slechtste onderwijsidee uit de vorige eeuw kreeg echter in korte tijd zo’n slechte naam dat de populariteit van de mavo-havo route opnieuw een ongekende vlucht kreeg. Ik heb begrepen dat er nu wordt nagedacht over een ontmoedigingsbeleid voor deze vlucht naar boven onder het mom dat ons land behoefte heeft aan goede mbo leerlingen.

 

Tussentijds opstromen van havo naar vwo kwam al niet zo heel veel voor en werd zeker niet aangemoedigd door de scholen zelf. Daar had de onderwijsinspectie, daartoe gedwongen door achtereenvolgende ministers, een grote hand in door scholen te gaan afrekenen op het aantal geslaagden. Die hadden toen duidelijk geen behoefte aan ambitieuze havisten. Iemand die zich in korte tijd heeft ontworpen als een vooraanstaand lid van OSM is vm. staatssecretaris Halbe Zijlstra. Hij heeft een ingenieus plan bedacht om te voorkomen dat het talentenplebs door kan dringen tot OSM, door het onmogelijk te maken om met de HBO propedeuse door te stromen tot de universiteit.

Tenslotte is dat het Walhalla waar OSM zijn mensen uit rekruteert. Alhoewel deze briljante maatregel nog niet officieel bekrachtigd is door de ministerraad is het niet de verwachting dan de huidige kern van OSM in het Kabinet deze maatregel zal tegenhouden. Mocht u per ongeluk toch doordringen tot OSM, dan krijgt u al snel een opdracht die op het eerste gezicht eervol lijkt te zijn, maar waarbij u op zeker op uw bek gaat. Want zo doen we dat met indringers. Leve OSM.

 

Reageren? l.bruin@bestuursacademie.nl

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

Marathon 7, 1213 PD Hilversum
Postbus 447, 1200 AK Hilversum
Telefoonnummer 035 – 760 48 50
E-mail:

info@bestuursacademie.nl
www.bestuursacademie.nl

 

Meer nieuws

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Een andere rol voor de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.

Bloggers

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Whitepapers

 • Veel overheidsorganisaties hebben de afgelopen jaren hun missie en visie geformuleerd. Hierin...

  Beïnvloeden

  Veel overheidsorganisaties hebben de afgelopen jaren hun missie en visie geformuleerd. Hierin...
 • ONDERHANDELEN 
 ' You can’t always get what you want. But if you try, sometimes you...

  Onderhandelen

  ONDERHANDELEN ' You can’t always get what you want. But if you try, sometimes you...
 • VOOR OF TEGEN ZWARTE PIET? 
 In oktober – met de komst van de eerste pepernoten –...

  Argumenteren

  VOOR OF TEGEN ZWARTE PIET? In oktober – met de komst van de eerste pepernoten –...