of 59250 LinkedIn

Ik wil geen coach, ik wil een baas!

Terwijl ik dacht dat het een allang uitgeroeid fenomeen was, zie je het weer terugkomen in advertenties waarin leidinggevenden worden gevraagd. En sterker nog dan ooit staat opeens bij de competenties - vaak al op de tweede regel - ‘coachend leiding kunnen geven’.

Doet me denken aan mijn tijd als beleidsmedewerker. Ons afdelingshoofd was op een bepaald moment twee dagen spoorloos. Niemand had enig vermoeden waar hij uithing en toen de beste man maandags weer present was, deed hij net alsof er niets aan de hand was. Pas een aantal weken later werd op de afdelingsvergadering (overbodige traditie, snel afschaffen, zou ik zeggen) het geheim onthuld. De baas was 2 dagen op training geweest. Na de kanteling van de organisatie begin deze eeuw moesten de managers aan twee voorwaarden voldoen: ze moesten vooral geen verstand hebben van de materie (generalist heette dat) en ze moesten coachend leiding kunnen geven. En voor dat laatste onderdeel waren de 7 managers op training geweest. Nou, dat hebben we geweten.

 

Denk maar niet dat ik ooit nog een antwoord op een vraag kreeg! Een beetje suf gehum en gebrom van onder de snor, een dommige strakke blik, ongetwijfeld bedoeld om geen betrokkenheid te verraden, dat was alles wat onze coach voortaan uitbracht. Uiteraard afgewisseld met de bekende knikjes en een serie onnozele vragen als: ‘Wat denk je er zelf van?’, ‘Waarom zou je dat doen?’ en ‘Probeer er eens anders naar te kijken’.

 

Als het de bedoeling van de cursus was dat de baas minder te doen zou krijgen, was die opzet volkomen geslaagd. Na verloop van tijd meed iedereen het kantoor van de manager met helaas als noodlottig gevolg dat er via de email uitnodigingen over de afdeling vlogen voor individuele gesprekken.

 

Het is vast ook een cursus geweest voor actieve coaches, want ongevraagd en vooral ongeremd ging meneer zich overal mee bemoeien. Fatsoenlijk antwoord op een vraag kreeg je al lang niet meer, maar richting geven was voortaan ook uit den boze, sturen werd begeleiden en het duwen werd trekken. Zo hadden we al snel door dat ook Quinn en (de roos van) Leary tijdens de 2-daagse ook aan de orde waren geweest.

 

Hoogtepunt was het eerste functioneringsgesprek met de nieuwbakken coach. “Tja”, sprak de would-be Van Gaal op een bepaald moment bedachtzaam “jammer genoeg heb je niet zoveel met mijn tips gedaan hè?” Na mijn vileine tegenvraag of hij hiermee de broms en de hums bedoelde kon ik er gevoeglijk van uitgaan dat wij nooit meer vrienden zouden worden. En dat is maar goed ook. Een baas hoef ik niet als vriend, want ik heb gelukkig al veel vrienden. Ik hoef ook geen baas als coach! Want nog afgezien van het feit dat vooral veel mensen die niet meer weten wat ze met hun leven aanmoeten coach worden en dus afgestudeerd nutteloos zitten te brommen, te hummen en te knikken tegen vaak schandalige tarieven, vind ik dat tussen een coach en een coachee een gelijkwaardige relatie moet bestaan en niet die van baas en medewerker. Een baas zet samen met de mensen de koers uit, faciliteert en laat los.

 

Dus bazen, stop met coachen en vertrouw de mensen. Bemoei je er niet mee en ga er nou eens van uit dat het in orde komt, ondanks en waarschijnlijk zelfs wel juist omdat jij je er niet mee bemoeit. Hang alsjeblieft niet de Van Gaal uit, maar speel rustig de baas!


Reageren? l.bruijn@bestuursacademie.nl

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

Marathon 7, 1213 PD Hilversum
Postbus 447, 1200 AK Hilversum
Telefoonnummer 035 – 760 48 50
E-mail:

info@bestuursacademie.nl
www.bestuursacademie.nl

 

Meer nieuws

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Een andere rol voor de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.

Bloggers

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Whitepapers

 • Veel overheidsorganisaties hebben de afgelopen jaren hun missie en visie geformuleerd. Hierin...

  Beïnvloeden

  Veel overheidsorganisaties hebben de afgelopen jaren hun missie en visie geformuleerd. Hierin...
 • ONDERHANDELEN 
 ' You can’t always get what you want. But if you try, sometimes you...

  Onderhandelen

  ONDERHANDELEN ' You can’t always get what you want. But if you try, sometimes you...
 • VOOR OF TEGEN ZWARTE PIET? 
 In oktober – met de komst van de eerste pepernoten –...

  Argumenteren

  VOOR OF TEGEN ZWARTE PIET? In oktober – met de komst van de eerste pepernoten –...