of 59232 LinkedIn

Enthousiasme troef bij nieuwe opleiding Adviseur Omgeving

Reageer

De nieuwe Adviseursopleidingen "Omgeving" en "Sociaal Domein" zijn onlangs van start gegaan. De opleidingen kenmerken zich onder meer door de nieuwe en moderne opleidingsvisie van de Bestuursacademie. Dat houdt in dat praktijkgerichtheid, een nieuwe en moderne rol van de trainer (coach/begeleider) en het onder de knie krijgen van de benodigde competenties en adviseursvaardigheden centraal staan tijdens de Adviseursopleidingen.

 

Eind september ging de eerste groep van start. Wij waren benieuwd naar de ervaringen van de ‘pioniers’ die deze opleiding gingen volgen. Natascha Zwarthoed (juridisch medewerker omgevingsvergunning) en Rianne Runderkamp (medewerker omgevingsvergunningen), beiden werkzaam bij de gemeente Edam-Volendam, vertellen hier graag over. Zij gingen de uitdaging aan!

Waarom hebben jullie voor deze opleiding gekozen?


Natascha: “In mijn geval waren er twee redenen om voor deze opleiding te kiezen. Enerzijds vanwege de reden dat er onlangs bij onze gemeente een kwaliteitsonderzoek is gedaan. In het kader van de Kwaliteitscriteria wil ik deze opleiding graag volgen, zodat ik zeker weet dat ik kan voldoen aan de vereiste criteria.


Anderzijds staat ons nog een fusie te wachten. Per 1 januari 2016 gaat de gemeente Edam-Volendam samen met de gemeente Zeevang. Het is nog niet zeker of dit gevolgen heeft voor mijn huidige functie; daarom hoop ik met het volgen van deze opleiding ook een stukje zekerheid op te bouwen.”

Rianne vult aan: “Ik ben iemand die zich graag wil ontwikkelen, die wil doorgroeien binnen de organisatie. Daarom is het belangrijk om je kennis te vergroten door middel van studie en ervaring. Door het volgen van deze opleiding hoop ik te leren hoe een uitgebreide procedure in z’n werk gaat, en deze zelf kan afhandelen in plaats van afhankelijk te zijn van collega’s. Met het oog op de aanstaande fusie helpt deze opleiding ook om sterker te staan bij het opnieuw moeten solliciteren op mijn eigen functie of een andere, hogere functie. Immers, hoe meer kennis je van je vakgebied opdoet, hoe sterker je staat!”

 

Hoe heb je de eerste lesdagen ervaren?
“De eerste lesdagen zijn mij zeer goed bevallen”, vertelt Rianne enthousiast. Natascha vult aan: “De eerste dagen gingen over vaardigheden en over je persoonlijke profiel, via de Profile Dynamics methode. De vaardigheden die we in de eerste dag hebben behandeld en van onszelf hebben besproken, kwamen ook gelijk boven drijven in het Profile Dynamics profiel. Leuk dat het zo herkenbaar was! Je leert ook gelijk waar eventuele ‘verbeterpunten’ zitten.”


Rianne: “Wat als plezierig heb ervaren, is dat er vanwege de kleine ‘klas’ veel aandacht per individu is. Ook vind ik het fijn dat de lessen worden gegeven in een wat informelere sfeer, terwijl je er wel veel van opsteekt! Door de klassikale lessen leer je ook veel van je medecursisten.”

 

Wat vond je van de trainers?
“We hadden van tevoren al kennisgemaakt met de trainers, daardoor kreeg ik een goede eerste indruk”, vertelt Natascha. “Op deze manier kreeg je meteen een beetje inzicht in wat je tijdens de opleiding kunt verwachten. En je weet ook gelijk bij wie je terecht kunt voor inhoudelijke vragen, dat vond ik erg prettig. Ik kijk uit naar de overige lesdagen!”


Rianne vult aan: “Alle trainers lijken mij gedreven en bekwame personen, die veel kennis hebben van de verschillende onderdelen die in deze opleiding aan bod komen, en deze kennis ook op ons weten over te brengen. Dat geeft mij een goed gevoel“.

 

Heb je al ideeën over hoe je de koppeling naar je werkpraktijk kunt maken?
Rianne: “Als opdracht voor de opleiding heb ik gekozen om een uitgebreide procedure te doen. Graag wil ik weten wat hiervoor gedaan moet worden en wat er allemaal bij komt kijken. Ik hoop deze procedures na de opleiding zelf te kunnen afhandelen, waardoor de afdeling Ruimtelijke Ordening bij ons wordt ontlast van hun drukke werkzaamheden en ze zich kunnen richten op bijv. het maken van bestemmingsplannen.”

 

Natascha: “Ik hoop dat de opleiding mij de handvatten kan geven om mezelf nog verder te ontwikkelen op het gebied van vaardigheden en persoonlijke ontwikkeling. Ik heb als opdracht gekozen voor het doorlopen/behandelen van een ruimtelijke procedure voor een dossier/bouwplan. Ik hoop het geleerde in de werkpraktijk te kunnen brengen doordat ik een ruimtelijke procedure kan voorbereiden en zelf kan doorlopen. En hopelijk kan ik daarbij een goede een iets snellere doorlooptijd van de behandeling van een dossier/bouwplan behalen.”


“Hopelijk word ik door deze opleiding en opdracht sterker en beter in mijn huidige werk, zodat ik een aanvraag omgevingsvergunning met een ruimtelijke procedure helemaal van begin tot eind tot een goed einde te brengen. Met alles wat daarbij komt kijken!”

 

“We hebben er zin in!!” besluiten Rianne en Natascha gezamenlijk.

 

Meer informatie?
Voor meer informatie over deze opleiding kunt u contact opnemen met klantadviseur Marieke van Leeuwen, tel. 06 50 21 6231. Via deze link komt u terecht op de opleidingspagina.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

Marathon 7, 1213 PD Hilversum
Postbus 447, 1200 AK Hilversum
Telefoonnummer 035 – 760 48 50
E-mail:

info@bestuursacademie.nl
www.bestuursacademie.nl

 

Meer nieuws

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Een andere rol voor de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.

Bloggers

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Whitepapers

 • Veel overheidsorganisaties hebben de afgelopen jaren hun missie en visie geformuleerd. Hierin...

  Beïnvloeden

  Veel overheidsorganisaties hebben de afgelopen jaren hun missie en visie geformuleerd. Hierin...
 • ONDERHANDELEN 
 ' You can’t always get what you want. But if you try, sometimes you...

  Onderhandelen

  ONDERHANDELEN ' You can’t always get what you want. But if you try, sometimes you...
 • VOOR OF TEGEN ZWARTE PIET? 
 In oktober – met de komst van de eerste pepernoten –...

  Argumenteren

  VOOR OF TEGEN ZWARTE PIET? In oktober – met de komst van de eerste pepernoten –...